Erdoğan’dan ‘Sayın Esed’ açıklaması: ‘Yine birlikte hareket ederiz’

Suriye’de kışkırtılmış iç savaşın başladığı 2011’de “Suriye bizim iç meselemizdir” diyen Erdoğan bugün “Suriye'nin içişlerine karışmak gibi bir derdimiz olamaz” dedi.

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlatılmasına ilişkin açıklamasına yanıt verdi, ilişkilerin yeniden kurulmaması için bir sebep olmadığını söyledi.

Önceki gün Şam’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev’le bir araya gelen Esad, Suriye-Türkiye ilişkilerine yönelik iki şart sağlandığı takdirde her türlü girişime açık olduklarını söylemişti.

Esad “Suriye, Suriye Devleti’nin tüm toprakları üzerindeki egemenliğine saygıya ve terörizmin tüm biçimleri ve örgütleriyle mücadeleye dayalı olduğu sürece Suriye-Türkiye ilişkilerine yönelik tüm girişimlere açıktır” demişti.

İstanbul’da cuma namazı sonrası gazetecilerin sorularına yanıt veren Erdoğan’a, Esad’ın bu açıklaması soruldu.

Muhabirin “Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkiler kurulur mu?” sorusuna yanıt veren Erdoğan, “Kurulmaması için hiçbir sebep yok” dedi.

'Geçmişte nasıl birlikteysek yine birlikte hareket ederiz'

Erdoğan “Suriye'yle bu ilişkileri geliştirmekte geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz. Ve Suriye'nin içişlerine karışmak gibi bir derdimiz, bir hedefimiz asla olamaz. Çünkü Suriye halkı bizim kardeş halklar olarak beraber yaşadığımız bir topluluktur” diye konuştu.

Suriye’de emperyalizmin kışkırttığı iç savaşın başladığı 2011 yılında “Suriye bizim iç meselemizdir” diyen ve cihatçılara destek veren Erdoğan, birçok kez Esad’ı “katil”, “terörist” gibi ifadelerle hedef almıştı.

Bu kez “Sayın Esed” diyen Erdoğan, geçmişte Esad ile ailece yaptıkları görüşmeleri hatırlatıp "yine olur" ifadesini kullandı.

Erdoğan “Ve nasıl ki biz Suriye ile ilişkilerimizi çok çok canlı tuttuysak geçmişte, ailece görüşmelere varıncaya kadar, biliyorsunuz Sayın Esed’le biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur" dedi.

Muhabire verdiği yanıtın son cümlesinde bir kez daha yineledi: “Ve Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi de bir derdimiz asla yoktur.”