Cemil Tugay'ın tehdit ettiği kamu emekçilerinden yanıt: 'İzmir halkı için çalışıyoruz'

İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçileri, Cemil Tugay'ın dün patronları ziyaretinin ardından yaptığı tehditkâr açıklamasına yanıt verdi.

Haber Merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde kamu emekçilerini temsil eden Tüm Bel-Sen ile belediye yönetimi arasındaki toplu sözleşme sürecinin tıkanmasının ardından kamu emekçilerinin eylemleri sürüyor.

TİS süreci, belediye yönetiminin kamu emekçilerinin eline geçen ücreti düşürecek bir teklifte bulunarak sosyal denge tazminatının yarıya düşürülmesini istemesi sonucu tıkanmıştı.

Dün İzmir Ticaret Odası’nın Haziran Ayı Olağan Meclis toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay daha sonra yaptığı açıklamada "Sosyal Denge Tazminatı’nın yasal sınırlar içerisinde kalması konusunda zorlayıcı hükümler bulunduğunu" öne sürmüştü. Tugay kamu emekçilerini "Toplu sözleşme imzalanmazsa kazanılmış haklar da tehlikeye girer" şeklindeki açıklamasıyla da tehdit etmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan kamu emekçileri yaptıkları yazılı açıklamayla Tugay'a yanıt verdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi adına üretilen her bir işte, verilen her bir hizmette emekleri olduğunun altını çizen kamu emekçileri, "Bizler, verimsiz toplantılarda, gösteriş için yapılan tanıtımlarda, şirket temsilcileri ile görüşmelerde vakit kaybetmiyoruz. Çalışıyoruz. Bir farkımız daha var. Biz İzmir halkı için çalışıyoruz" diye belirtti.

Sosyal denge tazminatlarının düşürülmesini, kamu emekçilerine saygı duyulmaması olarak gördüklerini ifade eden emekçiler, Cemil Tugay'a "Sunduğunuz gerekçelerin her birinin aşılabileceğini, konunun mevzuat olmadığını, kimsenin kimseden bir lütuf beklemediğini, konunun emekçilerin kazanılmış hakkı olduğunu çok iyi biliyorsunuz" diye seslendi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay,

Bizler İzmir Büyükşehir Belediyesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan kamu emekçileriyiz.

Her çalışma döneminde, elimizden geldiğince, gücümüz yettiğince özveri ile üretir ve çalışmaya gayret ederiz. Kamuyu, kamu çıkarını düşünürüz. İzmir’in daha yaşanabilir bir kent olması, İzmirlilerin de daha konforlu ve daha güzel bir İzmir’de yaşaması içindir bu.

Elbette eksik bıraktıklarımız da olur. Ama o eksiği, çalışma arkadaşlarımızın katkısıyla, edindiğimiz yeni deneyimlerle kapatmaya çalışırız. Çünkü biliriz ki, kamu emekçileri, ani ya da zorunlu bir değişiklik olmazsa,  meslek hayatlarına başladığı kurumda devam ederler.

Bu durum, yaptığımız her bir işin, attığımız her bir adımın iz bıraktığını, gelecekte bir karşılığı olacağını bilmemize yardımcı olur.

Oysa her belediye başkanı, geçici olacağını bilir ve kalıcı bir iz bırakmak için çabalar.

Bir avantajı vardır. Dışarıdan geldiği için, eksikleri hızla görebilir, alışılmış dengeleri hızlıca tespit edebilir. Süresinin az olduğunu bilerek, hızlıca işe koyulur.

Ama ne yazık ki, bulduğu ilk yollardan biri de, çalışanlar üzerinde bir otorite kurmaya çalışmak ve kendi söylediklerine bire bir uymalarını istemek olur.

Ne de olsa, iz bırakabilmesi için hiçbir şey eskisi gibi olmamalıdır.

Yine de gözden kaçırdığı bir durum vardır. Hayatta ve doğada, hiçbir şey, tek yanlı değildir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde de böyledir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi adına üretilen her bir işte, verilen her bir hizmette emeğimiz olduğunun farkındayız. Ve açıkça söylüyoruz: Bu emek idarecilerin emeğinden çok çok daha fazla olduğuna da eminiz.

