AKP'de istifa sessizliği: Fahrettin Koca'yı nasıl hatırlıyoruz?

Sağlık Bakanı başta olmak üzere bazı bakanların değişeceği iddiaları gündemde. AKP cephesinden henüz bir ses çıkmazken, Erdoğan'ın Kızılcahamam kampı sonrası açıklama yapacağı konuşuluyor.

Haber Merkezi

AKP'nin Ankara Kızılcahamam kampı 30 Haziran Pazar günü başlayacak. "Yerel Yönetimler İstişare ve Değerlendirme Toplantısı" adıyla toplanacak kampta parti yöneticileri önce AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını dinleyecek. Kampta 31 Mart yerel seçim sonuçları ve parti çalışmalarının yanı sıra ekonomi, enerji, tarım, ulaştırma, kültür ve turizm ile çevre konularının da görüşüleceği, bakanların sunum yapacağı öğrenildi.

Toplantı öncesi Erdoğan'ın kabinede bazı değişikliklere gideceği iddiaları konuşulmaya başlandı.

3 bakanın değişeceği iddia edilirken, öne çıkan isim Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Koca'nın "görevden affını istediğini" çok sayıda gazeteci aldığı "kulis" bilgilerine dayanarak paylaştı. 

İsmail Saymaz, Halk TV'de yaptığı açıklamada, bakanın odasındaki eşyalarını dahi topladığını söyledi. Bakanla telefonda görüştüğünü belirten Saymaz, istifayı sorduğunda bakanın kendisini yalanlamadığını belirtti. Saymaz'ın aktardığına göre Koca, "Hayatın her hali olabilir, biliyorsunuz. Önemli olan, millete ve devlete hizmet etmek. Her pozisyonda" ifadelerini kullandı.

'Erenköy cemaati lideri ara bulacak' iddiası

Koca'nın cuma namazı için Erenköy Camisi'ne gittiğini ve bunun tesadüf olmadığını düşündüğünü de belirten Saymaz, Nakşibendi tarikatının Erenköy kolunun başındaki isim Osman Nuri Topbaş'ın daha önce Erdoğan'la basına da yansıyan namaz görüntülerini hatırlatarak, bu camiyi seçmesinin bir "ara bulma olabileceğine" işaret etti.

Fahrettin Koca'nın istifası birkaç gündür konuşuluyordu. Bakan Koca iddiaların yoğunlaştığı dün konuyla ilgili cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamasındaysa durumunun belirsiz olduğunun sinyalini "Hayırlı olur inşallah" sözleriyle verdi. Bakan Koca'nın iki açıklamasında da iddiaları yalanlamaması dikkat çekti.

Erdoğan'ın 31 Mart seçimlerinden sonraki ilk MYK toplantısında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı eleştirmesi ve Koca'ya dönerek, "Randevularla alakalı şikayetler var. Sorunu seninle çok ciddi ele alacağız ve gerekeni yapacağız" demesi çok konuşulmuştu.

Koca'yı görevden alınmaya götürmüş olabileceği düşünülen bir diğer iddiaysa seçim sonuçları. Yerel seçimlerdeki oy kaybını halkın alım gücünün düşmesinin yanısıra hastanelerin durumu ve vatandaşın sürekli şikayet ettiği sağlık sisteminin kendisinin de tetiklemiş olabileceği düşünülüyor.

Yandaşlar ne diyor?

Resmi Gazete'de bakan değişikliklerine ilişkin herhangi bir yayın bulunmazken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın da istifa edeceği öne sürüldü.

İddialar yandaş gazetelerde de yer buldu.

Yandaş Cem Küçük de TGRT Haber'de katıldığı canlı yayında Bakan Koca'yla konuştuğunu istifayı yalanlamadığını belirterek yerine gelmesi muhtemel ismi de dillendirdi:

"Fahrettin Koca'ya istifa meselesini sordum, yalanlamadı. Türkiye'de olağanüstü bir şey olmazsa ya bu akşam ya da önümüzdeki hafta bakanlıktan ayrılacak. Yerine de Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci gelecek. En güçlü aday olarak Şuayip Birinci gözüküyor."

