Ukrayna Savaşı'nda 14. gün

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının 14. gününe girildi. Rusya'nın bir kez daha insani koridorlar açılması gerekçesiyle ateşkes ilanı sonrası tahliyeler ve Rusya'ya yaptırımlar sürüyor.

Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin 14. gününde Rusya'ya yaptırımlar devam ediyor. ABD Başkanı Biden Rusya'dan ithal edilen doğalgaz ve petrolü yasaklayacaklarını açıklamıştı. Benzer bir karar İngiltere'den de geldi.

Çok sayıda marka da Rusya'dan çekiliyor. Kahve zinciri Starbucks ile PepsiCo ve Coca Cola'nın Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığı bildirildi. Dün McDonald's Rusya'daki 850 restoranın tamamını geçici olarak kapatacağını açıklamıştı. Ukrayna'daysa tahliyeler devam ediyor. En son Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Yardımcısı Kiril Timoşenko yaptığı açıklamada, Sumi kentinden aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu 5 bin kişinin kentten otobüslerle çıkarıldığını duyurdu.

Savaşın 14. gününde yaşanan tüm önemli gelişmeler haberimizde...

Güncelleme: 23.53

Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD'nin şu anda Ukrayna'ya savaş uçağı takviyesi yapılmasını desteklemediğini söyledi. Kirby "Ukrayna'yı en iyi şekilde desteklemenin yolu silah ve hava savunması sağlamaktır" dedi. “ABD Ukrayna'ya savunma sunma konusunda alternatif seçeneklere bakıyor bunlar için müttefiklerle çalışıyor" diyen Kirby "Ukrayna içinde biyolojik kimyasal bir silah üzerinde çalışmıyoruz" ifadesini kullandı.

Güncelleme: 23.48

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, olağanüstü hal sırasında tüm Ukrayna halkına silah kullanma serbestisi getiren yasaya imza attı.

Güncelleme: 23.40

Lavrov ve Kuleba Antalya'da

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus heyetini taşıyan özel uçak, Antalya Havalimanı'na indi. Heyet, konaklayacakları Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki Regnum Carya Oteli'ne hareket etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Ukrayna heyetini taşıyan uçak da daha sonra Antalya'ya indi. Ayrı otellerde kalacak heyetler, görüşme için Belek Turizm Merkezi'ndeki Regnum Carya Otel'de buluşacak.

Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba yarın burada üçlü toplantı gerçekleştirecek. Zirveyi 34 ülkeden ve Türkiye'den 330'un üzerinde gazeteci takip edecek.

Güncelleme: 22.50

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ABD Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin Ukrayna'da insani koridorlar üzerinde "uçuşa yasak bölge" oluşturulması olasılığına ilişkin sorusuna yanıt veren Truss, İngiltere'nin bugün Ukrayna'ya tanksavar silahlar ile uçaksavar sistemleri tedarik edeceğini duyurduğunu söyledi. Truss "Gerçek şu ki uçuşa yasak bölge oluşturmak NATO ile Rusya arasında doğrudan çatışmaya yol açar" dedi ve planlarının bu olmadığını söyledi. Truss "Biz Ukraynalıların kendi ülkelerini savunabilmelerini sağlamak istiyoruz" diye belirtti.

Blinken da Truss ile aynı fikirde olduğunu belirterek "Ben Zelenskiy'in yerinde olsaydım, eminim Ukrayna halkına yardım etmek için mümkün olan her şeyi isterdim" dedi. Blinken ABD ve İngiltere'nin başka diğer ülkeler gibi "Ukraynalıların kendilerini savunması için gerekli araçları elde etmelerini sağlamak için olağanüstü şeyler yaptığını" savundu.

Öte yandan Blinken, Polonya'nın MiG-29 savaş uçaklarının Ukrayna'ya verilmesi için, ABD'nin Almanya'daki Ramstein'daki hava üssüne sevk etmeye ve bu uçakları ABD'nin emrine vermeye hazır olduğu açıklamasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Blinken, "Polonya'nın teklifi, bazı zorluklar içeriyor. Konu güvenlik yardımı olunca her şeyi doğru şekilde yapmak zorundayız" dedi. Blinken NATO ülkeleri ile Rusya arasındaki herhangi bir savaş riskini göze alamayacaklarını belirtti.