Bizler, verimsiz toplantılarda, gösteriş için yapılan tanıtımlarda, şirket temsilcileri ile görüşmelerde vakit kaybetmiyoruz. Çalışıyoruz.

Bir farkımız daha var. Biz İzmir halkı için çalışıyoruz.

Zamanının büyük bir bölümünü politikacıların, şirketlerin, tanıdıkların, güç gruplarının işlerini halletmek için ayıran idareciler olduğunu gördük. İdarecilerin kapısını rahatça çalan, bazen o kapıyı çalmaya gerek bile duymadan içeri girenlere çok tanık olduk.

Biz, ortada ihale bile yokken, “ihaleyi bu arkadaşlar alacaklar, tanıştırayım” diyen idarecileri gördük.

Biz, “Emir üstten geldi, belgeleyi imzalamalısınız” diyen yöneticileri gördük. Yasaların nasıl ekarte edilmeye çalışıldığını yaşadık.

Bunlar her dönem oldu.

Biz de, her dönemde, bunlar olmasın diye çabaladık ve özellikle seçim dönemlerinde, bir değişim olmasını istedik.

İçten içe, yeni dönemin bir öncekinden daha kötü olacağını bilsek bile, daha iyiye, daha güzele olan özlemimiz hep sürdü. Hep bir umut aradık.

Umudu ararken, bize, ürettiklerimize ve yaptıklarımıza saygı duyulmasını bekledik hep.

Evet, doğru duydunuz. Saygı duyulmasını…

Günlük bir çalışma rutininde, idarecilerin çalışanları görmezden gelmesini, sorunların kaynağı olarak çalışanların göstermesini, bizleri az çalışmakla itham etmesini ya da yoğun iş yüküne maruz bırakmasını, hayatın doğal akışı olarak kabul edemezdik çünkü.

Yapılan tüm iyi şeylerin idareciler tarafından yapıldığının söylenmesine, eksik ya da hataların ise sadece çalışanlara fatura edilmesine bu yüzden hep itiraz ettik.

İnsanın, yaptığı işe ve kendisine saygısını yitirmesini kabul edemezdik.

Bunları neden mi anlatıyoruz?

Sosyal denge tazminatlarının düşürülmesini, kamu emekçilerine saygı duyulmaması olarak anlıyoruz çünkü.

Sunduğunuz gerekçelerin her birinin aşılabileceğini, konunun mevzuat olmadığını, kimsenin kimseden bir lütuf beklemediğini, konunun emekçilerin kazanılmış hakkı olduğunu çok iyi biliyorsunuz.

Ve bildiğiniz bir konuyu, size anlatmamıza gerek yok.

Bir yandan da, her belediye başkanının, kendisine bağlılık gösteren ve sözünden çıkmayan idareciler ile çalışmak istediğinin farkındayız. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki 300’ü bulan idareciyi zor durumda bırakmak istememenizin, bu durumla ilişkisini de görüyoruz. 
Ama 300 idareciyi gerekçe göstererek 6000 kamu emekçisini zor durumda bırakmanızı nasıl kabul edebiliriz?

Acaba o idareciler arasında, geçmiş dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmış olan ve sosyal denge tazminatının 4688 sayılı Kanunca belirlenen sınırın üzerinde kalan miktarını almayı kabul etmemiş kaç isim var? Sayabilir misiniz?

Kendileri o ücretleri aldığı dönemde sorun yoktu da, iş sorumluluk almaya gelince mi değişti?

Bilmenizi isteriz. İdareciler sorumluluk almaktan çekinebilirler ama biz her ürettiğimiz işte olduğu gibi, bu konuda da sorumluluğu üstleniriz, o sorumluluğu onlara bırakmayız.

Ne de olsa, mevki, makam, taşıt, yönetim kurulu üyeliği, huzur hakkı gibi nedenler ile değil, güç sahiplerinin beklentilerini karşılamak için değil, İzmir halkının ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyoruz.

Saygılarımızla.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kamu Emekçileri"