Bangladeş'te idamlar ülkeyi karıştırdı

Bangladeş’te savaş suçları ile ilgili Cemaat-i İslami örgütü yöneticisi Abdülkadir Molla’nın idamından vazgeçilmesinin ardından halk iki kampa ayrıldı, 3 kişi öldü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yazdığı bir mektup ile idamların iptalini istemiş, Bangladeş ise mektubu ülkenin içişlerine bir müdahale olarak yorumlamıştı.

Bangladeş’te 1971’de yaşanan ve Bangladeş’in bağımsızlığı ile sonuçlanan iç savaşta savaş suçları işledikleri iddiası ile yargılanan ve idamına karar verilen 12 kişiden Cemaat-i İslami Partisi yöneticisi Abdülkadi Molla’nın idamının ömür boyu hapse çevrilmesi üzerine halk sokaklara döküldü.

New York Times’ın haberine göre ülkenin farklı günlerinde her gün onbinlerce kişi Molla’nın idamı için gösteriler yapıyor. İdam kararı geçtiğimiz hafta ömür boyu hapise çevrilmişti. Molla yanlıları da düzenledikleri gösterilerde mahkemenin siyasi saikler ile hareket ettiğini iddia ederek kararları protesto ettiler.

Cox’s Bazar şehrince Cuma günü Cemaat-i İslamı taraflarları ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 3 protestocunun öldürüldüğü bildirildi. Polis ateşin göstericilerin taş ve ev yapımı bombalar ile kendilerine saldırdıktan sonra açıldığını iddia ettiler.

Abdullah Gül mektup yollamıştı
Aralarında Türkiye islamı hareketinin de değer verdiği Güney Asya Araştırmaları Merkezi Bangladeş Sorumlusu Cemal Demir ve Cemaat-i İslami Partisi eski lideri Ğulam Azzam’ım da bulunduğu tutukluların idamının engellenmesi için de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de devreye girmiş ve Bangladeş Cumhurbaşkanı Zillur Rahman’a konu ile ilgili bir mektup yazarak idam kararı çıkması halinde ülkenin 1971’deki iç savaş dönemine geri döneceği uyarısında bulunmuştu. Bangladeş tarafı ise bu mektubu ülkenin iç işlerine bir müdahale olarak yorumlamıştı.

İdamlar Mart ayı içerisinde gerçekleştirilecek
1971'deki bağımsızlık savaşında Pakistan'la işbirliği yapmakla suçlananan Cemaat-i İslami'nin eski Genel Başkanı Ğulam Azzam ve beraberindeki 100 kişi iki yıldır tutuklu bulunuyor. 26 Mart 2013 tarihinde Ğulam Azzam'ın infazının gerçekleştirileceği iddia ediliyor.

(soL - Dış Haberler)