'Ahrar'uş Şam'ı 'kötü adam' saymanız için daha ne kadar katliam gerek?'

ABD Dışişleri Bakanlığı brifinginde, bir gazeteci Dışişleri Sözcüsü'ne Ahrar'uş Şam hakkında sert eleştiriler ve sorular yöneltti. Sözcü, konuyu değiştirmeyi ve "bilgisinin olmadığını" söylemeyi tercih etti.

Dış Haberler

Son olarak Suriye'nin Zara köyünde yapılan katliama karışan El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam'a ABD'nin gösterdiği müsamaha tepki çekiyor.

Dün yapılan ABD Dışişleri Bakanlığı günlük olağan basın toplantısında bir gazeteci, Dışişleri Sözcüsü Mark Toner'e çok sert sorular yöneltti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sitesindeki toplantı tutanağının ilgili kısmı şöyle:

Soru: Dün size, ilgileneceğinizi söylediğiniz bazı sorular sormuştum. Birincisi, Ahrar'uş Şam temsilcisinin Washington'a kısa bir ziyaret yaptığı hakkındaki haberle ilgiliydi. Onun ziyareti herhangi bir alarm zili çalınmasına neden oldu mu? İkincisi, ABD Ahrar'uş Şam grubu hakkında ne düşünüyor ve neden düşmanlıkları durdurma konusunu pek takmadıkları hâlde, düşmanlıkları durdurma koruması altındalar?

Mark Toner: [...] Bak, demek istiyorum ki, dün bu konu hakkında çok az konuştuk, fakat Ahrar'uş Şam yabancı terörist örgütler arasında kabul edilmiyor. Daha önce konuştuğumuz gibi, onlar denetimden geçirilmiş muhalefet grubu Yüksek Müzakere Komites'nin (HNC) bir parçası. Bu çoğunlukla Suudi Arabistan tarafından yürütülen bir süreç [...] Saldırıdan bahsettin, sanıyorum bu saldırı kınadık [...] Bu tip şiddet hakkında çok ciddi endişelerimiz var.

[...]

Mark Toner: Bu zamanda yapılan bu tip bir hareketin ateşkese ve tüm siyasi sürece zarar vereceğine inanıyoruz. Bu grubun HNC'nin bir parçası olması konusunda anlaştık, onların da ateşkesi ihlal etmeyeceğine ve vahşice saldırılar yapmayacaklarına ilişkin beklentilerimizle birlikte. Geçen haftaki saldırıların farkındayız [...]

Soru: Bu bir sarı kart mı?

Soru: Biliyor musunuz...

Soru: Daha ne kadar zaman... Bu grubun "kötü adam" ilan edilmesi için daha kaç köyde katliam yapmaları gerek?

[...]

Soru: Said'in [Ahrar sorusunu soran gazeteci] sorusundan devam etmek istiyorum.

Mark Toner: Hayır, gitmeme izin verin.

Soru: Kurucularından birinin...

Mark Toner: Çok sayıda soruyu yanıtladım ve kaçmam gerek...