Ukrayna'daki savaşın 20. günü

Rusya-Ukrayna müzakerelerinde iki taraf arasında video konferans formatında dün başlayan toplantılar sürüyor.

Haber Merkezi

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat 20. gününe girdi.

İki ülke arasındaki müzakerelerin dördüncü turuna bugün devam edileceği belirtilirken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’in başdanışmanı, "Rusya ile barış en erken 1 ya da 2 haftada en geç Mayıs ayında sağlanabilir" dedi. Öte yandan NATO yaklaşık 30 bin askerin, yüzlerce uçak ve geminin katılımıyla Norveç'te tatbikat düzenleyeceğini duyurdu.

Savaşın 20. gününde öne çıkan gelişmeler gün boyu haberimizde...

Güncelleme: 23.54

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in "Rus saldırganlığının" inkar edilmesini ya da haklı çıkarılmasını yasaklayan yasayı imzaladığı öğrenildi.

Ukrayna İnsani Yardım ve Enformasyon Politikası Komitesi’nin yaptığı açıklamada, “Vladimir Zelenskiy, saldırgan devletin eylemlerinin teşvik edilmesini amaçlayan içeriklerin üretimini ve dağıtımını yasaklayan yasayı imzaladı” ifadelerine yer verildi.

Güncelleme: 23.38

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa'nın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmek üzere Kiev'e gittiği bildirildi.

Güncelleme: 23.34

Rusya ve Ukrayna arasında pazartesi günü başlayan müzakerelerin dördüncü turuna yarın devam edileceğini açıklayan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, “Aramızda temel çelişkiler var. Ancak şüphesiz uzlaşma imkanı var” ifadelerini kullandı.

Güncelleme: 23.30

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onayladı.

Güncelleme: 23.16

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, Ukrayna’daki operasyonların hedeflerine ulaştığında sonlanacağını açıkladı.

Güncelleme: 22.42

IMF'nin yayınladığı analiz raporunda, Ukrayna çevresindeki durum ve Rusya karşıtı yaptırımlar nedeniyle Avrupa'nın ‘derin bir resesyon’ ile karşı karşıya kalabileceği, bunun olumsuz sonuçlarının  küresel ekonominin tümünü etkileyebileceği, gıda ve enerji kaynaklarının daha pahalı hale gelebileceği belirtildi.

Güncelleme: 22.05

Beyaz Saray: Ukrayna’nın Rusya’yla diyalog kurma çabalarına destek veriyoruz

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD idaresinin, Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakere sürecine destek verdiğini ve bu konuda Kiev’le her gün temas halinde olduğunu belirtti.

Psaki, bugünkü basın toplantısında, “Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın lideri ve Rusya’yla görüşmeler gerçekleştirme yetkisine sahip. Bu çabalara destek veriyoruz” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin çağrıları ve Kongre üyelerinin bu yöndeki baskılarına rağmen "Rusya ile savaşa yakınlaştıracağı" gerekçesiyle Ukrayna'da uçuşa yasak bölge oluşturulmasına soğuk baktıklarını söyledi.

Güncelleme: 21.55

AB, yeni yaptırım paketi kapsamında, Rus petrol devleri Rosneft ve Gazprom Neft’in yanı sıra, ağır kamyon üreticisi Kamaz, petrol ve doğalgaz boru hattı taşımacılığı şirketi Transneft, havacılık şirketleri Oboronprom ve OAK, makine imalat şirketi Uralvagonzavod, savunma şirketi Almaz-Antey ile her türlü doğrudan veya dolaylı işlemleri yasakladı.

Kara listede ayrıca Rus teknoloji şirketi Rosteh ile gemi inşaat şirketleri Sevmaş, Sovkomflot ve Birleşik Gemi İnşaat Şirketi de yer alıyor.

Güncelleme: 21.33

AB, Rus demir ve çelik ürünlerinin ihracatı yasaklandı

AB’nin açıklamasında, “Ek 17’de sıralanan demir ve çelik ürünlerinin, Rusya menşeli veya Rusya’dan ihraç edilmiş olması halinde, doğrudan veya dolaylı olarak Birliğe ithal edilmesi yasaklanmalı” ifadesine yer verildi.

Güncelleme: 21.05

Rus Dışişleri: Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları 16 Mart'ta Moskova'da Ukrayna'yı görüşecek

Güncelleme: 21.03

Polonya Dışişleri Bakanı Rau: Varşova, G20'de Rusya'nın yerini almaya hazır

Güncelleme: 20.46

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO lideriyle 'Rusya'nın eylemlerini' görüşeceğini duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna krizine ilişkin düzenleyeceği zirvelere katılmak için gelecek hafta Avrupa'ya gideceğini duyurdu.

