Adalılar minibüslere karşı eylemde, İmamoğlu Almanya’da Siemens’le toplantıda

İBB’nin Adalar’da tüm itirazlara karşın “azmanbüs” ısrarı sürüyor. Adalılara polis şiddet uygularken, İmamoğlu Almanya’da Siemens yetkilileriyle toplantıya katıldı.

Haber Merkezi

İstanbul’un Adalar ilçesinde İBB yönetimiyle Adalılar arasında minibüs gerilimi sürüyor.

Adalar halkının tüm itirazlarına karşın İBB’ye bağlı İETT tarafından bayram öncesinde Büyükada’da elektrikli minibüs seferleri başlatılmıştı.

Ada halkı 15 Haziran’da seferleri başlatılan ve boyutları nedeniyle “azmanbüs” diye niteledikleri minibüsleri durdurmak için eylem yapmış, 9 kişi çevik kuvvet tarafından darp edilerek gözaltına alınmıştı.

Büyükada sakinleri minibüslere karşı bayram boyunca her gün toplanarak eylem yaptı. Adalılar tümü yaya yollarından ibaret olan Ada yollarında yasadışı diye niteledikleri minibüslerin geçişini engellemeye çalışıyor.

Gece saatlerinde yeni minibüsler de adaya getirildi

İBB ise Adalar’da minibüs ısrarını sürdürüyor. Ada halkının “azmanbüs” diyerek karşı çıktığı minibüslerden 20’sinin daha dün gece saatlerinde adaya getirildiği öğrenildi.

Halihazırda Büyükada’daki minibüslerin sayısının 32’ye ulaştığı, diğer adalara gidecek olanlarla birlikte toplam sayının 90’a çıkmasının beklendiği ifade ediliyor.

Adalılar bugün de eylemde

Bugün de öğle saatlerinde Büyükada’da bir araya gelen ilçe sakinleri İBB’yi Adalar’da minibüs ısrarından vazgeçmeye çağırdı.

2020 yılında atlı faytonların kaldırılmasının ardından İBB toplu ulaşım gerekçesiyle ilçeye 40 adet elektrikli 13 kişilik yanları açık, küçük boyutlu “adabüs”ler getirmişti.

İBB bu araçların tescilsiz olduğunu ve UKOME doğrultusunda alınan kararla seferlerine başlanması uygulamasının Nisan sonu itibariyle sona erdiği gerekçesiyle minibüslerin getirilmesini savunuyor.

Adalara uygun araçlar için yapılan ihalelere katılım olmadığı için Aselsan ile ortak çalışma gerçekleştirilerek Karsan’ın ürettiği bu minibüslerin adaya getirildiğini belirten İBB, minibüsleri haftasonları ve bayram tatillerinde 60 binin üzerinde insanın adaya gelmesi nedeniyle toplu ulaşım hizmetini sürdürmek için hizmete aldığını öne sürüyor.

Ada halkıysa Adalar’ın sit alanı olduğunu, halen çok sınırlı kamu hizmetleri dışında Adalar’da elektrikli ya da fosil yakıtlı motorlu araçların kullanımının yasak olduğuna dikkat çekiyor.

İstanbul Kent Konseyi'nden açıklama: Yerel yönetim sözünü tutmalı

Adalar’da araç trafiği yasak olduğu için minibüsler büyük bir tehlike oluşturabilecek.

İstanbul Kent Konseyi Kent Kültürü ve Kültürel Miras Çalışma Grubu da önceki gün “Ada Yollarını Yayalar İçin Koruyalım, Azmanbüsleri Uzak Tutalım” başlıklı bir basın açıklaması yaparak minibüsleri istemeyen ve yaya bölgelerine sahip çıkan Ada halkının yanında olduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada “İstanbul’un en özel kültürel ve doğal miras alanlarından biri olan Adalar’da yerel halkın bu mirası koruma taleplerinin seçilmiş yerel yönetimlerce karşılanması gerekmektedir” denildi. Açıklamada “Yerel yönetimler doğaya ve tüm canlılara saygılı, kültürel varlıklarını koruyan, ekosistemi gözeten, geleceğine sahip çıkan, halkıyla beraber yöneten bir Yerel Yönetim sözüyle seçilmiştir. Bu sözleri tutmalıdır” ifadelerine yer verildi.

