Sanatçılar boykot etti: Berlin Senatosu İsrail'e eleştiriyi baskılayan düzenlemeyi kaldırdı

Berlin'de kültür-sanat alanında sağlanan fonlar için "İsrail'i eleştirmeme şartı" anlamına gelen düzenleme binlerce sanatçının boykot kararı sonrası geri çekildi.

Haber Merkezi

Berlin Senatosu, kültürel boykot çağrıları ve eleştirilerin ardından sanat alanında sağlanan fonlar için getirilen düzenlemeden geri adım attı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları sürerken Aralık 2023'te getirilen yasal düzenleme, hükümetin sağladığı sanat fonlarını alan kişilerin "Uluslararası Yahudi Soykırımı Anma İttifakı'nın (IHRA) antisemitizm tanımına göre her türlü antisemitizmi" bırakma ve "çeşitli bir toplumdan" yana olduklarını ilan etme zorunluluğu getiriyordu. 

Kültür-sanat alanında sağlanacak fonlar için "ayrımcılık karşıtı" iddiasıyla böyle bir zorunluluk getirilmesi, Almanya'da haftalar süren protestolara yol açtı, "Strike Germany" (Almanya'ya Boykot) isimli hareketin yayımladığı açık mektuba aralarında Fransız yazar Annie Ernaux ve ABD'li akademisyen ve yazar Judith Butler da dahil binlerce aydın ve sanatçı imza attı. Devletin fonladığı kültürel etkinlikler için boykot çağrısı yapan hareket, Filistin ile dayanışma ve İsrail devletine yönelik eleştirilerin bastırılmasını "McCarthyvari politikalar" olarak niteledi.

'Eleştirel sesleri ciddiye almalı'

Başta "Strike Germany" olmak üzere sanatçıların eleştirileri, Berlin'i düzenlemeden vazgeçirdi.

Berlin'in Kültür Senatörü Joe Chialo, konuya ilişkin açıklamasında, "Bu düzenlemeyi sanatsal ifade özgürlüğünün kısıtlanması olarak gören yasal ve eleştirel sesleri ciddiye almalıyım. Şundan şüphe duyulmasın: Berlin'de ayrımcılıktan azade bir kültür ortamı için mücadeleyi sürdüreceğim" dedi. Açıklamada, senatonun kültür alanında çalışan kişi ve kurumlarla "oybirliği ile alınacak bir karar" için görüşmeler yapmayı planladığı ifade edildi.

Berlin Senatosu'nun bu kararını sosyal medya platformu X üzerinden duyuran gazeteci James Jackson, Kültür Senatörü Joe Chialo'nun açıklamasını alıntılayarak, "Berlin, sanatçıların devam eden protestosunun ardından kültürel fon başvurularından - İsrail'e eleştiriyi sınırlandıran - IHRA fıkrasını çıkardı" ifadelerini kullandı. 

'Bu geçici bir zafer'

"Strike Germany" ise düzenlemeden geri adım atılmasının ardından, bunun "sadece başlangıç" olduğunu söyledi. Hareketten yapılan açıklamada, "Bu değişiklik, Berlin'de alanda ve dünyanın dört bir yanından pek çok kişi tarafından hayata geçirilen eylemlerin sonucu" denildi. Sosyal medyadan açıklama yapan hareket, "Bu, geçici bir zafer, ancak Berlin'e özgü olan IHRA fıkrası sadece ulusal bir konunun bir semptomu. IHRA'nın 2017 yılında federal yönerge olarak kabul edilmesi, bu habere rağmen halen yürürlükte. IHRA'nın ülke çapında reddedilmesi çağrısı yapıyoruz. Strike Germany'nin çağrısı değişmeden sürüyor" dedi.

Açık mektuba Annie Ernaux ve Judith Butler gibi isimler de imza atarken, sanatçılar Suneil Sanzgiri ve Ayo Tsalithaba Berlinale’de gösterilecek yeni eserlerini çekme kararı almış, benzer şekilde Holly Childs, Gediminas Žygus, Mohammad Berro, Monica Basbous ve Charbel Alkhoury gibi sanatçılar da çalışmalarını 31 Ocak’ta başlayacak olan Berlin dijital sanat festivali Transmediale’den geri çekmişti.