Diyarbakır-Mardin yangını: Elektrik hattından çıkan bir yangın daha kameralara yansıdı

Diyarbakır ve Mardin arasında yer alan bölgede çıkan yangına dair yeni görüntüler çıktı. Görüntüde, yangının DEDAŞ'a ait elektrik hatlarından kaynaklandığı görülüyor.

Haber Merkezi

20 Haziran Perşembe günü, Diyarbakır’ın Çınar, Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangın nedeniyle 15 yurttaş hayatını kaybetti, 80’e yakın kişi yaralandı.

Diyarbakır’da 8 bin 100, Mardin’deyse 7 bin dönüm alanda hasara neden olan yangında, toplam 15 bin 450 dönüm ekili arazi yandı. Yüzlerce hayvanın can verdiği yangından pek çok yurttaş etkilendi. 

Devlet yetkilileri tarafından yapılan ilk açıklamalarda her ne kadar yangının "anız" kaynaklı olduğu iddia edilse de, görgü tanıkları ve çeşitli raporlarda yangının Dicle Elektrik A.Ş.'ın (DEDAŞ) elektrik hatlarından kaynaklandığı belirtildi.

Öte yandan Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Yukarı Nasırlar Mahallesi'nde 20 Haziran'da çıkan yangının da DEDAŞ'ın elektrik hatlarından kaynaklandığı ortaya çıktı.

Görgü tanıkları ve raporlar DEDAŞ'ı işaret ediyor

Özelleştirme sonrası bölgedeki elektrik iletim hatlarında gerekli bakım, onarım ve altyapı çalışmalarını yapmadığı için tepkilerin hedefindeki DEDAŞ, yangının elektrik tellerinden çıktığını söyleyen görgü tanığı yurttaşla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.

Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi ise bir açıklama yaparak yangın bölgesinde anız olmadığını ve hatların geçtiği güzergahlarda yangına karşı bir önlem alınmadığını tespit ettiklerini duyurdu. EMO Diyarbakır Şubesi tarafından yapılan tespitler arasında ekili tarım alanlarında kullanılması uygun olmayan ağaç direklerin bulunduğu, direk diplerinde süs beton olmadığı ve direklerin etrafında yangına karşı önlem alınmadığı da belirtildi.

Ardından yangınla ilgili savcılığın bir ön rapor hazırladığı ve raporda çıkış nedeninin elektrik kaynaklı olduğu tespitinin yer aldığı ortaya çıktı. Yangının başladığı nokta olan Çınar ilçesine bağlı Köksalan köyünde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, jandarma olay yeri inceleme ekipleri çalışmalar yaptı. Köylülerin ve görgü tanıklarının ifadesiyle elde edilen deliller kapsamında savcılık tarafından yangın felaketiyle ilgili ön rapor hazırlandı. Raporda, yangının elektrikli kaynaklı olduğu tespitine yer verildi. 

Yenişehir'deki yangının çıkma anı kameralarda

Öte yandan kamuoyuna yansıyan yeni görüntüler de yangının DEDAŞ'ın elektrik hatlarından kaynaklandığını ortaya çıkardı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Yukarı Nasırlar kırsal mahallesinde 20 Haziran'da çıkan yangının da elektrik hatlarından kaynaklandığı ortaya çıktı.

Güvenlik kamerasına yansıyan görüntüler, şiddetli rüzgar nedeniyle elektrik tellerinin birbirine çarpması sonucu ortaya çıkan kıvılcımlar arazideki ekinleri tutuşturuyor. 

Öte yandan 23 Haziran'da Mardin’in Derik ilçesine bağlı Dumanlı kırsalındaki yangının da elektrik hatlarından çıktığı öğrenilmişti. 30 dönümlük zeytin ve meyve ağaçlarının bulunduğu bahçede çıkan yangının elektrik hatlarından çıktığı an kameralara da yansımıştı.

DEDAŞ kaynaklı yangın ilk değil

Öte yandan geçtiğimiz yılın haziran ayında da son yangından etkilenen ve Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan Karabudak kırsal mahallesinde yangın çıkmıştı.

Yangının elektrik direklerinden çıktığına dair tespitler, bilirkişi raporuyla da kayıtlara geçmiş ve DEDAŞ “asli kusurlu” bulunmuştu.

DEDAŞ’ın çıkan yangında sorumluluğu yüzde 70 olarak rapora yansımıştı.