TFF, EURO 2024 için 600'den fazla davetli mi götürdü?

TFF'nin, Almanya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda Milli Takım kafilesi dışında 600'den fazla davetlinin masraflarını karşıladığı iddia edildi.

Haber Merkezi

Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) Almanya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda Milli Takım kafilesi dışında 600'den fazla davetlinin masraflarını karşıladığı iddia edildi. TFF ve bakanlıktan henüz bir açıklama gelmedi. Federasyon’un, EURO 2016’ya götürdüğü davetli sayısı 900’dü. 

Spor yazarı Tahir Kum, X (eski adıyla Twitter) hesabından TFF’nin Almanya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’na TFF Yönetim Kurulu'nun aileleriyle davet edildiğini belirterek Milli Takım kafilesi dışında 600'den davetlinin masraflarını karşılandığını iddia etti.

Kum, yaptığı paylaşımda “İngiltere Federasyonunun sadece Milli Takım kafilesinin masraflarını karşıladığı, Fransa’nın kafile dışında 27, İsviçre’nin 14, İspanya’nın 40 ve Portekiz’in de 33 davetli götürdüğü şampiyonaya 613 misafir davet eden TFF tarihi bir rekora imza attı” ifadelerini yazdı.

Dev misafir listesinin bir kısmını paylaşan Kum “600 küsürlük dev bir misafir listesiyle DÜNYA futbol tarihine geçen TFF(!); alt yaş milli takım teknik direktörlerinden tek bir ismi dahi davet etmediği EURO 24’e yönetim kurulunu (yedekler dahil) aileleriyle davet ederken, Riva’daki YK asistanlarının da götürülmesi dikkat çekti” ifadelerini kullandı.

Kum bir sonraki paylaşımında ise şunları yazdı: "Sezon boyu skandallarıyla gündeme gelen TFF şimdi israflarıyla gündemde 630 kişilik misafir kadrosuyla tarihe geçen TFF’nin EURO 24 faturasının 3 milyon €’yu bulması kulüpleri harekete geçirdi TFF’den davetli listesinin kamuoyu ile paylaşılması istendi."

TFF’nin kafilesi Kum’un haberine göre şöyle bir dağılıma sahip:

  • Milli Takım: En az 60 kişi
  • Asil Yönetim Kurulu: 15 kişi
  • Yedek Yönetim Kurulu: 13 kişi
  • Danışmanlar: 10 kişi
  • Özel Misafirler: En az 50 kişi
  • Alt Kurulların Asil Üyeleri: 138 kişi
  • İdari personel, Asistan, Şoför, Aşçı: 53 kişi
  • Gazeteciler: 37 kişi
  • Kulüp Başkanları: 120 kişi

Haberde dikkat çekilen en önemli ayrıntılardan biri, alt yaş milli takım teknik direktörlerinden tek bir ismin dahi listede olmaması.

Tasarruf paketine EURO 24 girmedi

"Enflasyonla mücadele" adı altında hayata geçirilen kemer sıkma politikalarının son halkası "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"ydi. Mehmet Şimşek'in kamu hizmetlerini kısıtlana kaddığı, kadro daraltılmasını öngördüğü pakete 3 milyon euroluk EURO 2024 harcamaları giremedi gibi duruyor.

Pakette öne çıkan tedbirler şöyleydi:

3 yıl boyunca, emekli olanların sayısı kadar kamuya yeni personel alınacak

Kamuda personel servisi hizmeti, toplu taşıma olan yerlerde kaldırılacak

Kamuda yeni araç satın alma ve kiralama 3 yıl durdurulacak

İhtiyaç fazlası ve ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar tasfiye edilecek

Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımı kurallara tabi tutulacak

Yabancı menşeili araç kullanımı yasaklanacak

3 yıl süreyle yeni hizmet binası alımı ve yapımı durdurulacak

Yeni bina kiralanmayacak. Yeni lojman ve sosyal tesis alımı/yapımı yasaklanacak

Yönetim kurulu ücretlerine tavan sınır getirilecek. Sadece bir kurumdan yönetim kurulu ücreti alınabilecek.

Yurt dışı geçici görevler sınırlandırılacak

Bildirici: Futbol yazarlarının bu davranışı etik dışı

Bildirici, davetlilerin 36'sının futbol yazarı olduğunu açıkladı. 10 günde 3 maç izleyip kalan zamanda turistik gezi yapacaklarını söyleyen Bildirici, “Tüm harcamalar TFF'den” dedi.

