İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı kamu emekçileri iş bıraktı

TİS görüşmelerinde maaşların mevcut halinden daha düşüğünü teklif eden belediye yönetiminin kararı sonrası işçiler iş bırakma kararı aldı.

Haber Merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi yine emek düşmanlığıyla gündemde.

Tüm Bel-Sen ve belediye yönetimi arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri dün tıkanınca sendika masadan kalktı. Belediye kamu emekçilerinin eline geçen ücreti düşürecek bir teklifte bulunarak sosyal denge tazminatının yarıya düşürülmesini istedi.

Bunun üzerine belediye meclisi önüne giden sendika burada bir eylem yaptı. Eylem sırasında da emekçilerle çevik kuvvet karşı karşıya getirilmeye çalışıldı.

Tüm Bel-Sen'in grev kararı alması sonrası diğer sendikalar da kararı destekledi.

Bugün büyükşehir ve ilçe belediyelerindeki kamu emekçileri iş bırakarak Konak Kültürpark içerisindeki 1 no'lu holde toplandı. Bine yakın işçi yürüyüş yaptı. Eyleme Bayraklı, Torbalı ve Karabağlar belediyelerinden işçiler de destek verdi.

Daire başkanlarına, iş bırakan personelin isminin toplanmasına dair sözlü emir gittiği söylenenler arasında.

Eylemde yüzlerce işçi "hak, hukuk, adalet" sloganı attı.

Kültürpark içerisinde bulunan başkanlık binası önüne de çevik kuvvet getirildi.

Emekçiler CHP'ye yürüdü 

İş bırakan kamu emekçileri CHP İzmir İl Başkanlığı'na yürüdü. Burada sendika yönetimlerinden oluşan bir heyet başkanlığına girdi.

Heyet, il başkanı ile görüşmek isterken, başkanın "yerinde olmadığı" söylendi. Bunun üzerine soL'un edindiği bilgiye göre telefonda bir görüşme yapıldı.

İşçiler Kültürpark içerisinden Konak'taki CHP İzmir İl Başkanlığı'na yürüdü.

Cemil Tugay patron gibi açıklama yaptı, kamu emekçilerine polis saldırdı

Sosyal denge tazminatları yarı yarıya düşürülen kamu emekçileri bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın basın toplantısı yaptığı sırada belediye binasına girmek isterken polis saldırısına uğradı.

Tugay düzenlediği basın toplantısında “Sendikanın talep ettiği sosyal denge tazminatı miktarı yasal sınırın üzerinde" diyerek tazminat miktarının düşürülmesini savundu.

"Geçen dönemde üzerine çıkılmış. Fakat ben imzalamadım o sözleşmeyi" diyen Tugay imzalarsa kendisi hakkında suç duyurusunda bulunulacağını iddia ederek şu ifadeleri kullandı:

"Onlara bu konuyu yasal olarak aşamayacağımızı söylediğimizde bana bazı eski kararları gösterdiler ama neticede elimde bir Sayıştay son raporu var. Sayıştay'ın mevzuata aykırı ödeme yapmaya ısrar eden ve sözleşmeye yapmaya haiz olan belediye başkanı hakkında gerekli inceleme ve soruşturma yapılması için bakanlığa yazılmasının uygun olacağı diye bildirimi var. 'Mevzuata aykırı hükümler içeren sözleşmeyi imzalayan sıfatıyla harcama talimatı veren belediye başkanının oluşan kamu zararından sorumluluğu bulunmaktadır' diyor. Bu ifadeler bizi bu artışı yapamaz hale getiriyor."

Konunun bütçeyle ilgisi olmadığını savunan Tugay, "Eğer bugün bu artışı yaparsak ve imzayı atarsam, hakkımızda suç duyurusunda bulunulacağını, yargılanacağımızı ve bizden faiziyle geri ödettirileceğini söyleyen bir Sayıştay raporuna dayanarak bunu söylüyorum. Yasalarla belirlenmiş bir sorumluluğum var, burası benim özel şirketim değil. Yasal üst sınırın üzerine çıkamayacağımı tekrar tekrar söylemek dışında yapabileceğim bir şey yok" diye konuştu.

Tugay, Karşıyaka Belediye Başkanlığı döneminde sosyal denge tazminatı sınırı üzerinde bir sözleşme imzalandığının ifade edilmesi üzerine ise “anormal bir artış yapmadığını, yasal üst sınırın bir miktar üzerinde bir sözleşmeye imza attığını, daha sonraki aşamada çok yüksek bir artış istendiğinde yapamayacağını söylediğini” anlattı.

