Milli Eğitim Bakanı Tekin'in yemek davetine ilk ret: 'Meşrulaştırmayız'

Öğretmenler için “kamudan fonlanıyorlar” diyen Bakan Tekin eğitim sendikalarını yemeğe davet etti. TÖB-SEN "yapılanları meşru göstermeyeceğiz" diyerek daveti reddettiğini duyurdu.

Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin eğitim sendikalarının başkanlarını 24 Haziran Pazartesi akşamı Ankara’da akşam yemeğine davet etti.

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Genel Başkanı Deniz Ezer davete tepki gösterdi, “MEB’in yemek davetini kabul ederek yapılanları meşru göstermeyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Devlet okullarında çalışan öğretmenler için “Kamudan fonlanıyorlar” ifadesiyle öğretmenlerin tepkisini çeken Bakan Tekin, Meclis’e getirmeye hazırlandığı Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı öncesinde eğitim sendikalarının başkanlarına yemek davetiyesi gönderdi.

Tekin’in davetini reddettiğini açıklayan ilk sendika TÖB-SEN oldu.

TÖB-SEN Genel Başkanı Deniz Ezer’e, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla gönderilen davetiyede Ezer'in bayramını kutlayan Tekin, onu Pazartesi akşamı Ankara’da “eğitim paydaşlarıyla bir araya gelmeyi planladığı akşam yemeğine” davet etti.

Daveti reddeden TÖB-SEN ulusal basın önünde bakanın ve sendikaların katılımıyla eğitimin ayrıntısıyla tartışılması talebini açıkladı.

TÖBSEN Genel Başkanı Deniz Ezer, “Bu yemek daveti sendika başkanlarının konuşmadığı bakanın yaptıklarının meşrulaşacağı yemek olacaktır” dedi ve daveti reddettiklerini duyurdu.

'Eğitimi cemaat ve tarikatlara teslim eden bakan'

Ezer yaptığı yazılı açıklamada Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in tüm sendika başkanlarını 24 Haziran 2024 tarihinde Ankara'da yapılacak yemeğe davet ettiğini belirterek şunları kaydetti:

“Eğitimde yaşanan problemleri çözmek yerine ideolojik hedefler doğrultusunda eğitimi şekillendirmeye çalışan, eğitimi sermayeye, cemaat ve tarikatlara teslim eden söz konusu Milli Eğitim Bakanı'dır. Eğitimde yaşanan sorunların, okullarda ve müfredatta yaşanan gerici yaklaşımların, anti laik uygulamaların, uluslararası alanda itibarsızlaştırılan eğitim sisteminin temel nedeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ısrarcı politikalarıdır. Aynı bakan cemaat ve tarikatların etkisiyle eğitimde din referanslı bir süreci dayatmış, ÇEDES projesi gibi karanlık ve gerici bir projeyi dayatmaya devam etmektedir.”

Eğitimin içeriğinin boşaltıldığını, bilimsel konular yerine din merkezli konular getirilerek bilimden arındırılmış bir müfredat oluşturulduğunu, felsefe, sanat gibi dersler azaltılarak yerine din ağırlıklı dersler getirilip fiili olarak gerici eğitim uygulanmaya başlandığını belirten Ezer şu ifadeleri kullandı:

'Öğretmenin fonlandığını söyleyerek bakış açısını gösterdi'

“Öte yandan öğretmeni itibarsızlaştıran Öğretmenlik Meslek Kanunu adı altında öğretmeni küçük düşüren uygulamalarda ısrarcı olan, ‘Öğretmen Akademisi’ gibi öğretmeni biat eden ve iktidarın istediği öğretmen profiline sokmaya çalışan yine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'dir. Daha düne kadar öğretmenin emeğini yok sayarak kabul edilmeyecek bir üslupla öğretmenin fonlandığını söyleyerek öğretmene bakış açısını gösteren bir bakan söz konusudur.”

Öğretmenlerinin ve eğitim emekçilerinin yoksulluk sınırı altında, güvencesizleştirilerek yaşamaya mahkum edildiğinin altını çizen Ezer, AKP’nin seçim beyannamesinde "mülakatı kaldıracağız” demesine rağmen Bakan Tekin’in atamada mülakatı, dolayısıyla torpili dayattığını ifade etti.

Eğitimde “tarikatların yüzünün güldüğü, halkın ve halk çocuklarının ise geleceksizleştirildiği gerçeği" ile karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Ezer şu ifadeleri kullanarak sözkonusu daveti reddettiklerini duyurdu:

'MEB'in davetine katılarak bu yapılanları meşru göstermeyeceğiz'

“Bütün bunlar varken öneri ve görüşlerimizi görmezden gelen, yapılan eleştirilere siyasi diyen hatta soruşturmalarla sindirmeye çalışan MEB'in davetine katılarak bu yapılanları meşru göstermeyeceğiz. Bu yemek daveti sendika başkanlarının konuşmadığı bakanın yaptıklarının meşrulaşacağı yemek olacaktır. Buna izin vermeyeceğiz, yapılanları hiçbir şey olmamış gibi meşru göstermeyeceğiz.”

Ezer taleplerinin ulusal basın önünde bakanın ve sendikaların katılımıyla eğitimin ayrıntısıyla tartışılması olduğunu belirterek “Biz hazırız. Onun dışında bakanın bu yemek davetini kabul etmiyoruz ve kendisini kamusal, parasız, bilimsel, laik eğitimi ve anayasayı savunmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.