İBB’nin Adalar’da ilk kez minibüsleri sefere çıkarma girişiminin 24 Mayıs’ta yapıldığı belirtilen açıklamada Adalıların bu girişimi durdurmasının ardından Adalar Belediyesi, İBB ve İETT yetkilileriyle bir toplantı yapıldığı, o toplantının sonunda Adalılara başka bir çözüm bulma sözü verildiği hatırlatıldı.

Ancak verilen söz tutulmayarak bayram bahanesiyle Adalar’da minibüs seferlerine başlandı.

İstanbul Kent Konseyi’nin açıklamasında “Minibüsün geçtiği yol artık yaya yolu olmaz. Şu an İstanbul’un 39 ilçesinin en tehlikeli yolları, hiçbir kuralın uygulanmaması ve yasadışı elektrikli motorlu araç işgali nedeniyle Adalar ilçesindedir” denildi. 

Birçok Ada sakini ilçede gittikçe sayısı artan bireysel akülü araçların da trafik kaosu yarattığına işaret ediyor.

Minibüste batarya yangını ölümcül olur

Adalıların İBB’den ve İstanbul Emniyeti’nden talebinin yurttaşlara şiddet uygulamak yerine yasayı uygulamaları olduğu vurgulanan açıklamada minibüslerin yaratacağı bir başka tehlikeye de işaret edildi.

Elektrikli minibüslerde olabilecek bir batarya yangının patlama şeklinde gerçekleşeceği ve suyla söndürülemeyeceği belirtilen açıklamada “Tek kapılı minibüsle batarya yangını ölümcül olacaktır. Ahşap evler ve orman alanlarının yoğun olduğu adada bu çok ciddi bir tehlikedir” denildi.

Adalılara şiddet uygulanırken İmamoğlu önce Bodrum, ardından Almanya'ya gitti

Adalar halkının topladığı 4 bin 500 karşı imzaya rağmen ihaleyle ilçeye minibüs getiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise tüm bu süreç yaşanırken önce Bodrum’da daha sonra ise Almanya’daydı.

Bayramın ilk gününü Bodrum Turgutreis’te karşılayan İmamoğlu dün de Almanya’da 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Türkiye-Gürcistan maçını tribünden izledi.

İmamoğlu ayrıca İstanbul’daki metro hatlarını doğu-batı ekseninde birbirine bağlaması planlanan HIZRAY projesinde kullanılması muhtemel hızlı treni, Almanya’da test etti.

Siemens Mobilite ve Teknoloji Merkezi’ni ziyaret eden İmamoğlu ve beraberindeki heyete burada özel bir sunum yapıldı. ANKA’nın haberine göre İmamoğlu Siemens Türkiye CEO’su Dr. Hüseyin Geliş’in de bulunduğu üst düzey yöneticiler tarafından raylı sistemlerdeki yenilikler ve finansman sağlanması gibi konularda bilgilendirildi.

İmamoğlu, Siemens Mobilite ve Teknoloji Merkezi’ni ziyaret etti.

Test sürüşlerine de katılan İmamoğlu “İstanbul’un HIZRAY’la ilgili sürecinde farklı hızları yakalayan trenlere ihtiyacımız var. Boğaz’ın altından geçişi de önemli elbette ama aynı zamanda biz, 75 kilometreyi 50-55 dakikada alan, 12 durakta duran, dolayısıyla dönem dönem 170-180 kilometreye kadar hız yapabilen trenlerle imkânımız olduğunda inşallah başlayacağımız ve İstanbul’u birbirine bağlayan olağanüstü bir ring hattı olacak. Onun için bugün de Almanya’nın önemli bir kuruluşunda test sürüşlerine katıldık ve trenlerin o hızlı halini deniyoruz. Umarım İstanbul’a bir an önce gelir” ifadelerini kullandı.

 

Altı kilometrelik hattaki test sürüşü sonrası İmamoğlu'na Siemens'ten sertifika verildi.

Trenin makinist koltuğuna geçen İmamoğlu, altı kilometrelik hattındaki test sürüşünü başarıyla tamamlaması nedeniyle de Siemens’ten sertifika aldı.