Yazısında şunları söyledi:

"Futbol medyası, bırakın TFF'nin, kamu bütçesini yüzlerce davetli için çarçur etmesinin hesabını sormayı, davetli sayısını haber bile yapamıyor. Hem de 36 futbol yazarının davetliler arasında olması, TFF Başkanı Büyükekşi'nin yüzlerce kişiyi davet etmesini meşrulaştırıyor. Almanya gezisinin maliyetinin TFF'den karşılanmasını kabul eden futbol yazarlarının bu davranışı etik dışı. Kamu yararını savunmak yerine kamu zararını desteklemiş oluyorlar."

Bildirici yazısının ilgili bölümünde listeyi de paylaştı:

"Beklenti düşük ama A Milli Takım, gruptan çıkarsa gazeteciler muhtemelen Almanya’da kalacak ve 29 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında yapılacak ikinci tur maçları izlemeye devam edecek.

A Spor ve Fanatik’ten üçer, Hürriyet, Tivibu ve Sabah’tan ikişer kişinin yer aldığı davetli gazeteciler listesi şöyle:

Ersin Şiyhan (Anadolu Ajansı), Kenan Karcı (Akşam), Fatih Kuşçu (Analiz Gazetesi), Atilla Türker (Ajansspor), Cüneyt Şen (A Spor), Ender Bilgin (A Spor), Reha Kapsal (A Spor), Cenk Çınar (Aydınlık), Tunç Özgen (Bein Sports), Arif Kızılyalın (Cumhuriyet), Cem Yılmaz (CNN), Uğur Demirkırdı (DHA), Mesut Aydın Kale (Fanatik), Umut Eken (Fanatik), Yalçın Uygun (Fanatik), Zeki Uzundurukan (Fotomaç), Ahmet Selim Kul (Habertürk), Sercan Hamzaoğlu (Haber Global), Adil Demirçubuk (Hürriyet), Burak Akın (Hürriyet), Mustafa Karagöl (İHA), İlker Duralı (Lig Radyo), Ediz Sırapınar (Milliyet), Ali Emre Dedeoğlu (NTV), Coşkun Türk (Posta), Murat Özbostan (Sabah), Yasemin Yıldırım (Sabah), Onur Erdem (Socrates Dergi), Uğur Ozan Sulak (Socrates Dergi), Yasin Yıldırım (Sözcü), Onur Özkan (Takvim), Erkut Öztürk (Tivibu), Çiğdem Günal (Tivibu), Ercan Yıldız (Türkiye), Emrah Savcı (Yeni Akit), Selim Çakır (Yeni Şafak).   

37 kişilik davetli gazeteci listesi bu. Ama gazetecilerden Zeki Uzundurukan gezide yok, katılmamış. Arif Kızılyalın da 21 Haziran’da gidip, sadece Portekiz maçını izleyerek 23 Haziran’da dönecek."

Programın detayları

Bildirici yazısının devamın programın detaylarını yazdı. Konaklama, seyahat koşulları şöyle:

"Davetlilerin bir kısmının seçeceği bir maç ile konaklama ve seyahat masrafları TFF’den karşılanacak; bu konuklar 19 Haziran’da İstanbul’a dönecek. Konukların bir kısmı ile gazetecilerin ise üç maç ile 10 gün boyunca tüm ulaşım ve konaklama giderleri TFF tarafından ödenecek.

17 Haziran’da öğleden sonra THY’ye ait uçakla Düsseldorf’a uçan davetli gazeteciler, altı gün süreyle Radisson Blu Otelde ağırlanacaklar. Bu altı gün içerisinde Milli Takımın 18 Haziran’da Gürcistan, 22 Haziran’da Portekiz ile yapacağı karşılaşmaları izleyecekler.

23 Haziran’da ise davetli gazeteciler öbür davetlilerle birlikte Hamburg’a götürülecekler. Hamburg’da kalacakları dört gün boyunca da sadece 26 Haziran’daki Türkiye-Çekya maçını izleyecekler; kalan zamanı turistik gezilerle değerlendirecekler. Hamburg’da kalınacak otel henüz belli olmadı. 27 Haziran’da dönüş ise Hamburg’dan yine THY’nin özel uçağıyla…"