Alman havayolu emekçileri grevde

Almanya’nın en büyük havayolu şirketi olan Lufthansa çalışanlarının 24 saatlik grevi dün gece yarısından itibaren başladı. İş güvencesi ve yüzde 5 zam talebinde bulunan emekçiler, üretimden gelen güçlerini kullanarak ülke genelinde etkili olmayı başardı.

13 aydır sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçsuz kalması nedeniyle havayolu emekçileri, aralarında Frankfurt, Münih ve Berlin havalimanlarının da bulunduğu 6 havalimanında süren 24 saatlik greve gideceklerini ilan etmişti. Lufthansa havayolları şirketinin 19 bin kabine çalışanından 10 binden fazlasını temsil eden Bağımsız Kabin Görevlileri Sendikası (UFO), grevin cumartesi sabah saatlerine kadar süreceğini duyurdu. UFO grev ile birlikte tatmin edici bir adımın atılmasını beklediklerini bildirdi.

Lufthansa'nın kabin personelleri adına açıklamada bulunan Ufo sendikası, uzlaşmaya varmak için yeniden devreye giren hakem kurulunun dün de olumlu bir neticeye varamadığını doğruladı. Ancak Ufo Başkanı Nicoley Baublies kendilerinin yine de pazarlığa açık olduğunu vurguladı. N24 kanalına konuşan Baublies, "Grevleri sona erdirecek her görüş iyidir. Fakat bu noktada Lufthansa'nın neler yapılabileceği hakkında bizimle görüşmesi gerekiyor." dedi.

Havayolu emekçileri iş güvencesi ve yüzde 5 zam talebiyle grevde
İş güvencesi ve ücretlere yüzde 5’lik artış talep eden havayolu emekçileri üretimden gelen gücünü kullanarak taleplerini kabul ettirmekte kararlı. Buna karşın Lufthansa yönetimi ise ücretlerde yüzde 3,5'lik zam önerirken, geçici personel çalıştırma uygulaması hakkında sendika ile müzakere etmeyi kabul etmiyor.

Ayrıca kurulacak yan kuruluş üzerinden maaş kademelerini azaltmak ve işe yeni başlayanlar için şartların kötüleştirildiği sözleşmeleri geçerli kılmak isteyen Lufthansa, 2014’de kadar 3500 kişiyi işten çıkararak 1.5 milyar Euro tasarruf yapmayı planladığını açıklamıştı.

Büyük Körfez Havayolları ve Avrupa’nın diğer indirimli taşıyıcılarıyla büyük rekabet halinde olan Lufthansa, artan yakıt fiyatları nedeniyle kapsamlı bir maliyet azaltma programı uygulayacağını açıklamıştı.

Üretimden gelen gücünü kullanan emekçiler ülke genelinde etkili oldu
Lufthansa Sözcüsü Andreas Bartels bugün yapılacak grevlerin önceden duyurulmasıyla birlikte şirketin zaten zarar etmeye başladığını belirterek, "Birçok yolcu o andan itibaren ya uçuşunu iptal etti ya da başka bir güne ertelemeyi seçti. Boş uçakları uçurmanın bir anlamı olmazdı." diye konuştu.

Perşembe günü bir televizyon programına röportaj veren Lufthansa CEO'su Christoph Franz ise, “Havayolu yönetimi, sendikanın kararını hafife aldı fakat şirket şuanda uçuş görevlilerinin taleplerin kabul edeceğine dair de hiçbir işaret vermiyor” şeklinde konuştu.

Almanya'nın en büyük hava yolu şirketi Lufthansa ile toplu sözleşme masasında anlaşamayan havayolu emekçilerinin gece yarısı başlayan grevi sonucu şimdiden 1200 uçuş iptal edildi. Grevin başlamasıyla birlikte, Frankfurt, Münih, Hamburg, Düsseldorf, Stuttgart ve Berlin havaalanlarında yüzlerce uçuş iptal edilmeye başlandı.

Dün ağırlıklı olarak uzun mesafe uçuşları olmak üzere 60'a yakın uçuşunu iptal eden şirket, bugün gerçekleştireceği 1781 seferden 983'ünü iptal ettiğini duyurdu. Grevler sebebiyle gazetelere ilan veren Lufthansa yönetimi iptal edilen seferler için yolcularından özür dileyerek, "Bu grevlerin ölçüsüz olduğunu düşünüyoruz. İş bırakma eylemleri şirketimize verdiği maddi zararın yanı sıra markamızın imajını da zedelemektedir" şeklinde konuştu.

Bilindiği üzere ikinci grev dalgasının yaşandığı salı günü Berlin, Frankfurt ve Münih hava limanlarında yaklaşık 300 uçak seferi ve 43 bine yakın yolcunun uçuşu ya iptal edilmiş ya da başka bir tarihe ertelenmişti. Çarşamba günü ise Münih Havalimanı'nda bin 200 yolcunun uçuşu iptal edilmişti.

(soL- Haber Merkezi)