Fidan'dan ABD-İran çatışması yorumu: 'Durum iyi değil'

A Haber'e konuşan Dışişleri Bakanı Fidan ABD-İran arasında çatışmanın kontrol altına alınamayabileceğini belirterek "Burada bir riskle karşı karşıyayız" dedi.

Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "ABD ile İran'ın kontrollü çatışması"na ilişkin, "Bölgesel yayılmadan kaçınmak lazım. Durum iyi değil. Daha büyük bir yayılmayla karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

A Haber yayınında konuşan Fidan, ABD'nin Suriye, Irak ve Yemen'de "İran destekli gruplar"a düzenlediği saldırılara ilişkin soruya yanıtında ABD'nin "ateşle oynadığını" kaydetti.

Fidan "Ateşle oynadığınız zaman o ateş her an yangına dönüşebilir. Kontrol altına alınamayabilir. Burada bir riskle karşı karşıyayız. Bu kontrol altına alınamamazlık meselesi bir tehdit olarak karşımızda duruyor" ifadelerini kullandı.

"Türkiye olarak bölgesel ortaklarla ve ABD ile sürekli görüşüldüğünü" dile getiren Fidan, "Bölgesel yayılmadan kaçınmak lazım. Durum iyi değil. Daha büyük bir yayılmayla karşı karşıya kalabiliriz" şeklinde konuştu.

Fidan, dünya kamuoyunda İsrail'in güvenliği konusunun sürekli gündeme getirildiğini kaydetti.

İsrail'in, dünya kamuoyuna yalan söylemekten vazgeçtiği zaman kendini güvende hissedeceğini belirten Fidan, "İsrail güvenlik peşinde değil. İsrail daha fazla toprak peşinde. Filistinlilere kendi devletini verdiği gün zaten İsrail güvende olacak" dedi.

Fidan, "bölge ülkeleri olarak sorumluluk almaya hazır olduklarını defaatle ilettiklerini" kaydederek, "İki devletli çözümü gündeme getirirken bu sefer farklı olarak, metodolojik olarak da garantörlük mekanizmasını öne sürmemizin arkasında bu yatıyordu" diye konuştu.

Rakiplerinden sonra Mısır'a İHA satışı masada

Fidan aynı zamanda Türkiye’nin Mısır’a İHA satışı konusunda iki ülke arasında mutabakat olduğunu belirtti:

"Mısır'da çok sayıda Türk yatırımcısı var, biz bu yatırımları artırmak istiyoruz. Mısır bizim için kardeş ve dost ve imkanların olduğu bir ülke.”

Türkiye'nin 2021 yılında Etiyopya'ya Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) ve Tigray bölgesindeki ayrılıkçı hareketlere  karşı iç çatışması nedeniyle Mısır'la yaşadığı anlaşmazlığın ortasında insansız hava araçlarını sattı.

Çin ve İran insansız hava araçlarıyla birlikte işletilen TB2 insansız hava araçlarının Tigray Savaşı'nın sonucunda önemli bir rol oynadığı belirtildi.