1 Mayıs'ın ABD'li işçi kahramanlarının toprağa gömülü hikâyeleri ortaya çıktı

ABD'deki Haymarket Şehitleri Anıtı civarında, toprağa gömülmüş hâlde, bir işçinin külleri ve bir zaman kapsülü bulundu.

Dış Haberler

Dünya işçi sınıfı hareketine 1 Mayıs'ı armağan eden Haymarket işçileri anısına dikilen anıt, sürpriz kazılara sahne oluyor. Yakın zamanda, Forest Home Mezarlığı içindeki Haymarket Şehitleri Anıtı yakınlarında yapılan kazılarda, bir küp ve kapsül bulundu.

Forest Park Review'dan John Rice'ın haberine göre, bulunan küpün içerisinde, Haymarket olayları sırasında yargılanan Oscar Neebe'nin küllerinin olduğu tahmin ediliyor.

Araştırmacılar Mark Rogovin ve Bleue Benton, "zaman kapsülü"nün izine ilk olarak 7 Kasım 1892 tarihli Chicago Tribune dergisinde rastlamışlar.

Tribune'deki makalede, anıtın köşe taşının altına bir zaman kapsülünün törenle gömüldüğü yazıyor.

Makaleye göre törende konuşan birisi, "Sonraki kuşaklar bu kayıtları çıkartıp okuduklarında, 19. yüzyılda böyle bir barbarlığa nasıl müsamaha gösterildiğini merak edecekler" demiş.

Konuşmacının kastettiği "barbarlık", 4 Mayıs 1886 tarihinde Haymarket meydanında patlayan bombanın bir polisi öldürmesinin ardından, gösterideki işçilerin öldürülmesini ve sonrasında patlayan bombadan sorumlu tutulan 4 işçi önderinin asılarak idam edilmesini ima ediyor.

Haymarket Şehitleri Anıtı, 1893 yılında Önce Yardım ve Destek Birliği tarafından dikilmiş. Ancak anıtın dikilmesinden önce, 6 Kasım 1892'de, yakın zamanda gün yüzüne çıkartılan zaman kapsülü gömülmüş.

Öncü Yardım ve Destek Birliği, kapsülün içeriğini de listelemiş: Haymarket bölgesindeki Chicago gazetelerinden makaleler, sendikalardan belgeler, işçi birliklerinin kayıtları, "şehitlerin" elinden çıkma mektuplar ve aile fotoğrafları.

Kapsülde ayrıca 1886 Büyük Anarşist Yargılamaları'na ait mahkeme tutanakları da bulunuyor.

Külleri bulunduğu söylenen Oscar Neebe, Haymarket olaylarından sonraki yargılamalarda 15 yıl hapse mahkum edilmişti.

1886'da Haymarket'te yapılan işçi eylemi, 8 saatlik işgününün yasallaşması için düzenlenmişti.