Güncelleme: 20.42

'Ukrayna'nın 2 üst düzey istihbarat görevlisi Kiev yakınlarında etkisiz hale getirildi'

-Rusya’nın askeri yapılarına yakın bir kaynak, Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi’nin üst düzey iki subayının Kiev yakınlarında etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Güncelleme: 20.35

AB, bünyesindeki şirketlerin Rosneft, Gazprom Neft, Kamaz, Transneft ile herhangi bir ticari anlaşma yapmasını yasakladı.

Güncelleme: 20.19

ABD Hazine Bakanlığı, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya ‘yolsuzluğa katılma’ iddiasıyla bir kez daha yaptırım uygulandığını belirtti.

ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklamasında, “Lukaşenko, Belarus’taki yolsuzluktan sorumlu olan veya yolsuzluğa katılan bir üst düzey yetkili olduğu gerekçesiyle kara listeye dahil edildi” ifadesine yer verildi. Kara listeye ayrıca Belarus liderinin eşi Galina Lukaşenko da dahil edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ayrıca yayınlanan yazılı açıklamada, Lukaşenko’nun iki oğluna karşı da yaptırım getirildiği kaydedildi. Blinken, 25 Belarus vatandaşına daha yaptırım uygulanacağını belirtti.

Güncelleme: 20.15

Amerikan ilaç şirketi Eli Lilly, bazı ilaçlarının Rusya Federasyonu'na ithalinin askıya alındığını duyurdu. Şirket, aynı zamanda yatırımlarını ve klinik denemelerini de askıya alıyor.

Güncelleme: 20.05

AB, Rusya'ya fiyatı 50 bin euroyu aşan otomobillerin yanı sıra bir dizi lüks ürün ihracatını yasakladı.

Güncelleme: 20.03

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna'daki durumla bağlantılı olarak 24 Mart'ta olağanüstü zirve yapılacağını duyurdu.

Güncelleme: 19.59

Hollanda Maliye Bakanı Sigrid Kaag, 6 milyon avro değerindeki Rus varlıklarını dondurduklarını açıkladı.

Güncelleme: 19.50

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Ofisi, Rusya'yla yürütülen müzakerelerin daha yapıcı olduğunu, gelecekteki anlaşmanın tartışıldığını belirtti.

Güncelleme: 19.33

Rus Dışişleri: Rusya, Avrupa Konseyi’nden çıkıyor ama konsey üyeleriyle işbirliğine açık

-Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın resmi olarak Avrupa Konseyi’nden çıktığını, ama konsey üyeleriyle işbirliğine açık kaldığını belirtti. 

-Bakanlığın yaptığı açıklamada, “Rusya, Avrupa Konseyi’nden ayrılmasına rağmen, örgüt üyeleriyle, karşılıklı çıkar arz eden konularda ve katılımı sürdürmeye karar verdiğimiz sözleşmeler çerçevesinde, pragmatik ve eşit işbirliğine açık kalıyor” ifadelerine yer verildi. Kıtadaki ortak insani ve yasal alanın yok edilmesinin ve “Rusya olmadan Avrupa’nın ortak koordinatlarını kaybedecek olan Avrupa Konseyi için sonuçlarının” sorumluluğunun, Rusya’yı bu adıma zorlayanlara ait olduğu kaydedildi.

Güncelleme: 19.28

ABD televizyon kanalı FOX News, kameramanı Pierre Zakrzewski'nin Ukrayna'nın başkenti Kiev'in dışında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Güncelleme: 18.57

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun yaptırım listesine dahil edildiği belirtti.

Güncelleme: 18.46

Kanada Parlamentosuna seslenen Ukrayna Devlet Bakanı Vladimir Zelenskiy 'Hava sahasını mutlaka kapatmalıyız' dedi.

Güncelleme: 17.49

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden'a kişisel yaptırımlar uygulandığını açıkladı.

Güncelleme: 15.50

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 'NATO’ya üye olmayacağımızı duyduk. Gerçek bu. Bunu kabullenmemiz gerek' açıklamasını yaptı.

Güncelleme: 15.25

Belçika hükümeti artan enerji faturaları nedeniyle doğalgaz, benzin ve motorindeki vergileri düşürme kararı aldığını duyurdu.

Güncelleme: 14.58

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Ukrayna'nın Belarus'a dönük füze saldırısı girişimini Rusya'yla birlikte durdurduklarını açıkladı.

Güncelleme: 14.12

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin yaptırımlarının sıradan vatandaşları hedef aldığını söyledi.

Güncelleme: 13.50

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İspanyol Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile Ukrayna konulu bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Vang Yi, ülkesinin Ukrayna krizini tarafları arasında olmadığını ve Batılı ülkelerin Rusya'yı hedef alan yaptırımlarından etkilenmek istemediğini belirtti.