Ömer Bolat ile de konuştuğunu ifade eden Küçük, Bolat'ın kendisine "Böyle bir şey yok. Görevden affımı istemedim. Sağlık sorumlarım var demedim. Bu haberler doğru değil" dediğini aktardı.

Yandaş Yeni Akit'te de Fahrettin Koca'nın istifa ettiği iddiasına ilişkin habere yer verilirken, Yeni Şafak bakanların "istifa söylentileriyle yıpratıldığını" yazdı. Haberde bakan değişiklileri olacağı iddialarına "kabine operasyonu" denildi.

Gazetede Ticaret Bakanı'nınsa İsrail'le ticaret konusundaki tepkilerle "hedef gösterildiği" söylendi.

AKP cephesindense iddialarla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Fahrettin Koca'yı nasıl bilirdik?

Koca, Erdoğan'ın son seçimden sonra kurulan yeni kabinede görevine devam etmesine karar verdiği iki bakandan biriydi. 2018'den bu yana Sağlık Bakanlığı görevinde.

Fahrettin Koca, 1965’te Konya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Konya'da tamamlayan Koca, Bursa Erkek Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1988 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını alan Fahrettin Koca, ihtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda tamamlayarak 1995’te Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu.

Koca, çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu. Başkanı olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma (TESA) Vakfı tarafından 2009 yılında kurulan İstanbul Medipol Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüttü.

Koca’nın Türk Pediatri Kurumu, Pediatrik Metabolizma ve Beslenme Derneği, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sağlık Meslek Komitesi, Özel Hastaneler Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) üyelikleri de bulunuyor.

Aynı zamanda da Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Eğitim Komitesi İş Konseyi Başkan Yardımcısı, Vakıf Üniversite Hastaneleri Derneği’nin Başkanı ve Hizmet İhracatçıları Birliği Sağlık Hizmetleri Komitesi Başkanı.

Tarikat bağı

soL Haber yazarı Orhan Gökdemir, daha önce Koca’nın tarikat-cemaat bağlantılarına, Hakyolcular gündemde: Bir devlet tarikatı” isimli yazısında ışık tutmuştu.

Hakyol, Türkiye’deki tarikatların çoğunda olduğu gibi Nakşibendi Tarikatı türevi. Nakşiliğin İskenderpaşa kolu olarak biliniyorlar. 

Hakyol, Esat Çoşan’ın aynı adla kurduğu vakfın adından geliyor. Bu vakfa ve İskenderpaşa Cemaati’ne üye olanlara Hakyolcular deniliyor. Hakyol Vakfı'nın başında Esad Coşan'ın oğlu Muharrem Nureddin Coşan bulunuyor.

Mahmud Esad Coşan 2001 yılında Avustralya'da geçirdiği bir trafik kazasında ölünce İskenderpaşa Cemaati’nin başına Muharrem Nureddin Coşan geçiyor.

Nureddin Coşan'ın başkanı olduğu şirketler şöyle:

-Server İletişim Gazetecilik ve Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
-Ümraniye Sağlık Tesisleri ve Ticaret A.Ş.
-Haksağ Sağlık Hizmetleri A.Ş. ve Zinde Sağlık Hizmetleri A.Ş.
-Vefa Yayıncılık Tic. A.Ş.
-ASFA Eğitim Tesisleri A.Ş.
-Seha Neşriyat ve Ticaret A.Ş.
-Yıldız Danışmanlık TV Reklamcılık Prodüksiyon Sanayi Ticaret A.Ş.
-Sim Ağ İhtiyaç Maddeleri Pazarlama A.Ş.
-Süfür Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi.
-Vera İç ve Dış Ticaret A.Ş.
-Medipol hastaneleri

Görüldüğü gibi Medipol hastaneleri zincirinin arkasında İskenderpaşa cemaatinin bulunduğu söyleniyor.

Hastanenin sahibi olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu cemaatin üyesi.

Hastanenin temelini atan bugünkü adıyla Türkiye Sağlık, Eğitim ve Araştırma Vakfı’nın (TESA) kurulumunda Koca'nın yanı sıra Nureddin Coşan yer alıyordu.

