Renault’da üretim durdu

Türk Metal-patron işbirliğine karşı bir süredir mücadele eden Bursa Renault işçileri gece vardiyasında bazı işçilere işbaşı yaptırılmaması üzerine üretimi durdurdu. İşçiler fabrika önünde toplandı

Haber Merkezi

Bursa’da metal işçilerinin Türk Metal-patron işbirliğine karşı başlattığı eylemler yoğunlaşarak devam ediyor. Gece vardiyası için fabrikaya gelen Renault işçilerinden bazılarının kartının basmaması üzerine işçilerin geri kalanı da işbaşı yapmayı reddetti.

Konuyla ilgili soL’a bilgi veren bir Renault işçisi gece vardiyası için gelen yaklaşık 1500 işçinin fabrika önünde beklemekte olduğunu belirterek şunları söyledi: “İçeride çalışan ve vardiyadan çıkacak olan arkadaşlarımız da imalatı durdurdu. Onlar da fabrikanın iç kapısının orada toplandı. Sendikal nedenle işten çıkarma olmayacağı söylenmişti. Şimdi arkadaşlarımızın işten atılmayacağının garantisinin verilmesini istiyoruz. Bir açıklama yapılmasını bekliyoruz.”

soL’a konuşan metal işçisi, işbaşı yaptırılmayan işçi sayısının net olmadığını, bazı arkadaşlarının kartının basmaması üzerine kendilerinin henüz denemediğini belirterek, “Sayıyı bilemiyoruz elbette. Bizim kartlarımız da basmayabilir” dedi.

Bursa’da metal işçilerinin son dönemde yoğunlaşan eylemleri, Türk Metal’in fabrikalarda imzaladığı toplu iş sözleşmesine karşı ortaya çıkmış ve işçiler sözleşmelerin değiştirilmesini talep etmişti. Nisan ayı sonunda Bursa’da binlerce metal işçisinin katılımıyla düzenlenen mitingde de işçiler, Türk Metal’e 5 Mayıs’a kadar süre vermiş; bu sürenin sonunda taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda sendikadan toplu olarak istifa edeceklerini duyurmuştu. Bu karar uyarınca sabah saatlerinde toplu istifa için Bursa Organize Sanayi içindeki parkta buluşan Renault işçileri, Türk Metal’in yönetici ve temsilcilerinin saldırısına uğramış, birçok işçi yaralanmıştı.