Türk Tabipleri Birliği yeni yönetimini seçecek: Üç liste açıklandı

Türk Tabipleri Birliği’nin bugün başlayan Büyük Kongresi’nde yapılacak seçimlerde yeni merkez konseyi belirlenecek. Seçime sağcıların tek listeyle girmesi dikkat çekiyor.

Haber Merkezi

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 76. Büyük Kongresi bugün başlıyor. Üç gün sürecek olan kongrede Pazar günü yapılacak seçimde birliğin yeni merkez konseyi belirlenecek.

Mevcut TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı iki dönem başkanlık yaptığı gerekçesiyle yeniden aday olmayacak. Kongre bu kez sağcıların birleşerek tek liste (Çağdaş Türk Hekimleri Birliği) çıkarması nedeniyle dikkat çekiyor. 

Şimdiye dek mevcut yönetimdeki Etkin-Demokratik TTB grubunun yanısıra, mevcut yönetime eleştirilerini açıklayan Tabip Odaları İnisiyatifi de ayrı bir listeyle seçime gireceğini duyurdu.

Tabip Odaları İnisiyatifi mevcut yönetime hekim tabanıyla iletişiminin azaldığı, yeterince kapsayıcı olamadığı, genç hekimlere ulaşmakta sorun yaşadığı yönünde tespitlerle eleştiri getiren odaların bir araya gelmesiyle oluştu.

İnisiyatifin Merkez Konseyi adaylarından Prof. Dr. Alpay Azap geçtiğimiz günlerde Ankara Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, seçimleri iktidara yakın hekimlerin listesinin kazanma olasılığına karşı mevcut TTB yönetimiyle ortak bir liste oluşturma isteklerinin devam ettiğini söylemişti.

'Tabip odaları ve TTB'ye küsme söz konusu'

Azap “TTB’nin önümüzdeki iki dönem bazı somut ihtiyaçları var. Sağlık alanında yaşanan çok ciddi bir tahribat var. Tabip odalarına ve TTB’ye küsme söz konusu. Hekimler ve TTB arasında kopan bağları tamir edecek ve ülkenin sağlık sistemine karşı güçlü çıkış yapabilecek bir konsey oluşması gerekiyor” demişti.

Daha önce TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'nde AKP-MHP destekli listelerin kazanması da meslek odalarının ve birliklerin mevcut yönetimlerinin üyelerine yabancılaştığı, genç kuşağı örgütlemekte başarısız olduğu yönünde eleştirilere yol açmıştı. 

Tabip Odaları İnisiyatifi yaptığı basın açıklamasında “Tabip Odalarının/TTB’nin sağlık hakkı, hekimlik değerleri ve hekim hakları savunusuyla toplumsal sorumlulukları arasında ise bir öncelik tartışması yapmıyor, ikilem görmüyoruz. Hekimlerle güçlü bağları olan bir Tabip Odalarının/TTB’nin toplumsal sorumluluklarını çok daha layıkıyla yerine getireceğini biliyoruz” ifadelerine yer vermişti.

Hekimlerin dağınık, umutsuz, yılgın ve örgütsüz olduğuna ve Tabip Odası seçimlerine katılımlarının azaldığına dikkat çekilen açıklamada, özellikle genç hekimlerin Tabip Odası çalışmalarından uzak durduğu kaydedilmiş ve “TTB’yi başta hekimlerin ve elbette tüm sağlık çalışanlarının, toplumun tüm kesimlerinin yüzünü döndüğü, söyledikleri ve yaptıkları ile referans alınan bir kurum olma hedefine daha da yakınlaştıralım istiyoruz” denilmişti.

Üç listenin adayları

Tabip Odaları İnisiyatifi’nin “Bilimin ışığında, hekimlerin yanında, çağdaş, bağımsız, laik TTB” sloganıyla hazırladığı listede Merkez Konseyi adayları şöyle sıralandı: 

Alpay Azap, Bilge Ceydilek, Zafer Çelik, Güzide Elitez, Murat Erkan, Özlem Gülbahar, Ali Osman Karababa, Aynur Karadenizli, Osman Öztürk, Necdet Uçan, Nilüfer Güçtümür Ustael.

Mevcut yönetimdeki Etkin Demokratik TTB grubu ise seçime “Etkin, demokratik, mücadeleci TTB. Susmayacağız, vazgeçmeyeceğiz” sloganıyla giriyor. Bu grubun listesinde Merkez Konseyi adayları ise şu isimlerden oluşuyor:

Zeynep Altın, Mehmet Şerif Demir, Ayşe Gültekingil, Ali Kanatlı, Ferudun Abdullah Karadağ, Ali Karakoç, Önder Okay, Pınar Mualla Saip, Erkan Sümer, Cafer Şahin, Ayşegül Ateş Tarla.

Türk Tabipleri Birliği’nde bu Pazar günü yapılacak seçimlere girecek olan ve kendilerini milliyetçi, muhafazakar ve ulusalcı diye tanımlayan hekimlerden oluşan listeyse Çağdaş Türk Hekimleri Birliği adını taşıyor.

Bu listenin Merkez Konseyi adaylarıysa şöyle: Rıza Hakan Erbay, Ahmet Bahadır Uçar, Ali Coşkun, Ayşe Filiz Yavuz, Bahadır Öztürk, Gökhan Gedikli, Kazım Şahin, Nimet Altın, Sena Nur Yetkin, Sedat Özbay, Serkan Özdemir.