Hindistan'da salgınla mücadeleye komünistler öncülük ediyor

Covid-19 salgınına karşı sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve büyük bir insani krizle karşı karşıya olan Hindistan'da komünistler tarafından yönetilen Kerala eyaleti salgınla mücadelede önemli başarılar elde etti. Komünist Kerala'nın diğer eyaletlere örnek olup olamayacağı tartışılıyor.

Dış Haberler

Hindistan’ın komünistler tarafından yönetilen Kerala eyaletinde, Covid-19 salgının önlenmesi için 30 bin sağlık çalışanı görevlendirilirken, yaygın test, sıkı temas takibi, uzun süreli karantinada ısrar, ülke çapında ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle işlerini kaybeden göçmen işçiler için binlerce sığınma evi yapılması ve ihtiyacı olanlar için milyonlarca yemek dağıtılması gibi önlemler alındı. Bu önlemler sayesinde, Kerala’da Nisan’ın ilk haftasında yeni vaka sayısının bir önceki haftaya kıyasla yüzde 30 düşüş yaşandığı belirtiliyor. Hindistan’da koronavirüsün görüldüğü ilk eyalet olan Kerala’da salgın nedeniyle yalnızca iki kişi hayatını kaybederken, pozitif hastaların yüzde 34’ü iyileşti. Bu Hindistan’da görülen en yüksek oran.

Yılda 1 milyonun üzerinde turist ağırlayan, 33 milyonluk nüfusunun altıda biri yurtdışında yaşayan ve her yıl Çin’e yüzlerce öğrenci gönderen Kerala eyaleti, uluslararası dolaşımla ilgili ilk önlemleri merkezi hükümetten iki hafta önce aldı. Salgına karşı havaalanlarındaki taramalar sıkılaştırılırken, 10 Şubat’tan itibaren virüsün görüldüğü dokuz ülkeden gelen yolcular evlerinde karantinaya alındı. Turistlerin ve eyalette yaşamayan diğer kişilerin kalması için geçici karantina barınakları kuruldu. Ayrıca eyalette, salgınla mücadele için merkezi hükümetin uygulamaya koyduğu genel sokağa çıkma yasağından önce 2,6 milyar dolarında bir ekonomi paketi açıklandı. 

Komünist eyalet model olabilir mi?

Kerala’da elde edilen başarının, salgının yayılması için sokağa çıkma yasağı ilan eden ama salgın eğrisinin artmaya devam ettiği Hindistan hükümeti için yol gösterici olabileceği belirtiliyor. Bugüne kadar 200’den fazla ölümün yaşandığı Hindistan’da, yüksek nüfus yoğunluğu ve hastanelerin yetersiz olması nedeniyle salgının daha da yayılmasından endişe edilirken, Kerala eyaletinin aldığı erken tespit ve yaygın toplumsal destek gibi etkin önlemlerin, ülkenin geri kalanı için de bir model teşkil edilebileceği dile getiriliyor.

Washington Post’un haberine göre ‘‘en iyisini ümit ettik, ama en kötüsü için hazırlandık’’ diyen eyaletin Sağlık Bakanı K. K. Shailaja, eğrinin düzleştiğini fakat pandeminin eyalette henüz sona ermediğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün Hindistan temsilcisi Henk Bekedam ise, Kerala’nın ‘‘ani yanıtını’’ acil durumlara hazır olmak için geçmişte edindiği tecrübe ve yaptığı yatırımlara bağladı.

Şu ana kadar altı eyaletin tavsiye almak üzere Kerala’ya başvurduğu, fakat diğer eyaletlerin aynı yolu izlemesinin pek de kolay olmadığı belirtiliyor. 30 yıldan uzun bir süredir komünistler tarafından yönetilen eyalette, bu süre zarfında kamusal eğitim ve sağlık hizmetlerine büyük yatırımlar yapıldı. Eyalet, ülkedeki en yüksek okuryazarlık oranına ve ülkenin en iyi işleyen sağlık sistemine sahip. Kerala yeni doğan ölümleri, doğumda bağışıklık kazandırma ve birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan uzman sayısı açısından Hindistan’ın en gelişmiş eyaleti durumunda. Sağlık sisteminde elde edilen bu başarının, Hindistan gibi bir ülkede etkili olacağı düşünülmeyen yaygın test uygulamasının hayata geçirilmesini mümkün kıldığı dile getiriliyor. 

Kerala eyaleti Hindistan Komünist Partisi (Marksist) ve Hindistan Komünist Partisi’nin temel bileşenleri olduğu Sol Demokratik Cephe tarafından yönetiliyor.