Fransa, zor günler yaşadığı Yeni Kaledonya'da tipik bir sömürgeci yöntemine başvurdu.
Fransız yönetimi altında olan Pasifik adasında, geçtiğimiz ay başlayan isyanları düzenlemekle suçlanan örgütle bağlantılı olduğu iddia edilen bağımsızlıkçı grup Yerdeki Eylemler Koordinasyon Birimi'nden (CCAT) 7 isim, 19 Haziran tarihinde Fransız güçler tarafından tutuklandı. Tutuklananlar, duruşma öncesi gözaltı için Fransa'ya gönderildi.
Kararı veren savcı Yves Dupas, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yedi kişinin, Fransa anakarasına "prosedürün hassasiyeti ve soruşturmaların herhangi bir baskıdan uzak, sakin bir şekilde devam etmesini sağlamak için" gönderildiğini öne sürdü.
İsyanlar yeniden büyüdü
Olayın ardından adada geçtiğimiz ay başlayan isyanlar yeniden canlandı.
Adadaki yetkililer, bir polis karakolu ve bir belediye binası da dahil olmak üzere binaların gece boyunca ateşe verildiğini aktardı.
Barikatlar ana adanın her yerine bir kez daha kurulurken, kolluk kuvvetleriyle protestocular arasındaki çatışmaların daha yoğun bir şekilde yeniden başladığı bildirildi.
Yeni Kaledonya Cumhuriyeti Yüksek Komiseri Louis Le Franc, dün yaşanan olaylarda, Koumac belediye binası ve Dumbéa'daki zabıta binalarında yangın çıktığını bildirdi. Ayrıca Maré'deki bir jandarmaya saldırı düzenlendiğini belirten LeFranc, Nouméa'nın farklı mahallelerinde de çeşitli şiddet olaylarının yaşandığını söyledi.
Ducos ve Magenta'da "birkaç yangının söndürüldüğünü" aktaran Yüksek Komisyon, "zabıta binaları ve araçlarının yanı sıra özel araçların da" ateşe verildiğini kaydetti.
Noumea banliyölerindeki Paita'da da çeşitli yerlerde "taciz, yıkım ve kundaklama girişimlerinde bulunulduğunu" iddia eden Yüksek Komisyon, Mare'deki polise de saldırıldığını ifade etti.
Bağımsızlıkçı parti: Bu bir siyasi sürgün
Yeni Kaledonya'nın ana bağımsızlık partisi olan Union Calédonienne'in genel başkanı Daniel Goa, tutuklanan bağımsızlıkçıların Fransa'ya transferinin "siyasi sürgün" olduğunu vurguladı.
"Yargının bağımsızlığı Yeni Kaledonya'da bir saçmalık" diyen Goa, Fransa'nın Kanak halkına yönelik sömürgeci, baskıcı ve gerici politikasını kınadı.
Yeni Kaledonya'daki protestoların nedeni ne?
Yeni Kaledonya'da geçtiğimiz ay, Fransa hükümeti tarafından düzenlenen, oy kullanma hakkına sahip yurttaşların sayısını artıracak yasa değişikliği üzerine protestolar patlak vermişti.
Fransız güçlerin müdahale ettiği isyanlarda geçtiğimiz ay ikisi polis olmak üzere toplam 9 kişi hayatını kaybetmişti.
Paris'teki Ulusal Meclis ve Senato tarafından onaylanan yasa taslağına tepki gösteren Yeni Kaledonya halkı, bunun yerli Kanak nüfusunun gücünü zayıflatacağını ve yerel topluluklar arasındaki eski gerilimleri körükleyeceğini belirtiyor.
Fransa himayesindeki takımada, nikel üretiminde dünyanın önde gelen bölgelerinden birisi.
Macron için yeni baş ağrısı
Fransa'da erken seçim kararının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yeni Kaledonya'daki oy kullanmaya dair düzenlemeyi askıya almak zorunda kalmıştı.
Ancak son tutuklamalar, 30 Haziran'da ilk turu yapılacak seçimler öncesinde, takımadalardaki siyasi bölünmeleri daha da gün yüzüne çıkarabilir.
Bir sömürgeci klasiği olarak anakaraya sürgün
Diğer sömürgeci devletler gibi Fransa da, erken sömürgecilik döneminde, sömürge ülkelerde yaşayan farklı etnik gruplardan insanları anakaraya gönderme yöntemi izliyordu.
Özellikle o dönemde Afrika'da birçok sömürgesi bulunan Fransa'nın, o dönemde ayaklanma başlatan ülkelerden insanları köle olarak gemilerle Avrupa kıtasına getirdiği biliniyor.
Bu yöntem, 20. yüzyılda sömürgeler bağımsızlığını kazanana kadar ucuz işgücüne sahip olmak adına devam etti.
Bir futbolcunun hikayesi: Christian Karembeu
Yeni Kaledonya'da yaşananlar, 90'ların ünlü futbolcularından biri olan Christan Karembeu'nün hikayesini de anımsatıyor.
Yeni Kaledonyalı olan Karembeu, profesyonel futbol kariyerini sürdürmek için 17 yaşında Fransa'ya taşınmıştı. 1998 yılında Real Madrid'le birlikte Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Karembeu, Fransız Milli Takımı'nda da forma giyiyordu. Milli takımla birlikte 98 Dünya Kupasını ve 2000 Avrupa Şampiyonasını kazandı.
Bugün Yunanistan'ın Olympiakos takımında sportif danışmanlık yapan eski futbolcu, geçtiğimiz ay iki yeğeninin takımadadaki isyanlar sırasında hayatını kaybettiğini duyurdu.
Karembeu, "Ailemin üyelerini kaybettim. Bu yüzden sessiz kaldım, çünkü yas tutuyorum. Ailemden iki kişi başından vuruldu. Bu cinayetlerle ilgili soruşturmalar yapılmasını umuyoruz" demişti.
Diğer yandan, Karembeu'nün bir Yeni Kaledonyalı olarak öyküsü esasında çok daha eskilere dayanıyor.
Bir Kanak olan Karembeu'nün büyük dedesi, 1931'de Paris Sömürge Sergisi için Paris'e götürülen ve orada "yamyam" olarak sergilenen yüz Kanak'tan biriydi.
Daha sonra Kanaklar, Almanya ile timsahlar karşılığında "sergi ürünü" olarak takas edildi.
Karembeu, ülkenin sömürge geçmişi nedeniyle Fransa'nın ulusal marşı La Marseillaise'i söylemeyi reddetmişti.