Cemil Tugay tehdit etti, sendika CHP'ye sordu: 'Partinizi temsil ediyor mu?'

Haklarını arayan kamu çalışanlarına "Toplu sözleşme imzalanmazsa kazanılmış haklar da tehlikeye girer" diyen Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın açıklaması tepki çekerken, emekçiler yine eylemdeydi.

Haber Merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki (İZBB) kamu emekçilerini temsil eden yetkili sendika Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Sendikası (Tüm Bel-Sen) ile belediye yönetimi arasındaki toplu sözleşme sürecinin tıkanmasıyla başlayan süreç aşılamadı.

Kamu emekçileri haklarını aramaya devam ederken, CHP'li İZBB Başkanı Cemil Tugay da belediye çalışanlarına hitaben bir mesaj yayımladı. Daha önce Karşıyaka Belediye Başkanıyken, bugün talep edilene benzer bir toplu sözleşme metninin altına imza atan Tugay bu kez "Sosyal Denge Tazminatı’nın yasal sınırlar içerisinde kalması konusunda zorlayıcı hükümler bulunduğunu" öne sürdü.

Tugay, “Yetkili sendikanın yasal sınırlar içinde kalan bir sözleşmeyi imzalamaması halinde, ortada bir sözleşme olmamasından dolayı, mevcut sosyal denge tazminatı ödemesi de yasal dayanaktan yoksun kalmaktadır” ifadesini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, kamu emekçilerini tehdit etmeyi de ihmal etmedi. Belediyenin sitesinde duyurulan mesaj "Toplu sözleşme imzalanmazsa kazanılmış haklar da tehlikeye girer" başlığıyla yayımlandı.

Kamu emekçileri haklarından vazgeçmiyor

Tugay'ın yaptığı açıklamadan hemen önce İZBB çalışanlarıysa yine iş bırakmıştı. Fuar içerisindeki hollerde buluşan kamu emekçilerine İzmirli müzik grubu Praksis de destek verdi.

İZBB işçileri iş bırakma eylemlerine devam ediyor.

'Emekçinin değil, patronların başkanı'

Tugay'ın Konak'ta bulunan İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) Haziran Ayı Olağan Meclis toplantısına katıldığını öğrenen kamu emekçileri, bina önüne yürüdü. İZTO girişinde emekçiler beklerken, Tugay diğer kapıdan içeri sokulmaya çalışıldı. İçeri giren Tugay, üst kattan eylemi izledi.

Burada Cemil Tugay'ı protesto eden çalışanlar, "Emekçinin değil, patronların başkanı", "İzmir'in başkanı, emekçi düşmanı", "Sermayeye değil emekçiye bütçe", "Direne direne kazanacağız" sloganları attı. 

Patronların toplantısına katılan Cemil Tugay camdan kamu emekçilerini izledi, İZBB çalışanları Tugay'ı yuhaladı.

'Cemil Tugay hangi partinin belediye başkanı?'

Kamu emekçileri bugün de eylemlerine devam ederken, yetkili sendika Tüm Bel-Sen'den de Cemil Tugay'ın "mesajına" yanıt geldi.

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, CHP Genel Merkezi'ne, "Cemil Tugay hangi partinin belediye başkanı?" diye sordu. Ege'de Son Söz'ün haberine göre, Tugay'ı toplu sözleşmeyle ilgili tutumundan vazgeçmeye çağıran sendika adına açıklama yapan Keleş, "Bizler Cemil Tugay'ı Karşıyaka Belediyesi'ndeki anti-demokratik tutumlarından ve aylarca ödenmeyen emekçi maaşlarından tanıyoruz" dedi.

Tugay'ı "AKP diliyle konuşmakla" eleştiren Keleş, CHP Genel Merkezi'nin 30 Haziran'da Gebze'de yapmayı planladığı "Emek Mitingi"ni hatırlatarak, "Partiniz Emek Mitingi düzenlerken, yoksulluk sınırı altında maaş alan kamu emekçilerini 'Maaşlarınızı biraz daha keserek sizleri açlık seviyesinde çalıştırırım' diyen Tugay, partinizi temsil ediyor mu?" diye sordu.

Kamu emekçileri bugün de eylemdeydi. (Fotoğraf: Ege'de Son Söz)