İsrail'le ticaret katliamın 7'nci ayında durduruldu: Bu kez Filistin'e ihracattaki artış şüphe çekti

İsrail'le ticaret hacmi 10,5 milyon dolara gerilerken, Filistin'e ihracatın katlanarak artması 'İsrail'le ticaret Filistin üzerinden mi sürdürülüyor' sorusunu akıllara getiriyor.

Haber Merkezi

AKP-MHP iktidarı, İsrail'le ticareti Gazze'deki katliamın 7'nci ayında durdurabildi. Tepkilere karşın İsrail'e ihracatın milyar dolarlara ulaştığı bu süreçte en az 15 bini çocuk olmak üzere 37 bin Filistinli öldürüldü.

İsrail'le tam gaz sürdürülen ticarete karşı eleştirileri görmezden gelen iktidar, yerel seçimlerde aldığı yenilginin ardından "O iş bitti" demişti.

2 Mayıs itibariyle İsrail'le ticaretin tamamen durdurulduğu duyuruldu. Bu kararın sonuçlarını gösteren verilerse bugün açıklandı.

TÜİK'e göre Nisan'da 308 milyon dolarlık ihracat yapılan İsrail'e Mayıs'ta 1,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Aynı dönemde ithalat da 157 milyon dolardan 9 milyon dolara geriledi.

Filistin'e ihracatta şüphe uyandıran artış

Verilerde dikkat çekense İsrail'e ihracat gerilerken Filistin'e ihracatın katlanması oldu. Yılın başından bu yana 9 ila 14 milyon dolar arasında değişen ihracat tutarı Mayıs'ta aylık bazda yüzde 421 artarak milyon dolara ulaştı.

Verilerde eş zamanlı olarak yaşanan bu değişim, "İsrail'le ticaret Filistin üzerinden mi sürdürülüyor?" sorusunu akıllara getirdi.

Savaşın başından bu yana tam abluka altındaki Gazze’nin bu ticarette payının olmadığı tahmin ediliyor, Batı Şeria’ya ticaretin kısa sürede 5'e katlanmasıysa çok şüpheli. Filistin bölgesine giden tüm malların İsrail gümrüklerinden ve limanlarından geçmek zorunda oluşu da bu şüpheyi artırıyor.

Ticaret üçüncü ülkeler üzerinden sürüyor

Öte yandan resmi verilere yansımasa da İsrail'e ihracat, devletin onayıyla sürüyor. 

Ticaret yasağı, ilan edildiği 2 Mayıs ve sonrasını kapsıyor. Bu tarihlerden önce verilen siparişlerin teslimatlarıysa devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı, 6 Mayıs'ta İsrail’e ihracat anlaşmaları olan şirketler için 3 aylık bir ertelemeyi yürürlüğe koymuştu. Şirketler bu süreçte siparişlerini üçüncü ülkeler üzerinden gönderiyor.

Filistin'e giden gemilerde ne var?

Filistin'e ihracat İsrail'le önceki aylarda yapılan ihracata kıyasla oldukça düşük. Bunu sektör bazlı verilerde de görmek mümkün. Miktar küçük olsa da bunun bir önceki aya veya yıla kıyasla değişimi çok yüksek.     

Mayıs'ta Filistin'e ihraç edilen ürün gruplarından bazılarının değeri ve aylık değişimi şöyle:

 - Hazırgiyim ve Konfeksiyon: 21,7 milyon dolar (%2556)

 - Kimyevi Maddeler ve Mamulleri: 5,7 milyon dolar (%5027)

 - Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri: 2 milyon dolar (%2827)

 - Demir ve Demir Dışı Metaller: 1,1 milyon dolar (%458)

 - Otomotiv Endüstrisi: 1 milyon dolar (%2082)

 - Madencilik Ürünleri: 810 bin dolar (%5621)

 - Çelik: 432 bin dolar (%2631)