AKP, CHP ve MHP heyetleri bayramlaştı: Tehditlerin ardından 'uzlaşı' ve 'normalleşme' vurgusu

CHP ile MHP arasında yaşanan gerilimin ardından bugün, siyasi parti heyetlerinin bayram ziyaretleri başladı. AKP, CHP ve MHP heyetlerinin görüşmelerinde "normalleşme" ve "uzlaşı" vurgusu hakim oldu.

Haber Merkezi

AKP ve CHP arasında başlayan "yumuşama" süreci, Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP tarafından yapılan açıklamalarla gerildi. "Yumuşama" sürecine kısa süre önce dahil olan MHP cephesi, önce ittifak temennisinde, ardından tehditte bulundu.

CHP ile MHP arasında yaşanan gerilimin ardından bugün, bayram dolayısıyla siyasi parti heyetlerinin bayram ziyaretleri başladı. AKP ve CHP heyetleri arasında gündem ekonomi ve "yumuşuma" süreci olurken, CHP ve MHP heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerde de "uzlaşma" vurgusu hakimdi.

Öte yandan CHP ve MHP arasında yaşanan gerginliğin ardından ilk defa konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ise "Fitne kazanı kaynatanların oyunlarına kesinlikle gelmeyeceğiz. Partimizin ve ittifakımızın surlarında gedik açılmasına fırsat vermeyeceğiz" açıklaması geldi.

MHP ve tehditler

Seçimlerin ardından AKP ile CHP arasında başlayan "yumuşama" rüzgarları, karşılıklı açıklamalar ve ziyaretlerle devam ediyordu. Ta ki Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP, sürece dahil olana kadar.

AKP'li Cumhurbaşanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e gerçekleştirdiği iade-i ziyaret sonrasında açıklamada bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP ile CHP arasında yapılacak bir ittifakın MHP'nin samimi dileği ve temmennisi olduğunu söyledi.

Özel ise "Kimse bize ittifak önermesin" dedi ve MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ile İzzet Ulvi Yönter'i işaret ederek, "Normalleşmeden en çok onlar korkuyor. Çünkü normalleşen Türkiye'de kimse başkentin göbeğinde Ülkü Ocakları Başkanı'nın cenazesini sahipsiz bırakmaz" yorumunda bulundu.

Özel'in açıklamasının ardından MHP Genel Başkan Yardımcıları İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın, tehdit ve hakaretlerle dolu açıklamalarda bulundular. Özel hakkında "Yüzü sanki kösele deresi, ne desek nafile" ifadelerini kullanan Yönter, "İspat bekliyoruz Özgür, ispat… Bize yönelik iddialarını ispat etmezsen namertsin…" çağrısında bulundu. "Sahte kabadayılıkla bizi ürküteceğini sanıyorsan aldanıyorsun" diyen Yalçın da "Bizimle uğraştığına göre; bizden adamakıllı korkuyor, tırsıyorsun. MHP’nin iç işlerine karışma hadsizliğin de cabası" ifadelerini kullandı.

CHP'den de söz konusu açıklamalara hızlıca yanıt geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, "1980 öncesinde memleketin gençlerini vurmak için pusu kuran anlayışın bugünkü temsilcisi koltuk milliyetçisi bu iki iri kıyım vampir kılıklıya söylüyoruz: Cumhuriyet Halk Partisi'ni ve Genel Başkanını tehdit etmek sizin haddinize değildir" açıklamasında bulundu.Yalçın'a "hadsiz adam" diye seslenen CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da "Genel Başkanımızı bırak tehdit etmeyi, adını bile ağzına alırken bir değil, bin kez düşün" dedi.

AKP-CHP ziyaretleri

Söz konusu gelişmelerin ardından bugün, bayram dolayısıyla siyasi parti heyetlerinin bayram ziyaretleri de başladı.

AKP'ye ilk ziyaret CHP tarafından gerçekleştirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz'ın beraberindeki heyet, AKP Genel Merkezi'ne bayram ziyaretinde bulundu.

