Bakan Albayrak konuştu: Enflasyonla mücadele mi, sermayeye kaynak aktarımı mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'enflasyonla mücadele' programını açıklıyor. Albayrak, 'Tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim istedik ve mutabakata vardık' ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB, TBB gibi sermayenin değişik kesimlerinin temsilcilerinin de “katkıcı” olarak yer aldığı toplantıda açıkladığı “Enflasyonla Mücadele Programı”, kamu kaynaklarının sermaye grupları için daha fazla kullanılacağını ortaya koyuyor. Fiyat artışlarında, enflasyondaki çok hızlı yükselişte kur ve petrol fiyatlarındaki artıştan sonra en önemli etkenlerden biri olan kredi faizlerinde yüzde 10’luk indirim öngörülüyor. Söz konusu indirimin maliyetinin finansal borçların yeniden yapılandırmasına yönelik kapsamlı mekanizma, diğer BDDK düzenlemeleri, kamu bankalarının süreçte üstleneceği rol gibi yollarla esas olarak kamu tarafından üstlenileceği görülüyor. Ek olarak işaret edilen yatırım indirimleri, istihdam destekleri gibi teşviklerle de kamu kaynaklardan sermayeye yeni fonlar aktarılması ve bu şekilde fiyat artışlarının kontrol altına alınması hedefleniyor.

SERMAYE KONSENSUSU

Bakan Albayrak'tan önce sunuma katılan isimler birer konuşma yaptı.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Aydın, açılış konuşmasında "ekonominin finansmanı için kaynak sağlamaya devam edeceklerini, nominal faiz hadlerinin daha düşük seviyelerde oluşmasına katkı vereceklerini" söyledi. 

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise konuşmasında "enflasyon sarmalı hedeflerimizin önünde pranga gibi duruyor. Enflasyon tek başına ekonomik bir olgu değil, sosyal kodlarımıza da zarar veriyor, değerini yitiren sadece para değil, alın teri, üretim azmi, yatırım hevesi, gelecek umudu... Bu nedenle enflasyonla topyekun mücadele pogramı bir destek çağrıdısır. Şimdi kendi varlığımızdan da fedakarlık etme vaktidir. MÜSİAD üzerine düşen görevi yapmaya hazırdır" ifadelerini kullandı. 

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, "enflasyonla mücadele programının zorlu dönemden çıkış için en önemli hamlelerden biri olduğunu", bu anlamda "kendilerinin de fazlasıyla sorumluluk almaya hazır olduklarını" savundu. Bilecik, "Biz zorlukları aşmak için yeterli motivasyona, enerjiye, hırsa ve beceriye de sahibiz" dedi. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuşmasında ucuz et projesinin devam edeceğini belirterek "et ve süt kurumu 10 üründe %10 indirim yapacak. Çaykur zam yapmayacak. Zincir marketler 50 üründe 2 ay %10 indirim yapacak" dedi.

'FİNANSMAN DESTEK PROGRAMI BAŞLATTIK'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fiyat artışlarını aşağıya çekmek için Finansman Destek Programı'nı başlattıklarını söyledi. Varank "İşletmelerin TL cinsinden kredilerine yüzde 14'e kadar destek veriyoruz" dedi. "KOSGEB'i enflasyonla mücadelede önemli bir kurum olarak gördüklerini" ifade eden Varank, "KOSGEB borçlarını erteleme süresini 3 ay daha uzattıklarını" söyledi. "Makine ve teçhizat yatırımına yüzde 25'e kadar ilave destek sağlayacaklarını" duyuran Varank, "yerlileştirme programı kapsamında 1.5 milyar liralık yatırıma destek vereceklerini" ifade etti.

'KİMSE BU KADAR YÜKSEK ENFLASYON BEKLEMİYORDU'

Son konuşmayı yağan Bakan Albayrak'ın açıklamalarından önemli başlıklar şöyle:

"Türkiye Ağustos ayıyla birlikte doğrudan para birimine yönelik spekülatif ataklarla karşı karşıya kalmıştır. Daha sonra ekonomi yönetimi ve tüm paydaşlarıyla güçlü bir koordinasyonla etkin bir mücadeleye girişmiştir. Ataklar Eylül ayında püskürtülmüştür. Bugün açıklayacağımız programla yatırımcı güvenini çok daha ileriye taşıyacağız.

Eylül ayı enflasyonu köpüğün neticesi olarak beklentileri aştı. Kimse bu kadar yüksek enflasyon beklemiyordu. Artık normalleşmenin yaşandığı bir dönemdeyiz. Bizim anlayışımızın temelinde insan var. Bizim ekonomi anlayışımızda topyekun kazanmak var. Tüm paydaşların birlikte kazanması gereken bir anlayış."

'EN BÜYÜK HOLDİNGLERİMİZDEN SANAYİCİLERİMİZE...'

"Enflasyonla mücadele, fiyat istikrarı devletin tek başına yürütebileceği bir mücadele değildir. En büyük holdinglerimizden sanayicilerimize, sivil toplum kuruluşlarından 81 milyonun omuz vereceği bir mücadele olmazsa her zaman bir tarafı eksik kalacaktır. Topyekun mücadele ismini koymamızın da nedeni budur. Sonunda Türkiye kazanacak.

İş dünyasıyla yaptığımız görüşmelerde büyük bir samimiyetle bir destek gördük. Tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yıl sonuna kadar sürdürmeleri konusunda mutabakata vardık. Bu bir gönüllülük programıdır. Katılım zorunlu değildir. Bu mücadeleye katılan tüm firmalarımız belirlenen logoyla birlikte asgari yüzde 10 indirim uygulayacaklarını taahhüt ettiler. Yüzde 10 alt limittir. Üzerine ne kadar çıkarlarsa destekleri daha fazla olur ve milletimizin de teveccühü o oranda olacaktır. 

Bu logoyla yansıtılacak olan indirimler, hali hazırda yapılacak olan indirim oranlarına ilave olarak yapılacak."

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA 'YIL SONUNA KADAR' ZAM YOK

"Yıl sonuna kadar elektrik ve doğal gaza zam yapılmayacak. 

İşçi çıkarmalarının önü geçilmesi aşamasında işletmelerimize destek vereceğiz."

'BANKALARDAN YÜZDE 10 İNDİRİM'

"Bankalara yeniden yapılandırma tavsiye kararı için tekrar teşekkür ederim. 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere bankalarımız yüksek faizle kullandırılmış kredilerin faizlerinde yüzde 10 indirim yapacak."