Erdoğan ile Putin İdlib'i görüştü

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, İdlib'i görüştü.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'nin İdlib kentindeki gelişmeler üzerine bir telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada görüşmeye ilişkin şöyle denildi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız görüşmede, rejimin İdlib’de dizginlenmesinin ve insani krizin durdurulmasının şart olduğunu vurgulamış; İdlib’de çözümün Soçi Mutabakatının tam olarak uygulanmasından geçtiğini belirtmiştir.

İki liderin yapılan tüm anlaşmalara bağlı olduklarını ifade ettikleri görüşmede, Libya’daki gelişmeler de ele alınmıştır."

Öte yandan Habertürk'ün haberine göre görüşmede İdlib konusunda müzakerelerin sürmesine karar verildiği belirtildi. Buna göre önümüzdeki hafta Rus heyet Türkiye'ye gelecek. 

KREMLİN: İKİ LİDER TEMASLARI YOĞUNLAŞTIRMA KARARI ALDI 

Kremlin’den görüşmeye dair yapılan açıklamada ise “İki lider, İdlib konusunda teması artırma kararı aldı” denildi.

Açıklamada, Putin'in Erdoğan'a, İdlib'deki cihatçıların saldırgan eylemleri konusunda “ciddi kaygı duyduğunu” ifade ettiği de aktarıldı.

Görüşmenin Türkiye tarafının girişimi üzerine gerçekleştiği belirtilen açıklamada “Odakta bir kez daha İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki durum vardı. Vladimir Putin, aşırılıkçı grupların devam eden agresif eylemlerinden duyulan ciddi endişeleri dile getirdi. Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne koşulsuz saygı duyulması gerektiği vurgulandı” denildi.

Rusya ve Türkiye liderlerinin, "İdlib’deki gerilimin azaltılması, ateşkesin sağlanması ve terör tehdidinin yok edilmesi için bakanlıklar arası ikili görüşmeleri yoğunlaştırma kararı aldığı" ifade edilen açıklamada ayrıca iki liderin savunma bakanlıkları arasındaki temasların yoğun biçimde devam ettiğini de doğruladıkları belirtildi. Açıklamada görüşmede Libya konusunun da ele alındığı belirtildi.