Diyarbakır ve Mardin'de yangın: Can kaybı 12'ye yükseldi

Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki anız yangını yerleşim yerlerine sıçradı. 12 kişi yaşamını yitirdi, 78 kişi ise yangından etkilendi.

Haber Merkezi

Diyarbakır ve Mardin'de dün akşam saatlerinde anız yangını çıktı. 

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Köksalan Mahallesi'nde saat 22.15'te anız ile örtü yangını olarak başlayan ve rüzgarın şiddetiyle Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever mahallelerini etkileyen yangın, rüzgarın etkisiyle Mardin'in Mazıdağı ilçesi Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler mahalleleri istikametine doğru ilerledi.

Yangının büyümesi üzerine köylüler evlerini terk etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son yaptığı açıklamada yangında hayatını kaybedenlerin sayısının 12'e yükseldiğini duyurdu.

Bakan Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Diyarbakır ve Mardin’de, iki ilimizin yakın köy ve mahallelerinde meydana gelen yangın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 12’ye yükseldi. Olaydan 78 kişi etkilendi. Hastalarımızdan 5’inin tedavi ve takiplerine devam ediyoruz. 5’i de Diyarbakır’da tedavi gören hastalarımızdan 3’ü entübe durumda. Bu vesile ile bir kez daha, olayda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hastalarımıza acil şifalar diliyorum."

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun yangına 41 araç ve 150 personelle müdahale edildiğini söyledi.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su sabaha karşı yaptığı açıklamada yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

'Müdahale yetersiz kaldı'

Mezopotamya Ajansı'ndaki bilgilere göre, Mazıdağı Belediye Eşbaşkanı Kudret Uçuk yangına geç müdahale edildiğini söyledi. Uçuk, gece saatlerinde yaptığı açıklamada "Kaymakama Valiye haber verdik ve helikopter istedik. Ancak hala gönderilmiş değil. İtfaiye ekipleri ile yangına müdahale edilemiyor. İtfaiye yetersiz kalıyor. Bir an önce helikopterle müdahale edilmesi gerekiyor. Orada insanlar yanıyor" ifadesini kullandı.

DEM Parti'nin de konuyla ilgili gece saatlerinde yaptığı açıklamada yangına müdahalenin yetersiz kaldığı belirtildi. "Yetkililer zaman kaybetmeden daha kapsamlı ve havadan müdahale etmelidir" denilen açıklamada, hastanelere de sağlık ekibi ve ekipman desteği yapılması istendi.

Güncelleme: 17.30

'Yangın DEDAŞ'ın yenilemediği kablolardan başladı'

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada yangının çıkış kaynağı olarak anız yangınları gösterilse de Mezopotamya Ajansı'na konuşan yurttaşlar yangının trafolara yüksek voltajda elektrik veren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin  (DEDAŞ) yenilemediği enerji taşınım kablolarının rüzgarın etkisiyle birbirine çarpması sonucu oluşan kıvılcımdan kaynaklandığını belirtti.

Ajansa konuşan Mustafa Çelebioğlu, dün akşam saatlerinde elektrikten kaynaklı ateş oluşumuyla yangının başladığını söyledi. Çelebioğlu, “Aldığımız bilgiye göre, DEDAŞ trafodaki elektriğin voltajını bir anda yükseltmiş. Yangın da bu nedenle çıktı.” dedi. Çelebioğlu, “Yangın elektrik voltajının yüksek gelmesinden kaynaklı çıktı. Neden birden yüksek enerji verdiniz? Madem kesmişsin enerjiyi ne diye açıyorsun? Enerji verilmeyen trafoya birden 500 voltaj verildiği için teller birbirine çarpıp kıvılcımlar çıkardı ve o kıvılcımlar da anızların içine düştü. Yangın bu şekilde başladı” diye konuştu.

