Saçlarını boyattı, tekbir getirdi: Eylem Tok ve oğlunun duruşmasında neler oldu?

Timur Cihantimur ile annesi Eylem Tok'un yargılandığı davanın ilk duruşması Boston'da görüldü. İzleyicilerin "Bir katilin annesi olmak nasıl bir duygu?" sorusuna Tok "Allahuekber" diyerek yanıt verdi.

Haber Merkezi

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olduktan sonra oğlunu yurtdışına kaçıran ve geçtiğimiz günlerde ABD'de tutuklanan Eylem Tok, Türkiye saatiyle 18.00'de Boston'da Massachusetts Federal Bölge Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. 

İstanbul'da 1 Mart'taki kazada Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ve onu yurt dışına kaçıran annesi Eylem Tok'un ABD'de, kazadan 106 gün sonra yakalanmıştı.

Hakim, Eylem Tok’un tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 27 Haziran TSİ 16:00’ya ertelendi.

Cihantimur'un duruşması ertelendi

Timur Cihantimur'un çocuk mahkemesindeki duruşmasıysa ertelendi. Cihantimur’un 20 Haziran'da TSİ ile 22:30'daki duruşmasına kadar tutukluluk hali devam edecek. Avukatlar, T.C.’nin kaldığı çocuk hapishanesinden şikayet etti, serbest bırakılmasını talep ettiler. Tok ile Cihantimur'un avukatları farklıydı ve sıklıkla Türkiye vatandaşı değil ABD vatandaşı olduğunu söylediler.

Duruşmanın ayrıntıları

NTV Washington Temsilcisi Hüseyin Günay’ın aktardıklarına göre anne-oğul ayrı yargılanacak, çünkü biri ABD vatandaşı (Timur Cihantimur), biri Türkiye vatandaşı (Eylem Tok). 

Tok duruşmaya tanınmamak için saçlarını küt kestirmiş ve sarıya boyatmış haliyle çıktı. Tercüman aracılığıyla iletişim kuran Tok’un avukatı duruşmayı 20:30’a ertelemek istese de hakim karşı çıktı. Savcı ABD-Türkiye arasında iade anlaşmasınını hatırlattı ve hem iki kişi adına iade hem de tutuklama istendiğini bildirdi. Günay, “Avukat Hakim’in kafasını karıştırmaya çalışıyor; ‘bu dava iade davası mı yoksa Türkiye’de yapılmış suçun ceza davası mı’ diyerek. Savcı, daha detaylı bilgi, Eylem Tok yeni bir avukatla gelmek için süre istedi” ifadeleriyle anlattı duruşmadaki havayı. 

Gazeteci Emrullah Erdinç, "Duruşmayı izleyenlerin "Bir katil annesi olmak nasıl bir duygu?" sorusuna "Allahuekber" diyerek yanıt verdi" bilgisini aktardı. Aynı zamanda Tok'un kefalet talebi reddedildi.

Duruşma sonucunda tarafların detaylı bilgi toparlamak için, Tok ise yeni bir avukatla gelmek için süre istedi. Hakim, Eylem Tok’un tutukluğuna, tarafların detaylı iddia ve savunma için hazırlık yapmasına, bir sonraki duruşmanın 27 Haziran Salı Türkiye saatiyle 16:00’da yapılmasına karar verdi.

Özel okul gezdiler, sahte pasaport planladılar

Reuters'ın geçtiği bilgilere göre; tutuklandıklarında Tok ve oğlu, Boston'da yıllık ücreti 46 bin dolar olan özel bir okulu ziyaret etmeye hazırlanıyordu.

Tutuklandıklarında Tok'un üzerinde bulunan 5 bin dolarlık nakit para da polis tutanaklarına geçti.

Mahkeme belgelerinde; Türk yetkililerin, Tok ve oğlunun ABD sonrası Küba'ya gitmek için sahte pasaport almaya çalıştığını düşündüğü bilgisi de yer aldı.

