Ruhunu bunlara teslim etme Sunay Akın

Borsayla, yatırımla işim yok. Muhtemel ki bu kitaptan da haberim olmayacak ve bunca şeyi yazmak zorunda kalmayacaktım. Ta ki sosyal medyada Sunay Akın'ın paylaşımı önüme düşene kadar.

Erkan Yıldız

Türkiye'nin ilk borsa aracı kurumuymuş. Başta İş Bankası olmak üzere, 13 bankanın ortaklığıyla kurulmuş bu şirket 48 yıldır biriktirdiği deneyimlerden faydalanmamızı bekliyormuş. Son teknolojiden faydalanıp, yenilikçi bir perspektifle aklınızı başınızdan alıyorlarmış.

Şirketin adı Yatırım Finans. İnsanlara hayal satıp karşılığında zenginliklerine zenginlik katıyorlar. 13 banka ve 48 yıllık deneyimle Sülün Osman'ın yaptığı işe kurumsallık katmışlar. Benim anladığım bu.

Şirket, şimdilerde çocuklara gözünü dikmiş durumda. Karne tatili hediyesi olarak dağıtılmak üzere bir kitap hazırlatmışlar. Kitabın tanıtım bülteninde şöyle ifadeler geçiyor. 

“Her yaştan yatırımcının sermaye piyasalarına ilgisini çekmeyi ve Türkiye’de finansal okuryazarlık bilincini geliştirmeyi amaçlayan Yatırım Finansman, ‘Ağaç yaşken eğilir’ diyerek çocukları borsayla tanıştırıyor. “

MEB marifeti, MESEM eliyle çocukların istismar edildiği, katledilği, tarikatların, uyuşturucu baronlarının gölgesinin çocukların üzerine düştüğü yetmiyormuş gibi şimdi de hayal tacirleri eliyle çocukların zihni iğdiş edilmeye çalışılıyor. Çocukların “finansal okuryazarlıklarının” ilk adımı olarak düşünmüşler bu kitabı. Daha geçen gün 12 yaşında bir “işçi” çocuğun asansör kapısında sıkışarak öldüğü, çocukların okula aç gittiği bir ülkede, utanmamışlar böyle şeyler yapıp, yazarken. 

Orman Borsası adlı kitapta çocuklar, “Borsa nedir? Borsa nasıl çalışır? Yatırım ve tasarruf nedir ve nasıl yapılır?” sorularına cevaplar bulacakmışlar. Hangi çocuklar bunlar? Yoksulluktan gözleri büyümüş, pantolon alamadığı için babası, karnını doyuramadığı için annesi intihar eden, tarikat yurtlarında istismara uğrayan, 12 yaşında çalışmak zorunda bırakılan çocuklar mı? Kimlerin çocukları bunlar?

Borsayla, yatırımla işim yok. Muhtemel ki bu kitaptan da haberim olmayacak ve bunca şeyi yazmak zorunda kalmayacaktım. Ta ki sosyal medyada Sunay Akın'ın paylaşımı önüme düşene kadar. 

Sunay Akın, şair, yazar, Oyuncak Müzesi'nin kurucusu, enteresan hikâyelerin anlatıcısı… Kravatın tarihinden, oyuncakların icadına, “İstanbul'un Nâzım Planı”ndan, Kızılderililere pek çok güzel ve eğlenceli hikâyeyi bizlere anlatan, şair Sunay Akın çocuklara paradan başka bir şey anlatmayan bir kitabı paylaşıyor. 
Çürüme tamamlanmış görünüyor.

Neden?

Çünkü sponsoru bu şirket, yayıncısı İş Bankası. Çünkü bu düzende tekeller size para verirken sadece eserlerinizi, işlerinizi değil ruhunuzu da almak isterler. 

Ruhunun her zerresini bunlara teslim etme Sunay Akın. 

Nâzım'ın, oyuncaklarını biriktirdiğin çocukların ve hikâyelerini anlattığın insanların hakkı için ruhunu bunların parasına teslim etme. 

Ya da artık bize hikâye anlatma!