Ziyaret kapsamında AKP adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur, "Vatandaşımızın refah seviyesini yükseltmek, hayat pahalılığından en az düzeyde etkilenmelerini sağlamak için bütün gayretimizle mücadelemize devam edeceğiz" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yavuzyılmaz ise "Önümüzdeki süreçte asgari ücrette iyileştirme yapılması konusunda vatandaşımızın büyük bir beklentisi var. Asgari ücretin mutlaka iyileştirilmesi gerekiyor. İyileştirilmediği takdirde biz de vatandaşımızın sesine ses olmak için sahada olacağız. Umarım bu bayramda böyle bir müjdeyi AK Parti olarak sizler tüm asgari ücretlilere verirsiniz" dedi.

Öte yandan Uygur'un, "Odak noktamıza aldığımız mefkuereler farklı olabilir. Ama diyalog kanallarımızın açık olması çok önemli" ifadeleri dikkat çekti.

CHP'nin AKP ziyareti

CHP Genel Merkezi'ne gerçekleştirilen ilk ziyaret de AKP MYKY Üyesi Hasan Sert'in başkanlığındaki heyet tarafından yapıldı ve bu ziyarette de "yumuşama" sürecine bir hayli vurgu yapıldı.

Türkiye güçlenmesi ve büyümesi gereken bir ülke olduğunu söyleyen Sert, "Üzerinde sorumluluğu çok olan bir ülke. Bunu ancak birlik beraberlikle aşabiliriz. Tabii ki birbirimizden farklı düşünceler olmasından dolayı değişik siyasi partilerin, değişik siyasi argümanlar üretmesi çok normal. Bunu doğru karşılamak lazım. Farklı farklı bakış açılarının olması normal. Ama ülke meselesi olunca biraz da fedakarlığı başarabilmeliyiz" çağrısında bulundu.

CHP heyeti adına konuşan Parti Sözcüsü Deniz Yücel, sözlerine "Bayramlar, birlik, beraberlik, dayanışmanın, yardımlaşmanın güçlendiği, kuvvetlendiği günler. Yine aynı şekilde geleneklerimizi hayata geçirdiğimiz dönemler. Bu ziyaretler de çok çok kıymetli" ifadeleriyle başladı. Yücel konuşmasının devamında ekonomik sorunlara işaret etti ve "normalleşme sürecine" ilişkin şöyle konuştu:

"Biz istiyoruz ki refahın toplumun tüm kesimlerine yayıldığı bir sistemi hep birlikte hayata geçirelim. Elbette siyasi partilerin ülkeyi yönetme konusunda farklı yöntemleri, iddiaları, fikirleri olabilir. Bu farklılık zaten bizim zenginliğimizdir. O farklılıktan iyi şeyler, güzel şeyler ortaya çıkar. Yakın zamanda özellikle 31 Mart yerel seçimleri sonrasında yaşadığımız o diyalog süreci, normalleşme süreci bizce çok kıymetli. Dolayısıyla doğruya doğru diyerek, iyiye iyi diyerek, yanlışa yanlış diyerek bir ortak akılla, uzlaşıyla, istişareyle dediğiniz gibi ülkemizin hak ettiği, milletimizin hakettiği iyi yerlere iyi konumlara gelmesi için biz birlikte mücadele etmeye her zaman hazırız. Dediğim gibi bu diyalog ve iletişim çok kıymetli. Demokrasinin olmazsa olmazı. Dolayısıyla bunun sürmesi hem milletimiz açısından hem ülkemiz açısından, devletimiz açısından çok önemli."

AKP'nin CHP ziyareti

CHP-MHP ziyaretleri

CHP Genel Merkezi'ne gerçekleştirilen bayram ziyaretlerinden birisi de geçtiğimiz günlerde Özgür Özel'i tehdit eden MHP tarafından yapıldı.