Erdoğan’ın aile doktoru

Koca’nın kuruluşuna öncülük ettiği Medipolitan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri’nin öyküsüyse 90’lı yıllara dayanıyor. Şirket AKP’nin iktidara gelmesiyle büyüdükçe büyüyor.

Bakan Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aile doktoru olarak biliniyordu ve annesi Tenzile Erdoğan, uzun süre tedavi altında kaldığı Kadıköy’deki Medipol Hastanesi’nde 88 yaşında hayatını kaybetti. Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan ve dayısı Saim Mutlu da Medipol Hastenesi’nde tedavi gördü.

Yapılaşmaya uygun olmayan arazi Koca’nın kurduğu Medipol’e tahsis edildi

İBB Meclisi’nde AKP ve MHP grubunun oylarıyla, yapılaşmaya uygun olmayan Beykoz Göksu Mesire Alanı, Medipol Üniversitesi’ni kuran TESA Vakfı alanına dönüştürüldü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin ekim ayı toplantısında “Beykoz Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı 2. Etap Plan Değişikliği” ele alındı. Beykoz Kavacık’ta bulunan ve Medipol Üniversitesi’nin güney kampüsünün bitişiğinde yer alan 37 ada 63 parselle ilgili itirazlar Meclis’te görüşüldü. Söz konusu 28 bin 420 metrekarelik parsel, 2009 tarihli imar planlarıyla “Göksu Mesire Alanı” olarak belirlenmişti. Hazine’ye ait parsel, 17 Aralık 2018 tarihinde yapılan plan değişikliği ile “Eğitim Alanına” dönüştürüldü.

“Göksu Mesire Alanı” olmaktan yeniden çıkartılan söz konusu 28 bin metrekarelik 37 ada 63 parsel, Medipol Üniversitesi’ne tahsisli 160 bin metrekarelik 37 ada 121 parselin güney bitişiğinde bulunuyor. 63 nolu parsel 31 Aralık 2021 tarihinde 49 yıllığına, Medipol Üniversitesi’nin kurucusu olan TESA Vakfı’na tahsis edildi. Kavacık bölgesinde başka parseller de daha önce Medipol Üniversitesi’ne tahsis edilmişti.

SGK'nin taşınmazı da Medipol'e

2012 yılında SGK’nin Kadıköy Koşuyolu’nda bulunan taşınmazı Medipol’e devredildi. Koşuyolu’nda bulunan ve değeri oldukça yüksek olan 2 bin 922 metrekarelik taşınmaz, üniversiteye sadece 2 milyon 949 bin TL bedelle satıldı.

Tekel Genel Müdürlük binası 49 yıllığına verildi

İlhan Tayman ve Enver Tokay tarafından İstanbul’un Unkapanı semtinde inşa edilen ve uzun yıllar TEKEL'in genel müdürlük binası olan Genel Müdürlük daha sonradan özelleştirilmek üzere Mehmet Şimşek döneminde Maliye Bakanlığı'na bağlı olan Milli Emlak Müdürlüğü’ne devredildi. Akabinde de 2010 yılında 49 yıllığına Medipol Grup’a kiralandı. Günümüzdeyse İstanbul Medipol Üniversitesi tarafından kullanılıyor.

Bu kiralama işlemi yapılırken Ankara'da binlerce TEKEL işçisi çadırlarda hakları için direniyordu.

TCDD müze binası da Medipol'e verildi

Ankara Tren Garı kampüsü içerisinde bulunan ve TCDD Misafirhanesi olarak kullanılan tarihi binanın ardından, TCDD Müzesi binasının da Ankara Medipol Üniversitesi’ne verildiği ortaya çıktı.

Temmuz 2019’da Ankara'da TCDD Başmüdürlüğü olarak kullanılan ve daha sonra misafirhaneye dönüştürülen 1928 yılı yapımı tarihi bina ile içerisinde Atatürk'e ait eserlerin de bulunduğu müze, kreş, lojmanların bulunduğu alan, Bakan Koca'nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi'ne verildi.

Ankara Tren Garı ek binası ve misafirhanesi ile 1927 yılında yapılan ve TCDD Müzesi olarak kullanılan binanın Medipol’e verilmesinin ardından Mimarlar Odası, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) kapsamındaki hazine arazisinden 555 bin metrekarelik alanın da Medipol’un kurucu vakfı TEBA Vakfı’na verildiğini açıklamıştı.