Kamu emekçilerine ödenen ve sendikanın istediği miktarın sorulması üzerine de Tugay, "8 bin 700 küsur lira bir sosyal denge tazminatı yasal olarak üst sınır olarak belirlenmiş durumda. Buna yol ve yemek parası gibi eklemeler yapılabiliyor yani 12 bin lira gibi bir rakama çıkarılabiliyor. Sendikanın talep ettiği 22 bin lira" dedi.

Tugay'ın açıklaması sırasında binaya girmek isteyen kamu emekçileri ile sendika temsilcilerine karşı polis barikatı kuruldu, kamu emekçilerine karşı polis biber gazı kullandı, kamu emekçileri darp edildi.

Tüm Bel-Sen Şube Başkanı: Ekmeğimizi yarıya bölüp yarısını aldınız, bunu kabul edemeyiz

soL’a konuşan Tüm Bel-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş dün yaptıkları basın açıklamasının toplu sözleşme sürecinin tıkanmasıyla ilgili olduğunu söyledi. “Bizim yıllardır mücadele ederek bu seviyeye çıkardığımız toplu sözleşmemizi şu anda Cemil Tugay yüzde 50 indirerek yüzde 50’sini teklif ediyor” diyen Keleş halihazırda aldıkları 14 bin liralık sosyal denge tazminatının 7 bin lira olmasının teklif edildiğini söyledi.

Bunun iş barışını bozan bir teklif olduğunu ve kabul etmeyeceklerini Tugay’a ilettiklerini belirten Keleş toplu sözleşme masasından ayrıldıklarını anlattı.

Bu konuyla ilgili dün İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin toplantısına giderek orada demokratik tepkilerini aktarmaya çalıştıklarını söyleyen Keleş “Ancak bizim önümüze polis barikatı kurdular. Kendi işyerimize girerken polis barikatıyla karşılaştık” dedi.

Diyalogdan yana olduklarını, bu kararın çekilmesini istediklerini söyleyen Keleş “Ekmeğimizi yarıya bölüp yarısını aldınız, bunu kabul edemeyiz” dediklerini kaydetti.

Keleş “Ancak orada güya halkın meclisi olan belediye meclisinden bir üye gelip de ‘Sizin sorununuz, talebiniz nedir?’ diye sormadı” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine bugün iş bırakma kararı alarak iş bıraktıklarını anlatan Keleş, belediyede örgütlü olan tüm sendikaların bu kararla iş bırakma eylemine katıldığını söyledi.

İzmir Büyükşehir yönetimine tepki: 'AKP’nin çıkardığı yasakların arkasına sığınamazlar'

Keleş İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin dün akşam yaptığı yazılı açıklamada kamu emekçilerinin iş bırakma eylemini “yasadışı” şeklinde göstermeye çalışmasına ve “yasal işlem yapılacağı” şeklindeki tehdit içeren ifadelerine tepki gösterdi. 

Bu eylemin anayasal, demokratik ve sendikal hakları olduğunu belediye yönetimine bildirdiklerini anlatan Keleş bugün yaşananlarıysa şöyle anlattı:

“Bu şekilde kendilerini aklayamazlar. AKP’nin çıkardığı yasakların arkasına sığınamazlar. Bugün iş bırakma eylemimizi yaptık. Bugün Sayın Tugay’ın yaptığı basın toplantısında işin bir tarafı olarak masada biz de olmak istedik. Ama bizi polis barikatı ve polis saldırısına maruz bıraktılar. Arkadaşlarımıza biber gazı ve tekmelerle polisler saldırarak yaraladılar. Emekçilerden korkan, kendi belediyesindeki emekçilerle görüşmekten çekinen bir anlayışla karşı karşıyayız.”

Bugün maaş bordrolarına 14 bin liralık tazminat ücretlerinin 7 bin lira olarak yansıdığını da söyleyen Keleş belediye yönetimine yanlıştan dönme çağrısı yaptı.

“Bizim ekmeğimizi yarıya bölme kararını geri çekin, toplu sözleşme masasını kurun” diyen Keleş “Biz diyalogdan, iş barışının sağlanmasından yanayız. Mücadelemiz emek, ekmek mücadelesidir, el konulan ekmeğimizi yeniden kazanma mücadelesidir” ifadelerini kullandı.

Belediye yönetiminin sosyal denge tazminat miktarını yarıya düşürme kararından vazgeçmemesi durumunda İzmir Büyükşehir Belediyesi kamu emekçileri yarın iş bırakma eylemine devam edecekler.