Memduh Eren de kıvılcımların etkisiyle çıkan yangını görüp söndürmeye başladıklarını belirtti. Rüzgarın etkisiyle yangının yayılmaya başladığını söyleyen Eren anız ve kaçak elektrik iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Eren, “DEDAŞ olmasaydı bu arsaların hepsi geçtiğimiz sene gibi mısır olacaktı. DEDAŞ elektrik maliyetini yükselttiği için mısır ekimi yapamadık” dedi. Elektriklerin dün öğlen 12.00 gibi kesildiğini ve akşam 20.00-21.00 gibi geldiğini söyleyen Eren, elektriklerin gelmesinin ardından yangının çıktığını ifade etti.

DEM Parti'den açıklama: Sebebin açığa çıkarılması için derhal inceleme başlatılmalı

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan da yaptıkları açıklamada Diyarbakır Valiliği’nin yangının ‘anız ve örtü’ yangını olduğu yönündeki açıklamalarına, felaketi bizzat yaşayanların ve köylülerin itiraz ettiğini belirtti. Felaketin sebebinin açığa çıkarılması için gerekli incelemelerin başlatılmasını istedi.

Hatimoğulları ve Bakırhan'ın açıklamasında “Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki kırsal bölgede dün akşam saatlerinde çıkan yangında yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Yangından etkilenen ve ölen yüzlerce canlı için üzüntülüyüz” ifadelerine yer verildi.

Yangının başladığı ilk andan itibaren başta Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere çevre ilçe belediyelerinin yardımıyla yangına müdahale edildiği belirtilen açıklamada, yangın sonrası bölge halkının temel ihtiyaçlarının karşılanması için de kriz masası kurulduğu aktarıldı. Yangından etkilenen canlılar için ise belediyeler bünyesinde veterinerlerin görevlendirildiği belirtildi.

“DBP Eş Genel Başkanları, milletvekillerimiz, belediye eş başkanlarımız, il ve ilçe örgütlerimiz ile kent dinamikleri anında bölgeye hareket etmiş, halkımızla birlikte yangına müdahale etmiş ve halkımızın acılarına ortak olmuştur” ifadelerine yer verilen açıklama, şunlar kaydedildi:

"Bundan sonraki süreçte de yurttaşların ihtiyaçlarının tespiti ve karşılanması konusunda belediyelerimiz üzerine düşen sorumlulukları yerine getirecektir. Bölgeden gelen ilk bilgiler devletin yangına müdahale etmede geciktiği yönündedir.
Öte yandan Diyarbakır Valiliği’nin yangının ‘anız ve örtü’ yangını olduğu yönündeki açıklamalarına, bu felaketi bizatihi yaşayanlar ve köylüler itiraz ederek yıllardır onarımı yapılmayan elektrik tellerinin yere düşmesinin yangına neden olduğunu ifade etmiştir. Yaşanan bu büyük felaketin sebebinin açığa çıkarılması için derhal gerekli incelemeler başlatılmalı, yangından etkilenen köylülerin zarar ve ziyan tespiti yapılarak karşılanmalıdır. Bunun dışında tüm halkımızı bu yangında zarar gören yurttaşlarımızla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Yangını konuştuğumuz şu saatlerde Ergani’de de büyük çaplı bir yangının çıktığını öğrenmiş bulunmaktayız. Duruma hızlıca müdahale edilerek ivedilikle kontrol altına alınması temennimizdir. Yangından etkilenen halkımızı asla yalnız bırakmayacağız; acımızı beraber yaşayacak, yaralarımızı birlikte saracağız
."

Dicle Elektrik'ten açıklama

Dicle Elektrik (DEDAŞ) ise yazılı bir açıklama yaparak yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını savundu.

Şirketin açıklamasında "Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Olayın meydana geldiği ilk andan itibaren Dicle Elektrik olarak ekiplerimizle sahada incelemelere başladık. Bazı medya kanallarında yangının elektrik kaynaklı olduğu belirtilmiş olsa da yaptığımız incelemelerde yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik. Hatta belirtilen bazı bölgelerde elektrik iletim hatlarının dahi yangının meydana geldiği bölgelerden geçmediğini gördük. Tespit çalışmalarımıza ilgili kamu birimleriyle devam ediyoruz. Herhangi bir farklı bulgu edindiğimizde yetkili birimlerle paylaşmayı sürdüreceğiz" ifadelerine yer verildi.