El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam, ABD'yi ziyaret etmiş!

ABD'nin "terör örgütleri" listesine alınmasına itiraz ettiği El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam'ın bir temsilcisinin, Aralık ayında Washington'u ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Dış Haberler

Suriye'de Rusya ile "tam ateşkese" doğru ilerlemek zorunda kalan ABD'nin "samimiyetine" ilişkin kuşkular sürüyor.

McClatchy DC'den Hannah Allam'ın haberine göre, El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam örgütünün temsilcisi Labib el-Nahhas, geçen Aralık ayında kısa bir Washington ziyareti yaptı.

Ziyareti kamuoyuna duyuranlar, ziyaret hakkında bilgi sahibi olan dört kaynak. Kaynakların isimleri ise açıklanmadı.

Ziyaretin iki taraf için de "hassas" yanlar taşıdığı söyleniyor. Ahrar'ın ABD ile bağlantılı görünmekten çekindiği, ABD'nin ise İslamcı bir paramiliter kuvveti Washington'da ağırladığının duyulması bu başlıkları oluşturuyor.

ABD'li düşünce kuruluşu Atlantic Council'den Faysal Itani, yetkililerin Nahhas'a bir örgüt temsilcisi olarak değil de, bir "birey" olarak davrandığını, bunun "karşı taraftan birilerini dinlemek için" işe yarar olduğunu söyledi.

Ziyaret hakkında bilgi sahibi bir "Suriyeli muhalif" yetkili, ziyaret sırasında ABD'li yetkililerle değil, "üçüncü taraflarla" temaslarda bulunulduğunu kaydetti. Bu üçüncü tarafların kim olduğu açıklanmadı. Ancak bunların lobiler ve Ortadoğu uzmanları olduğu tahmin ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. Ancak Sözcü John Kirby, ABD'li yetkililerin "genel olarak", Ahrar'uş Şam'ın da içinde yer aldığı Suriye muhalefeti ile temas ettiğini doğruladı.

Geçen hafta, Alevi köyü olan Zara'daki katliama da karışan Ahrar'uş Şam'ın bir yetkilisi, McClatchy DC'ye yaptığı açıklamada, Zara'da yaşananların "savunma amaçlı" olduğunu ve "mezhepçi bir temele" dayanmadığını ileri sürdü.

Zara Katliamı'ndan birkaç gün önce, ABD yönetimi, Rusya'nın Ahrar'uş Şam ve İslam Ordusu'nun "terör örgütleri" listesine alma önerisini reddetmişti. ABD, Ahrar'ı terörist ilan etmenin sahada yarardan çok zarar getireceğini düşünüyor.

Nahhas'ın Aralık'taki ziyareti sırasında, Suudi Arabistan Suriye "muhalefeti"ni yeniden düzenlemeye uğraşıyordu. Nahhas'ın bu nedenle yalnızca Ahrar'ı değil, başka silahlı grupları da temsil ettiği ve Batı gözündeki imajlarını değiştirmek için çabaladığı söyleniyor.

Ahrar'uş Şam'ın liderlerinden Halid es-Suri, El Kaide lideri Ayman el-Zevahiri'nin Suriye'deki özel temsilcisiydi.