Ziyaret kapsamında konuşan CHP Sözcüsü Yücel, "Bizim kırmızı çizgimiz, vatanımız, milletimiz, bayrağımız, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü. Onun dışında her konuda konuşabilir, tartışabilir ve uzlaşabiliriz diye düşünüyorum. Milliyetçi Hareket Partisi'nin de bugün bu bayram gününde bizi ziyaret etmesinden dolayı oldukça mutluyuz, memnunuz'' dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ise "Zaman zaman farklı değerlendirmeler, görüş ayrılıkları olsa bile bu diyaloğun sürmesi elbette bizim için de önemli. Az önce söylediğiniz kırmızı çizgilerin tamamı bizim içinde son derece kutsal, son derece değerli kırmızı çizgilerimiz. Biz bu ülkenin birlik, bütünlüğü, milli üniter devletinin korunması, Anayasa'nın ilk dört maddesinde tarif edilen Cumhuriyet'in şekli, Başkenti, Milli Marşı konularında elbette tavizsiziz. Bu konularda sizin de aynı şeyi düşünüyor, değerlendiriyor olmanız bizim açımızdan son derece kıymetli. Başka konularda siyaseten, gündelik siyasetin içerisinde zaman zaman ayrı da düşünebiliriz. Bunların hepsi aşılabilir şeyler. Aslolan buradaki samimiyet, samimi bir şekilde farklı anlamlar yüklemeden sürdürülen diyaloglar mutlaka son derece kıymetli" yanıtını verdi.

MHP'nin CHP ziyareti

Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz başkanlığındaki heyet de MHP Genel Merkezi'ne ziyaret gerçekleştirdi. 

CHP ile MHP arasında yaşanan gerginliğin sonrasında gerçekleşen görüşmede, Yavuzyılmaz'ın şu ifadeleri dikkat çekti:

"Bayramlar birlik, beraberlik, kardeşlik duygularının öne çıktığı çok özel günler. Siyasette bayramlaşmanın geleneksel hale gelmesi bizlere bırakılan güzel bir miras. Siyasetin güzellikleri olduğu kadar sıkıntıları ve zorlukları da var. Özellikle gerginleşen siyasi ortamda ölçüsü kaçan açıklamalar, üslubun sertleşmesi gibi bazı durumlar  bu gibi bayramlarda aslında daha iletişime açık, diyaloğa açık daha fazla kucaklaşabilme imkanını da sağlamış oluyorlar. "

CHP'nin MHP ziyareti

Erdoğan: İttifakımızın surlarında gedik açılmasına fırsat vermeyeceğiz

Partiler arasında gerçekleştirilen bayram ziyaretlerinin yanı sıra "yumuşama" sürecini etkileyebilecek bir gelişme daha yaşandı. Erdoğan, bayram dolayısıyla AKP Genel Merkezince videokonferans aracılığıyla düzenlenen ve 81 ilin parti teşkilatıyla bayramlaşma programında bir konuşma yaptı.

"Türkiye'nin seçimler sebebiyle oluşan gerilimli atmosferi süratle geride bırakıp tüm kapasiteyle geleceğe odaklanması gerektiğine inanıyoruz" diyen Erdoğan, "Ülkeye ve millete hizmet yarışı olan siyasetin farklı partiler arasında süregiden bir yıpratma savaşı olarak algılanmasının mutlaka önüne geçmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Muhalefete seslenen Erdoğan, "Bunun için muhalefetin haksız ithamlarla, iftiralarla, siyasi nezakete sığmayan suçlayıcı ifadelerle siyaset yapma alışkanlığını süratle terk etmesi şarttır. Muhalefet cenahında yıkıcı, provokatif bir dil yerine artık farklı üslubun, yapıcı, olumlu, birleştiren bir tutumun hakim olmasının vakti çoktan gelmiştir" diye konuştu.

Cumhur İttifakı ile ilgili de mesaj veren Erdoğan, "Cumhur İttifakı 85 milyonun birliğinin, dirliğinin ve kardeşliğinin teminatıdır. İttifakımız ne kadar güçlü olursa Türkiye de o derece güvende olacaktır. Bunun için fitne kazanı kaynatanların oyunlarına kesinlikle gelmeyeceğiz. Partimizin ve ittifakımızın surlarında gedik açılmasına fırsat vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.