Çin-Tayvan gerilimi büyüyor

Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan'ın bağımsızlık ilân etmesi durumunda "sonuçlarına katlanacağını" söylerken, Tayvan'dan Çin'e cevap geldi.

Dış Haberler

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Tayvan arasındaki gerilim büyüyor.

Reuters'te yer alan habere göre, kendisine "Çin Cumhuriyeti" de diyen ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden ayrı bir Çin devleti olduğunu iddia eden Tayvan'ın resmi bağımsızlığı gündeme gelirse, Pekin bu adıma cevap verecek.

Tayvan'ın Çin anakarasının bir parçası kabul eden Çin Halk Cumhuriyeti, bir bağımsızlık ilânı durumunda "sonuçlara katılanılması gerektiği" yönünde uyarıda bulundu.

Tayvan'ın yeni başbakanı William Lai ise, ülkesinin bağımsızlık ilân etmesine gerek olmadığını, Çin Cumhuriyeti'nin halihazırda bağımsız bir ülke olduğunu ve ÇHC'nin de bu durumu değiştiremeyeceğini söyledi.

ÇHC'nin Tayvan İlişkileri sorumlusu Ma Şiaoguang'sa, ortada bir Çin ve bir Tayvan olmadığını, Tayvan'ın Çin topraklarının "ayrılamaz bir parçası" olduğunu, Tayvan diye bir ülkenin olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını savundu.

Çin İç Savaşı'nda Kızıl Ordu'ya yenilen milliyetçi kuvvetler 1949 yılında Tayvan'a kaçarak burada bir hükümet kurmuştu. ÇHC, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor. Tayvan, ABD resmi politikasında da ayrı ve gemen bir devlet olarak tanınmıyor.