El Beşir’siz Sudan’ın birinci yılında sağlık: Yok hükmünde

Sudan hükümeti salgın tehdidi karşısında yardım kampanyası düzenlemekten başka bir önlem almazken, Sudan Komünist Partisi salgınla mücadele için halkı bilinçlendirme ve birlik çağrısı yaptı.

Dış Haberler

Sudan ilk korona virüs vakasını 13 Mart’ta açıkladı. Şu anda ülkede 17 vaka mevcut ve 2 ölüm yaşandı. Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, ülke ekonomisini iyileştirme ve salgınla mücadele etme amacıyla “Sudan İçin Destek Ol” sloganlı bir yardım kampanyası başlattı. Hamduk’un desteğini istediği Sudan halkı 2018 Aralık ayında yoksullaşma nedeniyle eylemler başlatmış, eylemlerin dördüncü ayında El Beşir hükümeti yıkılmıştı. 

Ömer El Beşir’in devrilmesinin birinci yılında Sudan halkı hiçbir sınıfsal kazanım elde edemezken hızla artan yoksullaşmanın da önüne geçilemedi. Yeni hükümetin yoksullaşma ve salgına karşı tek çözümü yardım kampanyası başlatmak oldu. 

Hamduk’un kampanyası tepki toplarken Sudanlı iktisatçılar ülke ekonomisinin düzelmesi için çok geç kalındığını ve bu yöntemin halkta yeni bir yoksullaşma dalgasına sebep olacağını düşünüyor. Salgınla birlikte tetiklenecek yoksulluğun halkın yeniden sokaklara çıkmasına yol açabileceği belirtiliyor.

Sağlık çalışanlarına şiddet iddiası

Middle East Eye sitesinin haberine göre 10 bin hastaya bir doktorun düştüğü ülkede yüzlerce doktor polisten gördükleri şiddet nedeniyle greve çıkarken, yüzlercesi de şiddet son bulmazsa bu greve katılacaklarını belirtti.

Yetkililer, Sudan emniyetine bağlı polislerin memurlara, doktorlara ve sivillere nasıl davranmaları gerektiğini bildiğini, fakat şiddet olaylarının “bazı polislerin öfkesinden kaynaklanan münferit olaylar” olduğunu iddia etti.

‘Serbest piyasa ekonomisi sağlığı çökertti’

Sudan Komünist Partisi salgınla mücadele konulu bir açıklama yayınladı. Yayınladığı açıklamada “Bütün dünyayı etkisi altına alan, korkunç bir yayılma hızı gösteren koronavirüs salgını karşısında dünyanın en güçlü ekonomileri ve sağlık sistemlerinin sorunu ele alamayışı açıkça serbest piyasa ekonomisinin çöküşünü kanıtlıyor. Sağlık, eğitim, gıda hizmetlerinde sermaye birikiminin devletin yerini alması salgına ve kıtlığa karşı korunmasız kılıyor” denildi. 

Açıklamaya göre Sudan’da özelleştirmeler nedeniyle artık bir sağlık sisteminden bahsetmek mümkün değil ve salgınla mücadelede halkı bilinçlendirmek dışında yapılabilecek hiçbir şey yok. SKP salgınla mücadele kapsamında çalışmak zorunda olan, ekmeğimi doğrudan patronundan alan tüm emekçiler için geniş sağlık önlemlerinin alınmasını, çalışma saatlerinin kısaltılmasını talep etti ve Aralık Devrimi’nin verdiği ilhamla Hartum’daki tüm komünistlere salgınla mücadele için birlik olma çağrısı yaptı.