Güncelleme 22.23

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ittifakın son haftalara doğusundaki askeri varlığını ikiye katladığını söyledi, Putin'e "kuvvetlerini geri çek" diye seslendi. NATO Genel Sekreteri, “Putin, Rusya sınırlarında daha az NATO istiyor. Ama daha çok NATO alıyor. Avrupa ve Kuzey Amerika'yı bölmek istiyor. Ama her zamankinden daha fazla birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Avrupa ülkelerini Rus petrolü ve gazıyla rehin tutmak istiyor. Bunun yerine ülkeleri tedariklerini çeşitlendirmeye zorluyor” diye konuştu.

Güncelleme 21.50

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yarın 18.30'da bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek.

Güncelleme: 21.00

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Aşırı milliyetçiler Çernobil Nükleer Santraline güç sağlayan tesislere saldırdı' denildi. Ukrayna ise Rus güçlerinin Çernobil Nükleer Santrali’ni elektrik şebekesinden kopardığını, bunun soğutma işlemleri için risk teşkil ettiğini açıklamıştı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan yapılan açıklamada ise santraldeki elektrik kesintisinin güvenlik üzerinde kritik bir etkisinin olmayacağı belirtildi.

Güncelleme: 20.45

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile telefonda görüştü. Görüşmede, Ukrayna'daki durum ile Türkiye-AB ilişkileri ele alındı.

Güncelleme: 20.44

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Rusya'nın Mariupol kentinde bir doğum hastanesini vurduğunu, enkaz altında çocukların olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin Reuters'a konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise "Rus güçleri sivil hedeflere ateş açmıyor" dedi.

Güncelleme: 20.00

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile telefon görüşmesi yaptı.

Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, görüşmede Ukrayna’da çeşitli kentlerde devam eden tahliyelerin ele alındığı ifade edildi. Açıklamada “Rusya Devlet Başkanı, sivillerin çatışma bölgelerinden tahliyesi için insani koridorlar düzenlemeye yönelik önlemler ve milliyetçi grupların insanların güvenli bir şekilde tahliyesine yönelik saldırılarını önlemeye dair girişimleri hakkında bilgi verdi" denildi. 

Kremlin'in açıklamasına göre Putin ile Scholz ayrıca Kiev ile Moskova arasındaki müzakerelerin 3. turu dahil diplomatik çabalara ilişkin seçenekleri de ele aldı.

İkilinin çeşitli düzeylerde temasların devam etmesini kararlaştırdığı belirtildi.

Güncelleme: 19.30

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe'de düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog "Yarın yapılacak toplantıda Rusya ve Ukrayna’yı bir araya getirme çabanızı destekliyoruz" dedi.

Güncelleme: 18.00

ABD'li yönetmen Oliver Stone'un Ukrayna'da 2014'teki Maydan olaylarını irdeleyen ve son dönemde yeniden gündeme gelen 'Ukraine On Fire' belgeseli YouTube'dan kaldırıldı.

Güncelleme: 17.30

YÖK, Ukrayna’dan dönen TC vatandaşı öğrencilerle ilgili açıklama yaptı. Türkiye'deki bir yükseköğretim programına yatay geçiş için gereken şartları sağlayanların talep ve tercihleri dikkate alınarak yatay geçiş yapabilmeleri konusunda her türlü kolaylığın sağlanacağını belirten YÖK yatay geçiş şartlarını karşılayamayanlaraysa Türkiye’deki üniversitelerde özel öğrenci statüsünde eğitim ve öğretimlerine devam etme imkanı sağlanacağını bildirdi.

Güncelleme: 16.58

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, yarın Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleşecek Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesine ilişkin "Umarım (Lavrov) propaganda perspektifinden değil, çözüm bulma göreviyle yaklaşır” dedi.

Yayınladığı video mesajında, Ukrayna tarafının söz konusu görüşme formatının etkinliği üzerinde çalıştığını söyleyen Kuleba, “Müzakerelerden beklentilerim kısıtlı ama kesinlikle ateşkesin sağlanması, topraklarımızın kurtarılması ve insani sorunlarımızın üzerinde maksimuma kadar duracağız. Artık bu sorun değil, Rus ordusunun yarattığı felakettir. Ben bu görüşmelere güçlü bir pozisyonla gidiyorum" ifadelerini kullandı.

Sputnik'in aktardığına göre Kuleba, müzakerelerin sonucunun sadece Ukrayna tarafına değil Lavrov’un Türkiye’ye hangi talimat ve direktiflerle geleceğine bağlı olduğunun da altını çizerek “Umarım bu müzakerelere propaganda perspektifinden değil, iyi niyetle ve Rusya’nın başlattığı bu savaşın nasıl sona erdirileceğine bir çözüm bulma göreviyle yaklaşır” dedi.