Medipol’e teşvik yağdı

Koca'nın 2018 yılında kardeşine devrettiği iddia edilen Medipol Sağlık ve Eğitim Hizmetleri A.Ş.'nin (Medipol Hastanesi) Resmi Gazete'de yayımlanan yatırım teşvik belgeleri listesinde en yüksek teşviği aldığı ortaya çıkmıştı. Bu devir işleminin tartışmaları engellemek üzere şeklen yapıldığı ve Medipol Sağlık ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. şirketinde asıl söz sahibinin Fahrettin Koca olduğu belirtiliyordu.

Kabinenin duyurulduğu gün bir bakanının şirketine verilen teşvikin Resmi Gazete’de ilan edilmesi gündem olmuştu. Koca'nın hastanesine yönelik öngörülen destek unsurları arasında; gümrük vergisi muafiyeti, 2 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi, yüzde 50 oranında vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası yer aldı.

Ayrıca hastaneye; 50 milyon 373 bin 639 dolar karşılığı tutarında makine teçhizat desteği öngörüldü. Hastanede beklenen istihdam ise 1250 olarak belirtildi.

Pandemide Koca’nın şirketinin sermayesi 100 milyona çıktı!

Medipolitan, 14 Haziran 2007 tarihinde 3 milyon 500 bin lira olan sermayesini 5 milyon liraya çıkardı. Bu sermaye artışından 2 yıl sonra büyük bir birleşme gerçekleşti. Medipolitan, 12 Mart 2009 tarihinde Medi Zinde Sağlık Hizmetleri ve Haksağ Sağlık Hizmetleri’ni bünyesine katarken, sermayesi 14 milyon 300 bin liraya ulaştı. 5 hissedar arasında yer alan Bakan Koca’nın 12 milyon 427 bin lirası ve kardeşi Özer Koca’nın da 285 bin 400 bin lirası vardı.

Koca, 10 Temmuz 2018 tarihinde Sağlık Bakanı olarak atandı, iddiaya göre 21 Temmuz günü de şirketindeki görevini bıraktı. Koca, bakan olduktan sonra gözler şirketin üzerine çevrildi. Bu sırada eleştirilen bir gelişme yaşandı. Kasım 2019’da Medipolitan 220 milyon 600 bin liralık yatırım teşvik belgesi aldı.

ANKA’nın haberine göre Aralık 2019’da dünyada koronavirüs pandemisi görülmeye başlanırken Medipolitan, 26 Aralık 2019 tarihinde 30 milyon lira olan sermayesini 100 milyon liraya çıkardı. 

Para işareti yapmış, tepki çekmişti

Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlık bütçesi görüşülürken doktorların daha fazla kazanç için yurtdışına gittiğini iddia etmişti. 

Koca, doktorların ülkeyi terk etmeleri ilgili yapılan eleştirilerin ardından "Bizden dolayı değil" dedikten sonra "para" işareti yaptı.

Olaya ilişkin görüntüleri paylaşan Türk Tabipler Birliği (TTB), "Sağlıkta şiddetin ve hekim intiharlarının tırmandığı, umutsuzluğun ve geleceksizliğin derinleştiği, fakültelerde tıp kitaplarının yerini yabancı dil kitaplarının aldığı ülkemizde hekimlerin neden göç ettiğine ilişkin Sağlık Bakanı’nın 'analizi'… UTANIYORUZ!" dedi.

Eleştiri oklarının hedefinde

Görev süresinin son dönemlerinde Koca tepki çekmeye başladı. COVID 19 süresince kamuoyu karşısında başka bir imaj çizmeye çalışan Koca’nın imajı özellikle 6 şubat depreminde yaşananlarla çizildi.

Hatay'da gerçekleştirilen anma etkinliğinde Koca konuşma yaptığı sırada yuhalanarak protesto edildi. Bakan Koca alandan ayrıldığı sırada da ıslıklı protesto gerçekleştirildi, "istifa" sloganları atıldı.

Koca son aylarda özel hastenelere verilen teşvikler ve devlette muayene bulamama sorunları sebebiyle eleştiri oklarının hedefinde.