Kullan-at telefon kullanıyorlardı

Posta gazetesinin haberine göre; Tok, kaçış sürecinde polisin takibinden kurtulmak için sekiz ayrı telefon hattı kullandı. Bunların çoğu kullan-at tarzda takip edilemeyen telefonlardı.

Boston'da kaldıkları rezidansa sürekli dışarıdan yemek söylüyorlardı. Eylem Tok tanınmamak için siparişi yabancı bir isim kullanarak veriyordu. Eve yakın bir restoranı tercih ediyorlardı.

Türk kurye ihbar etti

Restoranda çalışan bir Türk kurye, tesadüfen siparişi götürdü ve Eylem Tok'la karşılaştı. Tanıması üzerine polise ihbarda bulundu.

Eylem Tok ve oğlu, yıllığı 46 bin dolar olan British International School of Boston'ı gezdikten sonra eve döndü. 8 polis eve düzenlediği baskınla anne-oğulu yakaladı. Tok, “Ben anneyim, katil değil. Annelik iç güdüsüyle çocuğumu korumak istedim” dedi.

Avukatı açıklama yapmıştı: ‘İade edilmesi mümkün olmayan şeylerle gözaltında’

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Tok'un avukatı Brendan Kelley, müvekkilinin serbest bırakılması gerektiğini savunarak, Türk yasalarına göre bir ebeveyn tarafından işlendiğinde suçun cezasız kalabileceğini ve bu durumun ABD-Türkiye anlaşması uyarınca iadeye uygun olmayabileceğini iddia etmişti. Kelley, "Müvekkilim, iade edilmesi bile mümkün olmayan bir şey için gözaltında tutuluyor" demişti. 

Ne olmuştu?

İstanbul Eyüpsultan’da 1 Mart akşamı seyir halindeki üç ATV aracından biri arızalandı. ATV sürücülerince yol kenarına çekilen araç tamir etmeye çalıştı. Oğuz Murat Aci, ATV motorunun ışıklarını yakarak önlem aldı. Diğer kişiler ise arızalanan motorla ilgilendi. Bu sırada aynı yönde ilerleyen sürücü koltuğunda oturan 18 yaşından küçük Timur C.’nin bulunduğu lüks araç, üç ATV’ye çarptı.

Kaza sonucu yaralanan 5 kişi hastaneye kaldırıldı. Yaralılardan 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci hayatını kaybetti.

Eylem Tok ile estetik cerrah Bülent Cihantimur’un 17 yaşındaki oğlu olan Timur C., kazayı sağlık görevlilerine haber vermeden olay yerinden başka bir araçla uzaklaştı. Kazanın ardından Eylem Tok, yargılanmaması için oğlunu önce Mısır’a, oradan da ABD’ye kaçırdı. Eylem Tok’un olay yerinde yaralıların telefonlarını da ellerinden aldığı ortaya çıkmıştı.

Eylem Tok ve oğlunun kolayca yurtdışına çıkmaları, iade işlemlerinin yavaş ilerlemesi akıllarda soru işareti yaratırken AKP'ye yakınlığıyla bilinen Demirörenlerin oğlunun da kazaya yol açan arabada olduğu iddia edilmiş, ancak konu hızla kapatılmıştı.

Daha sonra Demirören Haber Ajansı muhabiri Rojda Altıntaş’ın, kazayla ilgili haberi yayımlamadan bekletmesi için Revan Demirören ve şoförü tarafından arandığı ortaya çıkacaktı.

Altıntaş "Kamuoyunu yakından ilgilendiren 'Eylem Tok' olayıyla ilgili yeni bilgilere ulaşması ve yayınlaması girişimleri kapsamında, bağlı bulunduğu yayın kuruluşunun patronajı ve sair çevreler tarafından çeşitli baskılara maruz kaldığını" açıkladı.

Eylem Tok ve oğlu Timur C. kaçtıkları ABD’de objektiflere yakalanmış, anne ve oğlu kameraları fark edince gülmüştü.