Yangın haberleri peş peşe geliyor: Çanakkale, İzmir, Muğla ve Uşak'ta son durum

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte peş peşe yangın haberleri birbirini takip ediyor. İzmir, Muğla, Çanakkale ve Uşak'ta yangın çıktı. Kimisi kontrol altında kimisine müdahale sürüyor.

Haber Merkezi

Türkiye’de 1 Mayıs ve 31 Ekim tarihleri arasını kapsayan dönem, yangın mevsimi olarak kabul ediliyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte orman yangını riski de artmaya başladı. 

Türkiye Ormancılar Derneği, yaz aylarıyla birlikte artan orman yangını tehlikesine karşı kara gücünün ve personel sayısının artırılması çağrısında bulunmuştu geçtiğimiz yaz. 

Her yıl olduğu gibi pek çok kentten art arda yangın haberleri gelmeye başladı. İzmir, Çanakkale, Muğla, Uşak son iki günde yangının başladığı kentler arasında.

AKP döneminde orman yangınları yüzde 250 oranında arttı

Ülkemizde son günlerde yaşanan orman yangınları AKP iktidarının 20 yıllık ormancılık politikalarının iflası anlamına da geliyor. Orman Kanunu'nda son yıllarda yapılan değişiklikler ile ormanlar sermayenin talanına açılmış bulunuyor.

Küresel ısınmanın da etkisi ile orman üzerindeki sömürü baskısı, sel ve orman yangını sayılarında görünür bir artışa neden oluyor.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında meydana gelen orman yangını sayısı 1471 iken 2020 yıl sonu verilerine göre bu sayı 3399'a yükseldi. Aynı şekilde yanan alan miktarında ise 2002 yılında ortalama 8514 hektar iken 2020 yıl sonu verilerine göre ortalama 20 bin 917 hektarı buldu.

İzmir Karaburun'daki yangına müdahale devam ediyor

İzmir'in Karaburun'un ilçesinde Kuyucak mevkisinde saat 15.00 sıralarında orman yangını çıktı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, alevler müdahale etti. Yangını söndürme çalışmaları 3 uçak, 1 helikopter, 11 arazöz, 3 su ikmal aracı ve 3 dozerle sürüyor. DHA'nın haberine göre, yangın henüz kontrol altına alınamadı.

Karaburun'da yanının son durumu (AA)

OGM: Bayramın 1. gününden bu yana 153 yangına müdahale edildi

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), bayramın 1. gününden beri toplam 153 yangına müdahale edildiğini, Çanakkale, Eceabat ve Uşak merkezde müdahalenin sürdüğünü açıkladı. 

OGM’nin resmi X hesabından Kurban Bayramı boyunca müdahale edilen yangınların bilançosu açıklandı. Açıklama şöyle:

“Bayramın 1. gününden bu yana; 54 orman, 99 ziraat yangını olmak üzere toplam 153 yangına müdahale edildi. Çanakkale, Eceabat ve Uşak Merkez’de ise mücadelemiz devam ediyor. Yeşil vatanı alevlerden korumak için yaptığımız mücadelede bizlere destek veren tüm kurumlara, gönüllülerimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ederiz. Lütfen ormanlarımızda yangına sebep olabilecek davranışlarda bulunmayalım. Yeşil vatan için duyarlı olalım.”

İzmir Dikili’de yangında 200 dönüm alan kül oldu

İzmir'in Dikili ilçesinde otluk alanda çıkan ve zeytinlik alana sıçrayan yangın kontrol altına alındı. Yangının çevredeki sitelere yaklaşınca tedbir amacıyla site sakinleri evlerinden çıkarılmıştı.

Alınan bilgiye göre, Çandarlı Mahallesi'ndeki otluk alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Denizköy Mahallesi yakınlarına ulaşan yangın, rüzgarın da etkisiyle zeytinlik alana sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 20 arazöz, 1 su ikmal aracı ve 1 dozer ile çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Dikili, Fotoğraf (AA)

Milas'ta orman yangını

Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan yangında yaklaşık 1 hektar ormanlık alan zarar gördü. Dibekdere Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait 2 uçak ve 2 helikopter, 5 arazöz ve çok sayıda orman işçisi sevk edildi.

Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle söndürülen yangında, yaklaşık 1 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Milas, Fotoğraf (AA)

Uşak'ta orman yangını: Bazı evler tahliye edildi

Uşak'ta tarım alanları ve ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Kent merkezine bağlı Akbulak köyü yakınlarında tarım arazileri ile ormanlık alanda başlayan yangın rüzgarın etkisiyle hızla büyüdü. Gece boyunca karadan müdahale edilen yangına havanın aydınlanmasıyla helikopterlerle de müdahale başladı. Yangınla mücadele, 4 helikopter ile karadan 154 araç ve çok sayıda ekiple devam ediyor.

Uşak Valiliği, yangın tehlikesine karşı, ormanlık alanlara 500 metre mesafede olan tarlalarda hasadın 21.00-06.00 saatlerinde yapılması gerektiğini bildirdi.

