ABD'li komutan Rojava'da

ABD'nin en önemli komutanlığı olarak kabul edilen Merkez Komutanlık'ın lideri Joseph Votel, Rojava'ya gizli bir ziyaret düzenledi.

Dış Haberler

ABD, Rakka operasyonu öncesi Rojava'daki Arap ve Kürt güçlerle olan ilişkisini geliştiriyor.

Son olarak, ABD Merkez Komutanlığı'nın birinci adamlığı görevine yedi hafta önce getirilen Joseph Votel, Rojava'ya gizli bir ziyaret gerçekleştirerek buradaki ABD Özel Kuvvetleri ve Suriye Demokratik Güçleri (SDF) ile buluştu.

Gizli ziyaret için Irak'tan Suriye'ye geçtiği söylenen Votel, daha sonra bir açıklama yaparak, "Bu misyon için sorumluluğum var. Buraya gönderdiğimiz insanlar için sorumluluğum var" dedi.

Daha önce Obama'nın temsilcisi Brett McGurk'ün ziyareti, ABD'den Rojava'ya yapılan ve bilinen "en üst düzey" ziyaret olarak kabul ediliyordu. Votel'in ziyareti ile birlikte, "Rojava'ya yapılan en üst düzey ziyaret"in sahibi değişmiş oldu.

Yanına Assıciated Press (AP) ve CNN gibi yayın kuruluşlarını da alan Votel, "Saklayacak bir şeyimiz yok. İnsanların bizim burada ne yaptığımızı tahmin etmelerini istemiyoum" dedi.

ABD'li general, ziyaretinden, bölgedeki askerlerin savaş kapasitesine olan inancı yükselerek ayrıldığını söylerken, SDF modelinin "işlediğini ve iyi çalıştığını" savundu.

Ziyaret esnasında SDF Komutan Yardımcısı Karhaman Hasan, birliklerinin acil ihtiyaç listesini sıraladı: Zırhlı araçlar, ağır silahlar, roket atarlar ve havan topları.

Aşiret liderlerinden Şeyh Ebu Halid de ABD'nin askeri ve insani olarak daha fazla şey yapabileceğini söyledi.

SDF Sözcüsü Talal Selo ise, ABD'nin SDF'ye yardımının çok yetersiz olduğu eleştirilerinde bulunarak, "Böyle devam ederse IŞİD'e karşı olan Suriyeliler bir 50 yıl daha savaşır" dedi.

AP ve CNN haberlerinde, Votel'in Rojava'da nereyi ziyaret ettiği açıklanmadı. Ancak Haberdar'daki köşesinde İlhan Tanır, ABD'li komutanın da Kobani'ye gittiğini yazdı.

Amed Dicle de, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Votel'in önce Kobani'ye, sonra da Cezire'ye ziyarette bulunduğunu söyledi.