Madenciler toprağın, denizciler suyun altında kayıp! Bakan sabır istiyor

Erzincan İliç'te altın madeninde 9 işçi 6 gündür siyanürlü toprak yığını altında. Marmara'da batan gemideki 5 denizciye hâlâ ulaşılamadı. Zonguldak'ta batan geminin 7 personeliyse 3 aydır aranıyor.

Haber Merkezi

Erzincan İliç'te Kanadalı şirketin işlettiği siyanürlü altın üretimi yapılan madende milyonlarca metreküp liç yığınının göçmesi sonucu toprak altında kalan 9 işçiye 6 gündür halen ulaşılamadı. Marmara Denizi'nde batan kargo gemisinin bir mürettebatının cansız bedenine ulaşılırken, 5 denizciyi arama çalışmaları 4. gününde devam ediyor. Zonguldak'ta batan Kafkametler adlı geminin kayıp 7 personeliyse 3 aydır halen bulunamadı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bugün Erzincan İliç'te maden sahasında yaptığı açıklamada "Sabır, şu anda en fazla ihtiyacımızın olduğu duygu" dedi.

Yerlikaya, işçilere ulaşılması için başlanan toprak tahliye çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada maden sahasındaki kayıp işçilerden 5'inin konteyner içerisinde, 1'inin manganez ocağına düşen kamyonda ve 3'ünün başka bir araçta olduğunu belirtti.

Yerlikaya, "Bunlarla ilgili tam hangi noktada olduğunu bilmiyoruz ama onun etrafında ve mücavirinde olduğu bir alanı işaretledik, oraya odaklanıyoruz" dedi.

İliç'te manganez ocağının olduğu bölge.

Bölgede görev yapan araç sayısı hakkında bilgi veren Yerlikaya "50'nin üzerinde ekskavatör, günlük 1000 kamyonla hafriyat toprağını mermer ocağının olduğu güvenli ve geçici depolama alanına bir taşıma işleminden bahsediyoruz. Her gün bir öncekinden daha hızlı nasıl olabiliriz ama güvenli ortamda nasıl olabiliriz gayretiyle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yerlikaya "Anbean buradaki bilim insanlarımızın yol göstericiliğinde, istişarelerle, işçimizden şoförüne varıncaya kadar hepimizin tek niyeti var. Bu işi olabilecek en kısa zamanda tamamlamak. Bunun için de eğer ilave araç ve insan kaynağıyla ilgili bir ihtiyacımız doğuyorsa bilin ki olabilecek en kısa sürede bunu biz tamamlıyoruz. Öncelikle 9 canımız şu anda bu toprağın altında. Yakınlarımızın her birini ziyaret ettik, devamlı da ediyoruz. Onlar da buraya zaman zaman geliyorlar. Onların akrabalarından bu maden ocağında çalışan kardeşlerimiz de var. Az önce onlarla tekraren görüştük. Onların sabrı, anlayışı için minnettarız. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi paylaşmak istiyorum. Sabır, şu anda en fazla ihtiyacımızın olduğu duygu" diye konuştu.

Marmara Denizi'nde batan geminin mürettebatını arama çalışmaları 4. gününde sürüyor

Öte yandan Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan ve dün bir kişinin cansız bedenine ulaşılan "Batuhan A" adlı kargo gemisindeki diğer 5 kişi için yürütülen arama kurtarma çalışmaları 4. gününde sürüyor.

Bursa'nın Karacabey ilçesi Kurşunlu Mahallesi açıklarında, 51 metre derinlikte deniz tabanına oturduğu görüntüleme cihazlarıyla belirlenen gemiyle ilgili çalışmalarda 852 personelin görev aldığı açıklandı.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Şüphelenilen noktalara su altı görüntüleme robotuyla dalış çalışmaları devam etmektedir. Kayıp mürettebatımız için devletimizin tüm imkanlarıyla sahada çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Balıkesir'in Marmara Adası'ndan 14 Şubat saat 20.30'da Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Roda Limanı'na gitmek üzere 6 kişilik mürettebat ve 1250 ton mermer tozu yüküyle hareket eden 69 metre uzunluğundaki "Batuhan A" adlı kargo gemisi 15 Şubat saat 06.20'de Karacabey ilçesi açıklarında kıyıdan 4 mil uzakta batmıştı. Görüntüleme cihazlarıyla yapılan çalışmalarda geminin enkazının, 51 metre derinlikte deniz tabanına oturduğu belirlenmişti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli dalgıçların dün gerçekleştirdikleri iki dalışta gemide aşçı olarak çalışan 33 yaşındaki Zeynep Kılınç'ın cansız bedenine ulaşılmıştı.

Zonguldak'ta batan gemideki denizcilere 3 aydır ulaşılamadı

Zonguldak açıklarında batan kuru yük gemisinin mürettebatından 7 kişiye ise 3 aydır ulaşılamadı.

Karadeniz Ereğli ilçesinde 19 Kasım 2023'te fırtına nedeniyle mendireğe çarptıktan sonra batan Türk bayraklı "Kafkametler" adlı geminin kayıp personeline yönelik 90 gündür yürütülen arama çalışmalarına elverişsiz hava şartları yüzünden önceki gün ara verilmişti.

Rusya'dan İzmir Aliağa Limanı'na yük taşıyan Türk bayraklı "Kafkametler" adlı kuru yük gemisi, 19 Kasım 2023'te fırtına nedeniyle Ereğli Limanı'ndan çıkarken askeri bölgedeki mendireğe çarparak batmıştı. Gemideki 12 kişilik Türk mürettebattan 5'inin cesedine ulaşılmıştı.

Gemide kaybolan denizcilerin aileleri Aralık ayında balıkçı barınağı çevresinde çadır kurarak yakınlarının bulunmasını beklerken Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu ailelere “Siz burada durduğunuz sürece leş kargaları geliyor. Kimse devleti aciz gösteremez” diyerek basını hedef almıştı. Vali ailelerin çadır kurduğu alanın boşaltılması talimatını vermişti.