Güncelleme: 13.05

Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna'yla görüşmelerin devam ediyor olmasının dahi 'olumlu bir durum' olduğunu ifade etti.

Güncelleme: 12.58

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna'daki Türklerin tahliyesine ilişkin 'Her iki tarafla da görüşmelerimiz sürüyor' dedi.

Güncelleme: 12.30

Kiev'de salı akşamından perşembe sabahına kadar 35 saat sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Güncelleme: 11.56

Lübnan'da Ukrayna'ya dönük harekata karşı Rusya ordusuna katılmak isteyenler için gönüllü listeleri oluşturuluyor.

Güncelleme: 11.29

Rusya, Ukraynalı askerlerden elde edildiği belirtilen belgeler paylaştı, Ukrayna ordusunun Mart başında operasyon emri aldığını öne sürdü.

Güncelleme: 11.04

Kiev’de 3 farklı yerde patlama meydana geldi. Bir apartmandaki patlama sonucunda 2 kişi hayatını kaybetti.

Güncelleme: 10.50

Polonya, Çekya ve Slovenya başbakanları Kiev'e giderek Zelenskiy ile görüşecek. Görüşmede Ukrayna'ya geniş bir destek paketi sunulacağı öğrenildi.

Güncelleme: 10.15

Chelsea kulübündeki yetkileri elinden alınan Roman Abramoviç'in İsrail'den Moskova'ya gittiği bildirildi. Abramoviç'in kısa bir süre Türkiye'de durduğu aktarıldı.

Güncelleme: 10.10

Rusya Savunma Bakanlığı, Herson bölgesinin tamamında kontrol sağlandığını duyurdu.

Güncelleme: 09.56

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'li hackerların Çin içerisinde bir ağı ele geçirdiğini ve bu ağ üzerinden Rusya'ya ve Belarus'a siber saldırılar düzenlediğini açıkladı.

Güncelleme: 09.13

Daily Mirror gazetesi Rusya'nın NATO güçlerinin kullandığı üsse saldırısında 3 İngiliz eski özel birlik askerinin öldüğünü öne sürdü. Saldırıda 100'dan fazla kişinin ölmüş olabileceği iddia edildi.

Güncelleme: 08.30

Çin Dışişleri Bakanı, Ukrayna'daki krizin arkasında Avrupa güvenliğinde uzun süredir birikmiş çelişkilerin ağırlaşmasının yattığını belirterek "Tek taraflı yaptırımlar yalnızca durumu karmaşıklaştıracak ve çelişkileri ağırlaştıracaktır. Karşılıklı diyalog ve istişare, Doğu ülkelerinin siyasi bilgeliği ve diplomatik geleneğidir ve fiilen etkinliğini kanıtlamıştır" dedi.

Güncelleme: 08.30

AB, Rusya'ya lüks mal ihracatının yasaklanmasını, ülkeden demir-çelik ithalatının engellenmesini ve bazı oligarkların mal varlıklarının dondurulmasını içeren dördüncü yaptırım paketinini onayladı.

'Rusya Avrupa Konseyi'nden derhal çıkarılsın'

Video konferans yoluyla dün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu’nda konuşan Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden derhal çıkarılmasını talep etti. Şmihal yaptığı konuşmada "Yaptırım politikasının çok önemli parçalarından biri de Rus kamu personeline yaptırım uygulanmasıdır. Birçok kişi bu barbar savaşa oy kullanarak destek verdi. Tüm ülkelerden ve iş sahalarından Rusya’nın çocukları ve kadınları öldüren, savaş suçu işleyen bütçesini finanse etmelerini durdurmalarını isteyeceğiz. Tüm bankalardaki döviz hesapları dondurulmalı. En önemlisi de Sberbank’a uygulanan yaptırımların devam ettirilmesidir" dedi.

ABD ile Çin arasında 7 saatlik görüşme

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi’nin İtalya’nın başkenti Roma’daki görüşmesinin 7 saat sürdüğü ve ABD'nin, "Çin’in Rusya'ya yardım etmesi halinde ortaya çıkacak olumsuz sonuçları ilettiği" bildirildi. Görüşmenin ardından açıklama yapan üst düzey ABD’li bir yetkili, “Çin'in şu anda Rusya ile uyumu konusunda endişelerimiz var ve Ulusal Güvenlik Danışmanı bu endişeler ve belirli eylemlerin muhtemel sonuçları hakkında doğrudan konuştu" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Washington'un, Çin'in Rusya'ya ne ölçüde destek sağladığını yakından izlediğini ifade ederek, herhangi bir desteğin ABD yönetimi için ciddi bir endişe kaynağı olacağını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de düzenlediği günlük basın toplantısında, Çin'in Rusya'nın savaş çabalarını desteklemek için askeri veya herhangi bir şekilde yardım sağlaması halinde, ABD ve müttefiklerinin harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi.