Komünist ve İşçi Partilerinden Zafer Günü açıklaması

81 Komünist ve İşçi Partisi yaptıkları ortak bir açıklamayla, devrimci hareketin muazzam bir mirası olarak gördükleri 9 Mayıs Zafer Günü'nü selamladı.

Dış Haberler

Aralarında Türkiye Komünist Partisi'nin de bulunduğu SolidNet üyesi Komünist ve İşçi Partileri tarafından, 9 Mayıs Zafer Günü ile ilgili ortak bir bir açıklama yayımlandı.

Kapitalizmin ürettiği Nazi Faşizminin tekelleşmiş sermayenin en vahşi ve korkunç hali olduğu belirtilen açıklamada, yaklaşık 27 milyonu Sovyet yurttaşı olan 75 milyona yakın insanın ölümüne neden olan bu saldırganlık ve yağmanın, savaşının patlak vermesinden ve Nazi toplama kamplarının tahmin edilemeyen acı ve dehşetinden sorumlu olduğu hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca, dünya çapındaki güç mücadelesi ve hegemonyacı hırsları yansıtan, Hiroşima ve Nagasaki’nin ABD tarafından hiçbir askeri gerekçe gösterilmeksizin bombalanması gibi tarihin karanlık sayfalarının da unutulamayacağına dikkat çekildi.

Komünist ve İşçi Partilerinin ortak açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

''İkinci Dünya Savaşı (1939-1945) şiddetli emperyalist çekişmelerin ve ilk Sosyalist Devleti, SSCB’yi yok etmen niyetinin bir sonucuydu. Bu niyet, Birleşik Krallık, Fransa ve Birleşik Devletler’in Nazi Almanyası’nın yeniden silahlanmasını görmezden gelmesi ve desteklemesiyle ifade edilmişti.

Bu zafer, devrimci hareketin muazzam bir tarihi mirasıdır;

Dünyadaki işçilerin ve halkların karşı karşıya kaldığı durum, faşizmi, savaşı, adaletsizliği, tehlikeleri ve günümüz çeliştiklerini yaratan kapitalizmi devrimle alt etme yolunda bizleri ilerletirken emperyalizme karşı mücadelenin, halkların egemenliği ve ülkelerin bağımsızlığı, işçilerin ve halkların hakları için mücadelenin öneminin altını çizmektedir. Aynı 75 yıl önce olduğu gibi, bugün de kapitalist sömürü ve baskıyla yüzleşen komünistlerin mücadelesi insanlık için geleceğe giden yolu açacaktır.''