Güncelleme: 16.47

Rusya petrolünü ikame etme arayışındaki ABD, haftasonunda Venezuela'ya bir heyet göndermişti. ABD'li heyetin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yaptığı görüşmenin ardından Venezuela'da tutuklu bulunan 2 ABD vatandaşı serbest bırakıldı.

teleSUR'un haberine göre Gustavo Adolfo Cárdenas ve José Alberto Fernández adlı eski Citgo çalışanı olan ABD vatandaşları, Maduro ile Beyaz Saray'dan üst düzey heyet arasındaki görüşmede "varılan anlaşmaların bir sonucu olarak" Salı günü "insani nedenlerle" serbest bırakıldı. Maduro görüşmeyi "saygılı, samimi ve çok diplomatik" diye nitelemişti. Maduro ayrıca Ukrayna'daki krizin on yıllardır NATO'nun genişlemesi planlarıyla ve Rusya'ya yönelik tehditlerle kışkırtıldığını belirterek bu kışkırtmayı yapanların gerilimi düşürmekten sorumlu olduğunu kaydetti.

Güncelleme: 16.05

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi üyeleri ve oligarklardan oluşan 160 kişinin yaptırım listesine alınacağını duyurdu.

Güncelleme: 15.45

Polonya Devlet Başkanı Danışmanı Kumoch, NATO kararları çerçevesinde Ukrayna'ya MiG-29 tedarik etmeye hazır olduklarını belirtti.

Güncelleme: 15.30

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin son aldığı yaptırım kararlarına ilişkin, ‘ABD, Rusya'ya ekonomik savaş ilan etti’ ifadelerini kullandı.

Güncelleme: 15.10

Rusya Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşbirliği Dairesi Başkanı Biriçevskiy, “Ekonomik anlamda verilecek yanıtlara ilişkin çalışmalar kesintisiz sürüyor. Kimsenin Rusya’nın tepkisinin hızlı ve hissedilir olacağından şüphesi olmasın” dedi. "Avrupa’ya gaz tedariğindeki konumumuzdan vazgeçmeye niyetli değiliz" diyen Biriçevskiy, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) hava sahalarına Rus uçaklarının girmesini yasaklamasınınsa yolcuların güvenliğini tehlike altına attığını söyledi.

Güncelleme: 14.35

Rusya Karadeniz Filosu, 166'sı Türk 248 kişinin Ukrayna'dan Kırım'a zırhlı trenle tahliye edildiğini açıkladı.

Güncelleme: 14.15

Rusya-Ukrayna müzakerelerinin dördüncü turunun Lavrov-Kuleba görüşmesinden sonra gerçekleşeceği belirtildi.

Güncelleme: 13.08

Yunanistan Başbakanı AB Komisyonu Başkanı'na gönderdiği mektupta doğalgaz fiyatlarına ilişkin hemen tedbir alınmaması halinde bu artışın elektrik fiyatlarına da yansıyabileceğini söyledi.

Güncelleme: 12.36

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ‘Rus limanlarındaki gemiler en kısa zamanda Türkiye'ye gelecek’ dedi.

Güncelleme: 12.12

Rusya Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı gizli belgelerle Kiev'in Donbass'a saldırı hazırlığında olduğunu duyurdu. Belgelerde Ukrayna ulusal muhafız güçlerinin komutanı Nikolay Balan’ın Mart ayında Donbass’a karşı bir harekat düzenlenmesi adına Ocak ayında verdiği emirleri içeren gizli belgeleri içerdiği belirtildi.

Güncelleme: 11.30

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bugün Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Lavrov'un Uluslararası Diplomatik Forumu için bugün Antalya'ya geleceği ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşmesinin burada gerçekleştirilmesinin planlandığını öğrenildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da yer alacağı görüşmenin yarın gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Güncelleme: 11.20

Rus VTB Bankası, Çin yuanı üzerinden hesap açma uygulamasını başlattı.

Güncelleme: 11.08

Rusya Ulusal Muhafızları, Rusya’nın kontrolüne geçen Zaporijya Nükleer Santrali’nde 500’den fazla silah bulunduğunu duyurdu.

Güncelleme: 11.03

Dünya Bankası, Ukrayna için 723 milyon dolarlık krediyi onayladı. Kredi paketi, Hollanda ve İsveç'ten alınan garantiler aracılığıyla Kiev'e verilen 350 milyon dolarlık Dünya Bankası kredisini ve hibe ekini içeriyor.

Pakete dahil olan diğer ülkeler arasında İngiltere, Danimarka, İzlanda, Letonya, Litvanya ve Japonya yer alıyor. Kredinin bu hafta transfer edilmesi bekleniyor.

