İngiltere'de muhalefetten hükümete 'koronavirüs' baskısı

İngiltere'de bir ay aradan sonra yapılan meclis toplantısında, muhalefet partilerinden hükümete koronavirüs salgınının yönetilmesine ilişkin sorular yöneltildi.

Dış Haberler

İngiltere'de koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen meclis toplantıları, bir ay sonra yeniden yapıldı.

Reuters'ta yer alan habere göre, Meclis toplantısına hükümetin salgın yönetimine ilişkin sorularla gelen muhalefet partileri, Başbakan Boris Johnson'ın görevini geçici süreliğine devralan Dominic Raab'a zor anlar yaşattı.

İşçi Partisi'nin yeni lideri Keir Starmer, "Bir şeyler yanlış gidiyor. Karantina konusunda yavaş davrandık, testler konusunda yavaş davrandık, tıbbi koruma malzemeleri konusunda yavaş davrandık ve İngiliz firmaların malzeme tedariğine ilişkin teflikleri konusunda hala yavaş davranıyoruz" dedi.

Liberal Demokrat lideri Ed Davey de, Raab'a "Hükümet, şu anda ve gelecekte kriz yönetimine ilişkin bağımsız soruşturma yürütülmesini kabul ediyor mu?" sorusunu yöneltti.

Soruşturma önerisini kabul etmediklerini söyleyen Raab, "Kamuya açık soruşturma teklifini kabul etmiyorum. Şüphesiz ki şu anda çıkarmamız gereken dersler var ve krizi aşmamızın ardından alınan dersleri not edeceğiz" dedi.

Tıbbi malzeme yetersizliğine ilişkin suçlamaları kabul etmeyen Raab, "1 milyar tıbbi malzeme sağladık ve 10 milyonlarca malzemeyi İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda yönetimlerine gönderdik. Uluslararası sorunun olduğu bu ortamda yeterli malzemenin sağlanması için daha çok çaba göstereceğiz" dedi.

Raab, hükümetin ay sonuna kadar hedeflediği 100 bin test sayısına ulaşmak konusunda "kendilerine güvendiklerini" söyledi.

Ülkede yüzde 60'lık kesim hükümeti başarılı buluyor

Öte yandan, İngiltere genelinde yapılan anketler, hükümetin salgın yönetiminin başarılı olduğunu düşünenlerin oranının yüksek olduğunu ortaya koydu.

Kantar adlı anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre, ülkede 10 kişiden 6'sı, hükümetin koronavirüs krizini iyi yönettiğini düşünüyor. Anketlerde iktidardaki Muhafazakar Parti'ye olan desteğin yüzde 54'e yükseldiği belirtiliyor.