Yusuf Tekin’in yemek davetine iki sendikadan daha ret 

Milli Eğitim Bakanı Tekin’in bu akşam Ankara’da “eğitim paydaşları”yla bir araya geleceğini belirterek yaptığı akşam yemeği davetini TÖB-SEN’in ardından Eğitim-Sen ve Eğitim-İş de reddetti.

Haber Merkezi

Öğretmenler için “kamudan fonlanıyorlar” diyen, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu akşam Ankara’da “eğitimin paydaşlarıyla bir araya gelmeyi” planladığı akşam yemeği davetine iki sendikadan daha ret yanıtı aldı.

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖBSEN) Genel Başkanı Deniz Ezer dün yaptığı yazılı açıklamada “MEB’in yemek davetini kabul ederek yapılanları meşru göstermeyeceğiz” demiş, davete katılmayacağını duyurmuştu.

Bugün Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikaları da Bakan Tekin’in davetini reddettiklerini açıkladı.

Tekin’in sendika genel başkanlarına gönderdiği davetiyede önce bayram kutlaması yapılmış, daha sonra “24 Haziran Pazartesi günü saat 18.30’da eğitim paydaşlarımızla bir araya gelmeyi planladığımız akşam yemeğimizde sizi de aramızda görmekten büyük bir memnuniyet duyarım” denilmişti.

Akşam yemeği şu saatlerde Ankara’daki Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde yapılıyor.

“Eğitimin paydaşları”nı bir araya getirme iddiasındaki yemeğe özel okul patronları davet edilirken özel okullarda çalışan öğretmenlerin sendikalarına davet gitmediği de ortaya çıktı.

Eğitim-İş: Gündemi ve katılımcıları belli olmayan davet

Eğitim-İş Sendikası, Bakan Yusuf Tekin’e hitaben yayımladığı bir mesajla daveti reddettiğini duyurdu.

Eğitim-İş’in sosyal medya hesabından da yayımladığı mesajda “Sayın Yusuf Tekin; Kimler olduğunu açıkça belirtmediğiniz ‘eğitimin paydaşlarıyla’ bu akşam yapacağınız yemek davetine katılmayacağımızı bildiririz” denildi.

Bakan Tekin’in eğitim sistemindeki sorunların çözülmesi için “dayatmacı yaklaşımdan vazgeçip yapıcı ve somut adımlar atması gerektiğini belirten sendika “Bu nedenle, gündemi ve katılımcıları belli olmayan davetlerde bulunmak yerine, eğitimde niteliği artırmaya yönelik görüşlerimizin her zaman ve her yerde dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sendikanın mesajında şu ifadelere yer verildi:

Eğitim, geleceği şekillendirir. Daha iyi bir gelecek için, eğitimde niteliği yükseltmek adına paydaşların şeffaf ve katılımcı bir şekilde bir araya gelmesi gerekmektedir. Sadece belirli kişilerin değil, eğitimin gerçek paydaşlarının görüşlerinin ve katkılarının değerlendirildiği, açık ve yapıcı diyalogların gerçekleştiği platformlar oluşturulmalıdır.

Eğitim sistemimizin iyileştirilmesi, geleceğimiz için hayati öneme sahiptir. Bu doğrultuda, katkı sunabileceğimiz her ortamda yapıcı bir şekilde yer alarak, çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemeyi sürdüreceğiz. 

Daha iyi bir gelecek için, çağdaş, bilimsel, laik, ulusal, kamusal ve parasız eğitimi birlikte inşa etmek dileğiyle.”

Eğitim-Sen: MEB'in uygulamalarını meşrulaştırmak için poz verme girişimi

Eğitim-Sen de davete katılmayacağını sosyal medya hesabından yayımladığı açıklamayla duyurdu. Bu yemeğin “MEB’in uygulamalarını meşrulaştırmak için kamuoyuna poz verme girişiminden öteye gitmeyeceği”ni vurgulayan sendika, bakanın eğitimdeki sorunların çözümü için "formatı görüş alışverişine olanak verecek” bir toplantı çağrısı yapması gerektiğini kaydetti.

Yemeğe özel okul patronları davet edilirken, halihazırda nöbet eyleminde olan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın davet edilmemesine de tepki gösteren Eğitim-Sen’in açıklamasında şöyle denildi:

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in "eğitimin paydaşlarıyla" bu akşam yapacağı YEMEK DAVETİNE KATILMAYACAĞIZ!

Çünkü ;
Bu toplantı katılımcılara söz hakkı verilerek, görüşlerimizi söyleyebileceğimiz bir formattan ziyade bir yemek organizasyonudur.

Eğitimin sorunlarını görüşmek üzere defalarca randevu talep etmemize rağmen talebimiz hep reddedildi. MEB’in canım istediğin de sizinle görüşürüm istemediğim de randevu bile vermem tavrı kabul edilemez.

Bu yemek MEB’in yaptığı uygulamaları meşrulaştırmak için kamuoyuna poz verme girişiminden öteye gitmeyecektir.

Bu yemeğe özel okul patronları davet edilirken yaklaşık bir aydır "taban maaş" talebiyle eğitim nöbetinde olan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası davet edilmemiştir.

MEB ve bakanı Yusuf Tekin eğitimin sorunlarını çözme konusunda ciddiyse bir an önce; formatı görüş alışverişine olanak verecek, eğitimin tüm bileşenlerinin katılacağı bir toplantı çağrısı yapmalıdır.”