Bolivya'da darbe girişimi püskürtüldü

Bolivya'da ordunun General Zuñiga yönetimindeki darbe girişimi sonuçsuz kaldı. Darbe girişimine kalkışan askerler birliklerine geri döndü. Zuñiga tutuklandı.

Haber Merkezi

Bolivya'da dün yaşanan askeri hareketlilik şimdilik sonlandı.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce Catacora, X hesabından yaptığı açıklamada darbe girişiminin Bolivya demokrasisinin imajına zarar verdiğini söyledi. Sokaklara çıkan Bolivya halkını ve toplumsal örgütleri selamlayan Catacora, "Demokrasi her zaman kazanacaktır! Bolivya halkına çok teşekkür ederiz!" dedi.

Bedeli ne olursa olsun demokrasiyi ve Bolivya halkının iradesini savunacaklarını belirten Devlet Başkanı, darbe girişimini şiddetle kınayan dost ülke başkanlarına da teşekkür etti.

Kasım 2019'da yaşanan ABD destekli darbe sırasında cumhurbaşkanı olan ve ülkeyi terk etmek zorunda kalan Evo Morales de askeri hareketlilik boyunca sosyal medya hesabından paylaşımlar yaptı.

Morales, darbe girişiminin başındaki General Jose Zuñiga ve suç ortaklarının görevden alınmasıyla ilgili olarak derhal bir cezai süreç başlatılması gerektiğini ifade etti. Uluslararası dayanışma ve destek mesajlarına teşekkür eden Morales, demokrasi ve hukukun üstünlüğü vurgusuyla isyana karışan herkesin tutuklanarak yargılanması çağrısı yaptı.

Arce tarafından atanan yeni ordu komutanı Sanchez, basın toplantısı yaparak cadde ve meydanlardaki tüm askerlere birliklerine dönmelerini emretti.

Askerlerin çekilip birliklerine dönmesinin ardından, yapılan seferberlik çağrısı da geri alındı.

Darbe girişimine kalkışan Zuñiga ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Juan Arnez ise tutuklandı. Yaşananlara ilişkin soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

Darbe girişimi

General Zuñiga yönetimindeki askeri birlik Türkiye saatiyle 22.00 sularında üniformalarıyla birlikte Murillo Meydanı'na girdi. Bolivya Devlet Başkanı Arce, ülkede bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirildiğini duyurdu. Morales de demokrasiyi savunmak için ulusal hareketlenme çağrısı yaptı.

Bolivya'da askerlerin hükümet binasına zorla girmesinin ardından Devlet Başkanı Luis Arce, askeri kalkışmaya karşı halkı demokrasiyi savunmaya çağırdı ve devlet başkanlığında düzenlediği törenle ordu yönetimine yeni 3 komutan atadı. 

Bolivya ordusunun yeni atanan Komutanı Jose Wilson Sanchez "Cadde ve meydandaki tüm askerlere ve personele birliklerine dönmelerini emrediyorum" açıklaması yaptı. Bolivya halkı da darbe girişimi nedeniyle sokağa çıktı.

Askeri zırhlı araçlar başkent La Paz'daki hükümet sarayına zorla girmeye çalışırken, askerlere tepki gösteren vatandaşlara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale edildi.