Mısır Müzesi'ni göstericiler korudu!

Kahire’deki dünyaca ünlü Mısır Müzesi’nin göstericiler tarafından yağmalandığına dair haberler gerçeği yansıtmıyor.

Ana akım medya Mısır’ın başkenti Kahire’deki dünyaca ünlü Mısır Müzesi’ndeki iki mumyanın zarar görmesinin faturasını da göstericilere kesmeyi başardı.

Özellikle Cihan Haber Ajansı’nı kaynak alan Zaman gibi medya organları haberlerinde “Mısır'da göstericilerin dün gece Mısır Ulusal Müzesi'ne girmeyi başardığı ve bazı mumyaları parçaladığı bildirildi” türü ifadeler kullanırken, daha “insaflı” davranan bazı basın yayın organları ise olayın “yönetim karşıtı gösterilerin yarattığı kargaşadan yararlanarak müzeye giren yağmacılar tarafından” gerçekleştirildiğini yazdı. Bu yayın organları haberlerinde yağmacıların iktidar karşıtı gösterilerin yarattığı kargaşayı fırsat bildiğini ifade etti.

Olayı göstericilerin işiymiş gibi göstermek ya da ülkedeki eylemliliğin yarattığı karışıklığın olaydaki payını ortaya koymak, burjuva medyasının işine geldi. Oysa bunların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor.

1902'de inşa edilen müzede çoğu Mısır Kralı Tutankhemon dönemine ait olmak üzere binlerce eser bulunuyor. Firavun dönemine ait en fazla eseri barındıran müzelerden olan Mısır Müzesi, göstericiler tarafından ateşe verilen Hüsnü Mübarek'in lideri olduğu Ulusal Demokrat Parti'nin merkez binası ile bitişik bulunuyor.

Dolayısıyla günlerdir müzenin bulunduğu çevrede protestolara devam eden eylemciler bulunuyor. Olay sırasında da çok sayıda kişinin müzeye yakın bir konumda olduğu ve yağmacıları gördüğü biliniyor. Olayın çok sayıdaki görgü tanığı müzedeki eserlere zarar verenlerin İçişleri Bakanlığı mensubu olduğunu belirtiyor.

Yağmalamamış, engellemişler
Üstelik Antik Eserler Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Zeki Havas, El Cezire’ye verdiği röportajda göstericilerin talanı engellemeye çalıştıklarını ifade etti. Eylemcilerin saldırganların binaya girişini engellediklerini, bu sebeple müzeye çatıdan girildiğini söyledi. Havas, müzede çok sayıda pahabiçilmez eser olduğunu ancak şu ana kadar yapılan sayımda kayıp esere rastlanmadığını belirterek olayın tam olarak “yağma” sayılamayacağını belirtti.

Mısırlı yetkililer, yağma ve talan tehlikesine karşı piramitler dahil çok sayıda müzenin bir süreliğine ziyarete kapatılmasına karşın polis gücünün yapmacıların hedefi olabilecek alanlardan çekilmesine de anlam veremiyor.

Olayın, ülkede günlerdir süren iktidar karşıtı gösterilerin ve eylemcilerin meşruiyetini azaltmak amacıyla yapıldığı düşünülüyor.

(soL - Dış Haberler)