İmam hatiplere öğrenci yönlendirecek öğretmenlere para vaadi: ‘İslami hizmet şuurunda’

Okul müdürlerine gönderilen mesajda LGS'de başarılı olan öğrencilerin imam hatiplere yönlendirilmesi için bunun “İslami hizmet olacağının şuurunda” öğretmenlerle görüşülmesi istendi, para vaat edildi.

Burcu Günüşen

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih döneminde, öğrencilerin imam hatip liselerine yönlendirilmesi için imam hatip liselerinin müdürlerine gönderilen bir mesajda tercih komisyonunda gönüllü olarak çalışacak öğretmenlere kaynağı belirsiz bir para vaat edildi.

İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde imam hatip okullarının müdürlerine gönderilen ve “S.a. Kıymetli müdürlerim” diye başlayan mesajda Temmuz başında tercih komisyonunda çalışacak öğretmenlere, yemek ve yol gideri için “bir miktar para” ödeneceği ve bu öğretmenler için başarı belgesi teklif edileceği belirtildi. 

Konu bugün Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberiyle duyuldu.

Mesajda imam hatip okullarının müdürlerinden “bir öğrencinin imam hatipli olmasının nesilleri etkileyen bir İslami hizmet olacağının şuurunda olan” öğretmenlerle özel olarak görüşmeleri de istenildi.

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

Görev almak isteyen öğretmenler, (ikna kabiliyeti yüksek ve gayretli) bir öğrencinin imam hatipli olmasının nesilleri etkileyen bir İslami hizmet olacağının şuurunda olan arkadaşlarla özel görüşelim. Okullarımız başarılı öğrenciyi sahada çalışmadan bulamayacaktır. Konunun hassasiyetle üzerinde duralım. En azından çevre okullarda öğretmen bulundurmaya gayret edelim. Öğretmene mali külfet olmamak adına masrafları için 3 bin TL verilecektir.”

Kaynağı belirsiz para vaat edildi

Mesajın Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden okul müdürlerine gönderildiği belirtilirken, müdürlükten konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Eğitim-İş Sendikası 6 No’lu Şube Başkanı Önder Yılmaz soL’a yaptığı açıklamada bu mesajın Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce gönderildiğinin mesajın başında geçen “Kıymetli müdürlerimiz” hitabından anlaşıldığını söyledi.

“Muhtemelen özellikle imam hatip ortaokulu ya da lisesi müdürlerine gönderilen bir mesaj bu” diyen Önder Yılmaz bugün sonuçları açıklanan LGS için 3-19 Temmuz tarihleri arasında tercih döneminin olacağını hatırlattı.

Okullarda tercih döneminde resmi kurulların kurulduğunu ve bu kurullarda rehber öğretmenlerin görevlendirildiğini anlatan Yılmaz bu öğretmenlerin de sözkonusu görev için resmi bütçeden bir ek ders ücreti aldıklarını söyledi.

Yılmaz “Mesajda gördüğümüz şu, öğretmenlere gönüllü olarak gidin, öğrencileri imam hatip liselerine ikna edin diyor. Bunun karşılığında kaynağı hiçbir biçimde belli olmayan ancak vakıflar, cemaatler, tarikatlardan geldiğini tahmin ettiğimiz 3 biner lira ödeneceği söyleniyor” dedi.

Eğitim-İş Şube Başkanı Yılmaz: Böylesini hiç görmedik

Yılmaz resmi olmayan bir görev için öğretmene başarı belgesi vaat edilmesine de tepki gösterdi. Mesajı gören öğretmenlerin şaşkınlık içinde olduklarını aktaran Yılmaz “Böylesini hiç görmedik” dedi.

AKP’nin imam hatip liseleri lehine okullarda uyguladığı ayrımcılık uygulamalarının bilindiğini aktaran Yılmaz, böyle bir yöntemle ilk kez karşılaştıklarını dile getirdi.

Yılmaz "İmam hatiplere kayıtları kolaylaştırmak için yemek verilmesi, servis konulması, FETÖ’den ele geçirilen beş yıldızlı otel gibi okulların imam hatiplere dönüştürülmesi gibi hep ayrımcı uygulamalar oldu. İmam hatiplere öğrenci çekebilmek ve orayı bir cazibe merkezine dönüştürmek için devletin resmi öğretmenlerinden resmi olmayan bir talepte bulunuluyor” diye konuştu.

Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden herhangi bir yetkilinin bu mesajı gönderdiğinin belli olduğunu dile getiren Yılmaz şunları söyledi:

Bir ilçe milli eğitim müdürlüğünün görevi kendi sorumluluk alanı içindeki tek bir okul türüne öğrencileri yönlendirerek ayrımcılık yapmak değil; öğrencilerin ilgilerine, yeteneklerine, aldıkları puana ve doğal olarak ailelerinin beklentilerine göre çocukların okul türlerinden birine yönlendirilmesidir. İmam hatipler kadar bir milli eğitim müdürlüğünün sorumlu olduğu meslek, spor, güzel sanatlar, fen, sosyal bilimler, Anadolu liseleri var. Bunlara değil tek bir okul türüne yönlendirme isteniyor.”

Siyasi iktidarın elinde milli eğitimin “bir oyuncak haline dönüştüğünü” söyleyen Yılmaz “Seçmen devşirme gözüyle bakıyorlar ve bir okul türünü de kendi arka bahçeleri olarak değerlendiriyorlar” yorumunu yaptı.