Nurettin Abacıoğlu'nu kaybettik

Eczacılık biliminin önemli akademisyenlerinden Abacıoğlu, soL'da bir dönem köşe yazarlığı yapmış, Türk Eczacıları Birliği ve Üniversite Katılımcıları Derneği yönetim kurullarında yer almıştı.

Haber Merkezi

Eczacılık camiasında toplumcu ve aydınlanmacı tutumuyla bilinen bilim insanı Nurettin Abacıoğlu hayatını kaybetti. Akademik hayatına Gazi Üniversitesi'nde başlayan Abacıoğlu emekli olduktan sonra Girne Yakın Doğu Üniversitesi'nde görev almıştı. 

Abacıoğlu, bir dönem Merkez Konsey görevinde bulunduğu Türk Eczacıları Birliği'nin 2013 yılında hizmet ödülü ve 2020 yılında onur ödülüne layık bulunmuştu. 

Yönetim kurullarında yer aldığı Üniversite Katılımcıları Derneği (ÜKD) de Abacıoğlu'nun kaybıyla ilgili bir başsağlığı mesajı yayımladı. ÜKD'nin mesajında, AKP'nin üniversitelere dönük ilk gerici saldırılarına karşı mücadeleye önderlik eden aydınlardan olduğu hatırlatıldı:

"Üniversite Katılımcıları Derneği emektarlarından ve geçmiş yönetim kurulu üyelerimizden Farmakoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Abacıoğlu’nu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Abacıoğlu, eczacılık alanında önemli bir bilim insanı olmanın yanı sıra AKP’nin üniversitelere dönük ilk gerici saldırılarına karşı mücadeleye önderlik eden aydınlarımızdandı.

Günümüzde tüm eğitim sistemini bir virüs gibi sarmış bulunan tarikatlar ve cemaatlerin üniversitelere sivil toplum örgütleri adıyla girmesine direnen, aydınlanma mücadelesinin salt akademide değil toplum genelinde, emekçilere dayanarak ve eşitlikçi bir anlayışla yürütülmesi gerektiğini savunanlar arasındaydı. 2011 yılında ÜKD’nin 'Nasıl Bir Üniversite İstiyoruz?' sorusunu tartıştığı çalıştayda, Sosyalist Cumhuriyet’e dayanan Üniversite Manifestosu’nun imzacıları arasında Abacıoğlu da vardı.

ÜKD olarak Nurettin hocamızın sevenlerine ve meslektaşlarına başsağlığı diliyoruz. Temsil ettiği değerleri ileri taşımaya ve örgütlemeye kararlılıkla devam edeceğiz."

Nurettin Abacıoğlu 29 Haziran 2024 Cumartesi günü öğle namazını takiben Dikili’de toprağa verilecek.

Nurettin Abacıoğlu kimdir?

Abacıoğlu 1976 yılında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun oldu. 1982 yılında aynı fakültede doktorasını tamamladıktan sonra 1984 yılında Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalında görev yapmaya başladı. 1987 yılında Doçentliğini alan, 1992 yılında aynı kurumda Profesörlüğe yükseltilen Abacıoğlu, uzun yıllar boyunca üstlendiği akademik ve idari görevlerin ardından 2016 yılında emekli oldu. Emekliliğinin ardından Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi’nde akademik ve idari görevler üstlendi. 

1984-1990 yılları arasında Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Devlet Planlama Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı’nın çeşitli komisyonlarında sorumluluk üstlendi. 

2013 yılında Türk Eczacıları Birliği’nin hizmet ödülüne layık görüldü. Ödül töreninde Haziran direnişini selamlayan Abacıoğlu, direniş sırasında yaralananlara ilaç tedarik eden eczacıları kutlayan bir konuşma yapmıştı. 

2020 yılında Türk Eczacıları Birliği Onur Ödülü’ne layık görülen, mesleki yaşamına çok sayıda bilimsel makale ve eser sığdıran Nurettin Abacıoğlu, soL Portal’da köşe yazarlığı da yapmıştı.