Güncelleme: 10.52

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, 10 Mart’taki görüşmenin Çavuşoğlu sayesinde gerçekleşeceğini ifade etti.

Güncelleme: 10.48

Ukrayna'da çavdar, arpa, karabuğday, darı, şeker, tuz ve et ihracatı yıl sonuna kadar yasaklandı.

Güncelleme: 10.35

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çin Kızılhaçı'nın Ukrayna'ya ihtiyaç malzemelerinden oluşan 5 milyon yuan değerinde insani yardım sunacağını duyurdu.

Güncelleme: 10.30

İngiltere'nin bebek ürünleri perakendecisi Mothercare, Rusya'daki tüm faaliyetlerini askıya aldı.

Güncelleme: 10.15

Rusya Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşbirliği Dairesi Başkanı Dmitriy Biriçevskiy, yaptığı açıklamada "Rusya, yaptırımların güçlendirilmesi nedeniyle döviz rezervlerinde ve dış ödemelerde ABD dolarının kullanımını azaltıyor, Batı dışındaki sermaye piyasalarına geçiyor" ifadelerini kullandı.

Güncelleme: 10.05

Hollandalı bira üreticisi Heineken, Rusya'da bira üretimi ve satışını askıya aldığını duyurdu.

Güncelleme: 09.55

İngiltere, kendisine ülkeye gelen Rus uçaklarını alıkoyma ve Rusya'ya havacılık ve uzay endüstrilerinde kullanılan malların ihracatını yasaklama yetkisi veren yeni yaptırımlar açıkladı.

Güncelleme: 09.41

İngiltere Savunma Bakanlığı: Ukrayna hava savunması, Rusya'ya karşı önemli bir başarı elde etti.

Güncelleme: 09.00 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın kredi notunu "B"den "C"ye düşürdü.

Güncelleme: 08.48

Rusya Merkez Bankası, yabancı para cinsinden satışları 9 Mart-9 Eylül tarihleri arasında askıya aldığını açıkladı.

Petrol ve doğalgaz krizi

ABD Başkanı Biden Rusya'dan ithal edilen doğalgaz ve petrolü yasaklayacaklarını açıkladı. Biden, "ABD’nin Rusya’dan petrol ve doğalgaz ithalatını yasaklıyoruz. Karar sonucunda ABD’de benzin fiyatları artacak. Ancak bunu dengelemek için elimden geleni yapacağım. Özgürlüğü savunmanın bir bedeli olacağını, bize de etkisi olacağını söyledim. ABD'de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bunu anlıyorlar. Hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar bunu yapmamız gerektiği konusunda hemfikir" diye konuştu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'sa, Rusya'ya yönelik olası doğalgaz ve petrol yaptırımlarına karşı olduklarını duyurdu.

Binlerce kişi tahliye edildi

Ukrayna'daysa tahliyeler devam ediyor. En son Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Yardımcısı Kiril Timoşenko yaptığı açıklamada, Sumi kentinden aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu 5 bin kişinin kentten otobüslerle çıkarıldığını duyurdu.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, video konferans yoluyla İngiltere parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’na hitap etti. Zelenskiy, İngiltere ve diğer ülkelerden Rusya'ya karşı yaptırımların artırılmasını hatta Rusya'nın terör ülkesi ilan edilmesini isteyerek, "Medeni ülkelerden yardım bekliyoruz. Lütfen Rusya'ya yönelik yaptırımların baskısını artırın ve lütfen bu ülkeyi terör ülkesi ilan edin" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy ayrıca Rusya'nın saldırılara yönelik "savaş" ibaresini kullanmayan BM'ye tepki gösterirken, ABD'nin Rusya'ya yönelik petrol yaptırımı içinse "Biden'a şahsen minnettarım" dedi. 

ABD'den sevkiyat sürüyor

ABD Avrupa Komutanlığı (EUCOM) Sözcüsü Yüzbaşı Adam Miller yaptığı açıklamada, "ABD ve NATO müttefiklerine yönelik herhangi bir tehdide karşı koymak adına Polonya'ya 2 adet Patriot hava savunma sistemi füze bataryası göndereceklerini" ifade etti.

Sözcü Miller yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanı Lloyd Austin'in talimatıyla ve Polonyalı müttefiklerimizin daveti üzerine, ABD EUCOM Komutanı General Tod Daniel Wolters, ABD Ordusu Avrupa ve Afrika'yı (USAREUR-AF) Polonya'ya 2 Patriot bataryasını yeniden yerleştirmeye yönlendirdi" ifadelerini kaydetti.