Suriyeli muhalifler TSK personeline alınacak iddiası

TSK’nın, Türkiye’ye sığınan Suriyeli askerler için Hatay'da özel kamp kurduğu öne sürüldü. Komşuda kanlı eylemlere imza atan bu kişilerin, TSK bünyesine alınması konuşuluyor.

Sabah gazetesinin haberine göre, Türkiye'ye sığınan Suriyeli askerler için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) gözetiminde Hatay'da özel kamp kuruldu. Sayıları 130’u bulan askerlerin tüm ihtiyaçları TSK bütçesinden karşılanacak. TSK gerek gördüğü takdirde Suriyeli askerleri bünyesinde görevlendirebilecek.

TSK geçici olarak kadrosuna alabilir
TSK’nin kendisine sığınan Suriyeli askerlere “yedek kuvvet” misyonu biçti. Hatay'da korunan Suriyeli askerlerin Genelkurmay Başkanlığı gerek görürse TSK kadrosuna geçici görevli olarak alınacağı, bu kişilerin TSK’nın uygun gördüğü alanlarda görev alacakları belirtildi. Sağlık durumları uygun olan ve düşmanca tavırlar sergilemeyeceğinden emin olunan askerlerin, ikamet ettikleri kampta sivil uzman personel olarak da görev yapabilecekleri ifade edildi.

Ölenler askeri törenle defnedilecek

"Muharip Yabancı Ordu Mensuplarından Türkiye'ye Kabul Edilenler Hakkındaki Yönetmelik" uyarınca kampta koruma altına alınan Suriyeli askerlere aylık rutin sağlık kontrolleri yapılacak. Muayenelerin düzenli yapılabilmesi ve acil durumlarda hemen müdahale edilmesi için kamp alanı içinde bir revir de kuruldu. Yönetmelik uyarınca, kampta gözetim altında tutulduğu sırada ölen subay olursa askeri törenle defnedilecek.

Tüm masrafları TSK karşılayacak
Suriye'den kaçan muhalif askerler için Hatay’da kurulan kampın güvenliğinin sağlanması için TSK mensubu bir subayın başkanlığında gözetim heyeti oluşturuldu. Kampta barınma olanakları ve spor alanlarının yanı sıra ibadethaneler de kurulduğu belirtildi. Suriyeli subayların her türlü yiyecek, içecek, giyim ve sağlık giderleri de TSK bütçesinden karşılanacağı, bu 130 Suriyeli askere aylık 20 TL-100 TL arasında para verileceği de ifade edildi. Suriyeli askerlerin, bu parayı kampta kurulacak kantinden alışveriş yapmak için kullanabileceği söylendi.

Türkiye’nin muhaliflere desteği yeni değil
Bölgesel güç olma yolunda Suriye’ye hızlı bir biçimde sırt dönen Türkiye, sınırda bir dizi provokasyon gerçekleştirmiş ve Suriye’ye gözdağı vermeye çalışmıştı.

Suriye'de kanlı eylemlere imza atan Özgür Suriye Ordusu'nun lideri El Esad, 36 askerle birlikte Türkiye'ye gelmişti. Bu kişilere Hatay'da bir üs tahsis edilmiş, örgüt adeta Türkiye’den yönetilir hale gelmişti. Hatta Özgür Suriye Ordusu’nun lideri Riyad El-Esad’ın Hatay’da Türk güvenlik görevlilerinin sürekli koruması altında yaşadığı söylenmişti.

Faaliyete geçtikten bir süre sonra Özgür Suriye Ordusu’na katılan Özgür Subaylar Hareketi’nin lideri Hüseyin Harmuş, Antakya'da bir MİT yetkilisiyle görüştükten sonra ortadan kaybolmuş ve daha sonra Suriye'nin elinde olduğu ortaya çıkmıştı. Bir MİT mensubu hakkında Harmuş’u Suriye’ye teslim ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. Adı geçen MİT mensubu casusluk suçuyla itham edilmişti, ancak silahlı Özgür Suriye Ordusu liderinin Türkiye topraklarında barındırılmasında suç unsuru aranmamıştı.

Suriyeli muhalifler Haziran ayı başında Antalya'da bir toplantı düzenlemişti. Toplantıdan kısa süre sonra Hatay ili civarında Müslüman Kardeşler önce Cisr el Şuğur'da onlarca güvenlik görevlisini öldürmüş, ardından Suriye ordusuyla çıkan çatışmalar fırsat bilinerek binlerce kişi Türkiye sınırını geçerek Hatay'a gelmişti. Toplu iltica başlamadan önce Kızılay'ın Hatay'da mülteciler için çadırları kurması, bu adımın planlı olduğunu ve Türkiye tarafından da önceden bilindiğini göstermişti. Ayrıca çatışmalarda kullanılan silahların ve öldürülen militanların üzerinden çıkan SİM kartların Türkiye kökenli olduğu ortaya çıkmıştı.

Muhalif güçlerin silahlı eylemler düzenlemeye başladığı günden bu yana Türkiye'de konuşlandığı defalarca dile getirildi. Türk basınında muhaliflerin Suriye güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmalardan sonra Türkiye'ye sığındığı her defasında vurgulandı, bunun da ötesinde Türkiye'nin muhalif güçlere eğitsel ve lojistik destek verdiği batı medyasında sürekli dile getirildi.

Özgür Suriye Ordusu'nun adını ilk duyurmaya başladığı günlerden bu yana Türkiye'nin örgüte destek verdiğinin altı çiziliyordu. ABD'nin popüler dergilerinden Foreign Policy'den Kate Seelye, 1 Eylül 2011'de yazdığı bir yazıda, Suriye ordusundan ayrılıp Esad'a sırt çeviren askerlerin Antakya'da silahlandığını belirtmişti.

Eski FBI çalışanı Sibel Edmonds da geçtiğimiz Aralık ayında, Hatay'da bir kampta bulunan Özgür Suriye Ordusu militanlarının Adana'daki İncirlik Üssü'nde eğitildiğini ve buradan yönlendirildiğini iddia etmişti.

Asia Times yazarı Pepe Escobar da, Hatay'daki kampı NATO'nun komuta kontrol üssü olarak tanımlamış, buradan çift yönlü gerçekleşen istihbaratı ve Suriye'deki silahlı muhaliflere yapılan silah sevkiyatı konusundaki iddiaları hatırlatmıştı. Kampın istihbarat, gözleme ve askeri eğitim merkezi olarak kullanıldığını söyleyen Escobar, ABD'nin İncirlik üssünden de Türkiye yoluyla Suriye'ye silah ve mühimmat sokulduğu iddialarını dile getirmişti.

Daha önce de Suriye'nin Türkiye sınırında "kurtarılmış bölge" yaratmaya ve buraya Suriye silahlı kuvvetlerini sokmama önerisinde bulunmuş olan Suriyeli muhalifler Türkiye yönetimine bu konuda sağladıkları yardımlardan ötürü teşekkür etmişti.

Davutoğlu yalanlamıştı
Tüm bunlara rağmen geçen hafta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Özgür Suriye Ordusu'na Türkiye’nin silahlı eğitim verdiğini yalanlamıştı. Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere askeri destek sağlamadığını ve eğitim vermediğini iddia eden Davutoğlu’nun, TSK’nın muhalifleri eğitmek üzere askeri kamp kurduğuna ilişkin haberler karşısında ne söyleyeceği merak konusu.

(soL - Haber Merkezi)