Direnen İzenerji ve İzdoğa işçileri kazandı: 'Bugün başardık, yarınlara umut olsun'

İşten çıkarılan İzenerji ve İzdoğa işçileri masadan kazanımla kalktı. 35 gündür direnen işçiler işbaşı yapacaklar.

Haber Merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışırken işten çıkarılan İzenerji ve İzdoğa işçilerinin direnişi 35'inci gününde kazanımla sonuçlandı. 

İşten atıldıkları ilk günden bu yana direnen yaklaşık 100 işçi, dün ve bugün yapılan görüşmelerin ardından önümüzdeki günlerde işbaşı yapacak. 

Gelinen noktada, mühendis, öğretmen, saha personeli, şoför, makine ustası olarak çalışırken işten atılan işçiler park bahçeler, ilaçlama ve temizlik birimlerinde işe alındı.

İş görüşmeleri sırasında “temizlik işinde çalışabilecek misiniz bak iyi düşünün” gibi ifadelerle rencide edilmeye çalışıldıklarını anlatan işçiler “her iş onurludur, biz neden utanalım” şeklinde yanıtlar verdiklerini ifade ettiler. 

İşçiler direniş boyunca türlü manipülasyonlara maruz kalmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay işçileri "fazlalık personel" olmakla suçladı, işçilerin iş beğenmediğini söyledi. İşçiler bir yandan işlerine dönmek için mücadele ederken bir yandan da kamuoyunda oluşan yanlış algıları düzeltmekle uğraşmak zorunda kaldı. 

TKP’ye ve Patronların Ensesindeyiz Ağı’na teşekkür

İş görüşmelerinin ardından İzmir Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde bir araya gelen işçiler, “Sürecin en başından beri bizi yalnız bırakmayan TKP’ye ve Patronların Ensesindeyiz'e teşekkür ederiz ” dediler. 

Direniş alanı gerçek bir okul

Yaşanan bu direniş sürecinin ve kazanımının Türkiye işçi sınıfına büyük bir umut olduğunu ifade eden işçiler direniş alanının gerçek bir okul olduğunu da sözlerine eklediler. 

Patronların Ensesindeyiz Ağı'na değerlendirmede bulunan işçilerden Umut, “Ben hayatımda hiç slogan atmadım, hiç yumruğumu havaya kaldırmadım şimdiye kadar. Ama bu süreç bize çok fazla şey öğretti, artık daha güçlüyüm” dedi. 

İşçilerden Aylin ise İzmir’de direnen tüm belediye işçilerine seslenerek, “36 günlük kimi için kısa kimi için uzun direnişimizi zaferle sonuçlandırmak ben ve arkadaşlarım için büyük bir onur kaynağı. Umarım kararlılıkla direnen diğer işçi ve memur arkadaşlar da umudunu kaybetmeden  bizler gibi zaferle alanlardan ayrılırlar” ifadelerini kullandı.

'Bugün başardık yarınlara umut olsun, yol olsun, yoldaş olsun'

Aslında makine ustası olan ama temizlik işçisi olarak işe geri dönen işçilerden Mustafa da kimsenin esiri olamayacaklarını şu sözlerle anlattı:

“Biz insanlar yaşam boyunca bir çok engel ve olumsuzluklarla karşılaşırız. Karşılaştığımız bu engel ve olumsuzluklar bizi biz yapar. Yani kabullenip kenara çekilmek mi, yoksa var gücümüzle mücadele etmek mi? İşte tam bu noktada zihnimizin kovuğundaki zafer kılıcını çekip savaşabilirim demek gerekiyor. Nasıl mı? İnanmak ve kararlı bir şekilde karşı koyabilmek. Tek başına aşılması imkansız engeller var tıpkı şu an Büyükşehirden atılan (birisi benim) emekçilerin bireysel olarak başaramayacağı işe dönüş serüvenleri gibi... Otuz beş gün önce büyük bir inanç ve kararlılıkla bir araya gelerek, direnerek zafere ulaştık. Kısacası kendimize olan inancımız ve birlikte hareket ederek ne şekilde bir engel olursa olsun aşabileceğimizi gösterdik.  Biz kimsenin tekelinde değiliz, hiçbir zaman birilerinin iki dudağı arasından çıkacak bir cümlenin esiri olmayacağız. Bugün başardık yarınlara umut olsun, yol olsun, yoldaş olsun.”