Asıl fonlanan öğretmenler değil TÜGVA: MEB kapılarını 'Yaz Okulu' görünümlü Kuran kursuna açtı

TÜGVA protokoller aracılığıyla okullara girdi. "Yaz Okulu" adı altında düzenlediği dini eğitim programına öğrenci kaydetti.

Emre Alım

Öğretmenleri kamunun sırtındaki yük, aldıkları ücretiyse "fon" olarak gören Milli Eğitim Bakanı, protokol kılıfıyla asıl fonu iktidara yakın vakıflara ve tarikatlara sağlıyor.

Okulların kapıları bu defa kamu kaynaklarının seferber edildiği Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA) açıldı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın yöneticilerinden olduğu vakıf, 6 ay önce İzmir'deki bir okulda izinsiz broşür dağıtmış, tepki görmüştü. Bu defa protokoller devreye girdi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü seferber oldu. TÜGVA ekipleri okullara girerek öğrencileri yaz aylarında düzenleyecekleri dini eğitim programına kaydetti.

TÜGVA istedi, 'gereği' yapıldı

TÜGVA'nın İzmir Temsilcisi Yiğit Aslanata, 31 Mayıs'ta İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıyla düzenleyecekleri "Yaz Okulu" programı için okulların kapılarının TÜGVA'ya açılmasını istedi.

Bakanlığın TÜGVA ile imzaladığı protokole dayanan bu talep yazısında, kurumun oluşturacağı ekiplerin okullara girip öğrencilerden başvuru alacağı, broşür dağıtacağı ve afiş asacağı bildirildi.

Bu talep 4 gün sonra yerine getirildi. İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan 30 ilçeye gönderdiği yazıyla TÜGVA için "gereğinin yapılmasını" istedi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü TÜGVA'nın okullara gireceğini haber verdi

'Yaz Okulu' görünümlü Kuran kursu

24 Haziran'da başlayacak "TÜGVA Yaz Okulu" 8 hafta sürecek. Programın düzenleneceği "eğitim merkezleri" henüz duyurulmadı. Geçtiğimiz yaz, programın sadece İstanbul ayağı için TÜGVA'ya İstanbul'da 238 okul tahsis edilmişti.

Ortaokul öğrencilerinin katılacağı programda hafta içi her gün 30’ar dakikalık 4 ders verilecek. Üçü dini içerikli derslerden oluşan program şöyle:

  • Kuran Dersi
  • Temel Dini Bilgiler Dersi
  • Hadis Dersi
  • Spor Dersi

TÜGVA okula izinsiz girdi, sesini çıkaran sürgün edildi

TÜGVA 6 ay önce yine İzmir'de "Umre ödüllü" bir yarışmanın broşürlerini bir okulda izinsiz dağıtmış, bu durum öğretmen ve velilerin tepkisine neden olmuştu.

Tekirdağ'da aynı yarışmaya öğrencilerin katılım göstermesini reddeden bir öğretmen bu nedenle ceza almış, bu durumu şikayet eden 6 öğretmene uyarı, kınama ve aylıktan kesme olmak üzere toplam 15 farklı ceza verilmiş, 4 öğretmense farklı ilçelere sürgün edilmişti.

Kamu imkanları önüne serildi

Bazen protokollere dayanarak bazen de izin almadan okullarda cirit atan TÜGVA'nın sicili oldukça kabarık.

AKP ile Gülen Cemaati'nin kavgasının kızıştığı 2014 yılında kurulan TÜGVA, AKP'nin gençlik içinde örgütlenmesi misyonuyla hareket etti.

TÜGVA'nın yöneticileri arasında AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan bulunurken, bu zamana kadar vakfın yönetim kurulunda birçok AKP'li milletvekili ve üst düzey yönetici, yandaş yazarlar ile bakanlar da yer aldı.

Belediyelerden ücretsiz bina tahsisleri alan, harcamaları bakanlıklar ve belediyeler tarafından karşılanan, belediyeler tarafından fonlanan, MEB aracılığıyla okullarda etkinlikler yapan ve adı sürekli torpil atamalarıyla anılan vakfa, adeta devletin tüm olanakları akıtıldı. Örneğin TÜGVA'ya kurulduktan 3 yıl sonra da Bakanlar Kurulu kararıyla vergi muafiyeti tanındı.

Kaynakların seferber edildiği TÜGVA, kısa bir sürede tüm Türkiye'de faaliyet yürütmeye başladı. Vakfın güncel olarak 81 il temsilciği, 571 ilçe temsilciliği, 33 adet yurdu ve onlarca kıraathanesi bulunuyor.