Esad’dan Türkiye açıklaması: 'Egemenliğe saygı şartıyla tüm girişimlere açığız'

Suriye Devlet Başkanı Esad, ülkesinin topraklarının tamamında egemenliğine saygı gösterildiği sürece Türkiye ile ilişkilerde tüm girişimlere açık olduğunu belirtti.

Haber Merkezi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev'le yaptığı görüşmede Suriye-Türkiye ilişkilerine yönelik açıklamalarda bulundu.

Suriye Arap Haber Ajansı’nın (SANA) aktardığına göre, Esad görüşmede “Suriye, Suriye Devleti’nin tüm toprakları üzerindeki egemenliğine saygıya ve terörizmin tüm biçimleri ve örgütleriyle mücadeleye dayalı olduğu sürece Suriye-Türkiye ilişkilerine yönelik tüm girişimlere açıktır” dedi.

Bu türden girişimlerin onu destekleyenlerin Suriye’de ve bölgenin tamamında istikrarı sağlamaya yönelik ilgisini yansıttığını belirten Esad, Şam’ın her zaman böyle girişimlere olumlu ve yapıcı yaklaştığını kaydetti. Esad herhangi bir girişimin başarısınınsa egemenliğe saygı şartına bağlı olduğunu ifade etti.

Lavrentiyev de Türkiye ile Suriye ilişkilerine yönelik tüm girişimleri desteklediklerini belirterek, "Arabuluculukların başarısı için koşulların her zamankinden daha uygun olduğunu görüyoruz. Rusya müzakereleri ilerletmek için çalışmaya hazırdır. Amaç, Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkileri yeniden tesis etmeyi başarmaktır" dedi.

Erdoğan 'Suriye'nin kuzeyinden çıkmamız mümkün değil' demişti

Geçen yıl Mayıs ayında Moskova’da Rusya, İran, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları arasında, Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik bir yol haritasının hazırlanması amacıyla bir toplantı yapılmıştı.

Toplantıdan iki ay sonra Temmuz ayında yaptığı açıklamada AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Şu anda Suriye'de Esad maalesef Türkiye'nin kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şeyin olması mümkün değil” demişti.

Birkaç gün sonra Esad, Sky News Arabia’ya verdiği mülakatta “Ben ve Erdoğan neden buluşalım ki? İçecek içmek için mi? Bizim amacımız Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi, Erdoğan'ın amacı ise Türkiye'nin Suriye'deki işgalinin meşrulaştırılması” demişti.

Putin ile görüşen Fidan'dan Suriye açıklaması

10 Haziran’da BRICS toplantısına katılmak üzere Rusya’ya giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kremlin’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüş, görüşmede Suriye konusu da gündeme gelmişti.

Fidan geçtiğimiz günlerde Habertürk TV’de katıldığı canlı yayında “Biraz daha istikrare kavuşmuş, iktidarıyla, muhalefetiyle bütünleşik bir hale gelmiş Suriye'nin özellikle PKK terörüyle mücadelede daha etkin bir aktör olacağını düşünüyoruz" demiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: "Suriye'de Rusya'nın bulunuşu, İran'ın bulunuşu, İsrail'in sürekli operasyon yapıyor oluşu, çeşitli milis gruplarının bulunuşu, biraz daha meseleyi karmaşık hale getiriyor. Bu karmaşıklık içerisinde bizim kendi milli çıkarlarımızı koruyacak şekilde sürekli bir dinamik politika izlememiz önemli."