Tacikistan'da türban ve dini bayram yasağı: 'Hurafeleri ve bağnazlığı önlemek amacıyla'

Tacikistan'da türbanın ve İslam dini bayramlarının kutlanmasının yasaklanmasına ilişkin yasa cumhurbaşkanı tarafından imzalandı. Çocuklara dini bayram kıyafetleri satılmasına da yasak geldi.

Dış Haberler

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, "Tacikistan'da kutlama ve törenlerin düzenlenmesi", "Çocukların eğitimi ve yetiştirilmesi sorumluluğu" gibi başlıkların da aralarında olduğu 35 yasayı imzaladı.

Cumhurbaşkanlığının basın ofisinin açıklamasına göre, onaylanan yasalar ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasını sağlamayı, insanların yaşam düzeyini ve kalitesini yükseltmeyi, toplumun istikrarını, kanun ve düzeni güçlendirmeyi amaçlıyor.

'Hurafeleri ve bağnazlığı önlemek amacıyla'

Açıklamada, kutlama ve törenlerin düzenlenmesi ve çocuk eğitimi sorumluluğu hakkındaki yasaların "ulusal kültürün orijinal değerlerini korumak, hurafeleri ve bağnazlığı, kutlama ve törenlerde israfı ve savurganlığı önlemek, halkın maneviyatını ve sosyo-ekonomik düzeyini artırmak" amacıyla düzenlendiği kaydedildi. Açıklamada, Tacikistan’ın, çocuk hak ve özgürlüklerinin korunmasının yanı sıra, eğitim ve öğrenim, çocuğun psikolojik gelişimi, vatanseverlik gururu, ulusal ve evrensel değerlere saygı hedeflediği belirtildi.

Çocuklara bayram kıyafetleri satılmasına yasak

Parlamentonun üst kanadı olan Tacikistan Ulusal Meclisi, kısa bir süre önce de çocuklara yabancı ve bayram kıyafetlerinin satılmasını ve giyilmesini yasaklayan bir yasayı kabul etmişti.

Daha önce de, 8 Mayıs'ta, Tacik Parlamentosu üyeleri kutlama ve törenlerin düzenlenmesine ilişkin yasada değişiklik taslağını desteklemişti.

Yeni yasayla birlikte, ulusal kültüre aykırı kıyafetlerin ticareti ve kullanımı ile çocukların evleri gezerek bayramlık isteme adeti "iydgardak"a da yasak getirildi.

Din Komitesi Başkanı Süleyman Davlatzoda, dini bayramların yasaklanmasının nedenini "Ramazan ve Kurban Bayramı'nda çocukların uygun şekilde yetiştirilmesi ve güvenliklerinin sağlanması" olarak açıklamıştı.

'Yabancı kıyafetler'e yasak

Çoğunlukla İslami kıyafetlere yönelik olan "yabancı" kıyafetlerin yasaklanması önerisi, Tacikistan cumhurbaşkanının din adamlarıyla yaptığı görüşmenin ardından yasal hale geldi.

Tasa değişikliğinde hangi kıyafetlerin milli olmadığına ve ulusal kültüre yabancı olduğuna dair herhangi bir netlik getirilmese de, Tacik kamuoyunda bu büyük ölçüde türban yasağı olarak algılandı.

Yeni yasalar kapsamında, Ramazan Bayramı'nın kutlanması ve başörtüsü dâhil yabancı kıyafetlerin giyilmesi yasaklanmış oldu.

Yasa kapsamında, söz konusu yasaklara uymayanlara 8 bin ila 65 bin somoni (752 ila 6 bin 116 dolar) arasında değişen ağır para cezaları verilecek. 

Kazakistan'da Süleymancılar'ın 'hayır kurumları' ve yurtlar kapatılmıştı

Kazakistan'da Süleymancılar'ın derneğinin "hayır kurumları" ve yurtları, aşırılıkçı faaliyetler başta olmak üzere birçok ihlal üzerine kapatılmıştı.

Kazakistan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi, derneğe bağlı 26 "hayır kurumu"nun da aynı anda kapatıldığını açıklamıştı. Mahkeme kararının gerekçesi, kapatılan kuruluşların ya çalışmaması ya da tüzüklerine uygun şekilde faaliyet göstermemesi olarak gösterilmişti.

Bu kurumların, göç, emek, toprak, çevre ve barınma dahil olmak üzere çocukların yaşamı ve sağlığı ile doğrudan ilgili olan bir dizi büyük mevzuat ihlali gerçekleştirdiği kaydedilmişti. Ayrıca mimari, şehir planlama ve inşaat faaliyetleri, yangın güvenliği gereklilikleri, sıhhi ve epidemiyolojik standartlar, dini, hayırseverlik ve mali ve ekonomik faaliyetler alanında da ihlaller tespit edilmişti. Kurumlardan bazılarının uygun lisans olmadan eğitim faaliyetleri yürüttüğünü bildiren mahkeme, çocukların uygun eğitim, yetiştirme ve zamanında tıbbi bakım alma hakları ve özgürlüklerinin de önemli ölçüde ihlal edildiğini ifade etmişti.