Uşak, Fotoğraf (AA)

İznik’te çıkan büyüyor

Bursa’nın İznik ilçesi Elbeyli Mahallesi mevkiinde saat 18.00 sıralarında İznik Belediyesi çöp döküm transfer alanı yanında yangın çıktı.

Çıkış sebebi henüz öğrenilemeyen yangını gören vatandaşlar, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Ekiplerin yangına müdahalesi sürerken, yangın rüzgarın etkisiyle hızla büyüyor. 

Soma’da orman yangını

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Karacakaş Mahallesi’nde orman yangını çıktı.

14.40’ta gelen ihbar üzerine 14.50 itibariyle Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler ile Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri tarafından havadan ve karadan müdahale edilmeye başlandı.

 8 uçak, 2 helikopter, 20 arazöz, 7 su ikmal ve 4 dozerin görev yaptığı yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Çanakkale'de 575 hektarlık alan zarar gördü

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kumköy köyü yakınlarında dün tarım arazisinde çıkan ve ormanlık alana sıçrayan yangın, ikinci günde kontrol altına alındı.

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda yer alan Eceabat ilçesine bağlı Kumköy köyü yakınlarında dün saat 16.05'te anızdan ormana sıçrayarak başlayan yangına müdahale, gün doğumuyla birlikte helikopter ve uçaklarla yoğunlaştı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’de Eceabat ilçesindeki orman yangınında son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Yumaklı, 575 hektarlık alanın yangından etkilendiğini belirtti.

Çanakkale’de 5 gün boyunca fırtınanın etkili olacağını söyleyen Bakan Yumaklı, “Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 derece üzerinde olacağı tahmini sebebiyle hasat için bu bölümde yani Çanakkale'de hasat yapacak olan çiftçilerimizin saat 11.00'e kadar işlemlerini yapmaları ondan sonrasını izin verilmeyeceği konusunda kendilerine bildirim yapıldı. Bugün de tekraren iletilecek. Buradaki amaç özellikle rüzgarın çok şiddetli olduğu saatlerde Herhangi bir makine kullanımından kaynaklanabilecek bir kıvılcımın bile çok ciddi bir yangına sebebiyet verebilecek olması sebebiyle de saat 11.00'e kadar hasat işlemlerinin tamamlanmasına karar verdik. Tabii bu önümüzdeki beş gün boyunca arkadaşlarımız, valiliğimiz bu konuda değerlendirmelerini yapacaklar. Belki daha önce ya da birkaç gün uzatılması şeklinde de olabilir. Buna da devam edecekler” dedi.

Çanakkale, Fotoğraf (AA)

Gemi trafiği askıya alındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Çanakkale Boğazı gemi trafiği, orman yangınının devam etmesi nedeniyle kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındı. Gemi trafiği, güney-kuzey tek yönlü olarak devam edecektir" açıklaması yaptı.

İlerleyen saatlerde yeni bir açıklama daha yapan Bakan Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını bildirdi. Yumaklı, soğutma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Yangının etkilediği alanla ilgili bilgi veren Yumaklı, şöyle devam etti:

"An itibarıyla uçaklarımız, helikopterlerimiz, insansız hava araçlarımız, arazözlerimiz, iş makinelerimiz de dahil olmak üzere, AFAD, Valilik, diğer kamu kurumları hatta özel sektördeki bazı kurumların da katılımlarıyla yaklaşık 300 araç sayısına ulaştık ve 1000'e yakın arkadaşımız da dünden itibaren bu yangınla mücadeleyi gerçekleştirmiş oldu. Yangından etkilenen alan 575 hektar. Yanan alandan bahsetmiyorum, yangından etkilenen alandan bahsediyorum. Arkadaşlarımız, bütün her şey bittikten sonra ne kadar alanın hasar gördüğünü ayrıca yayınlayacaklar, her zaman olduğu gibi. Yaklaşık 340 hektar alan ormanlık, geri kalanı da orman dışı kırsal alan."

Çanakkale'de hasat saatleri kısıtlandı

Çanakkale Valiliği, tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan yangınların önlenmesi amacıyla biçerdöver, hasat ve balya bağlama işlerinin 22 Haziran'a kadar günde 5 saatle kısıtlandığını açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada, Çanakkale ve ilçelerinde bu yıl meydana gelen yangınların birçoğunun tarımsal (biçerdöver ve balya makinesi vb.) kaynaklı olduğu belirtildi.

İl genelinde hasat sezonu boyunca balya makinelerinin, samanın parçalanması amacıyla takılan ve parçalama anında yangın çıkmasına neden olabilen "haşbay" adlı parçanın sökülerek kullanılmasına izin verileceği bildirilen açıklamada, "23 Haziran'a kadar devam edecek kuvvetli rüzgar ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle biçerdöver ile hasat ve balya bağlama işlerinin 19-22 Haziran'da sabah saat 06.00'da başlayıp 11.00'de son verilmesi hususunda karar verilmiştir" ifadesi kullanıldı.