Bayraklı Şehir Hastanesi'nin sorunları bitmiyor: Doktor var, hasta var, tıbbi malzeme yok

Bayraklı Şehir Hastanesi'nde bu sefer de hastalar mağdur edildi. Hiçbir ön bilgilendirilme yapılmaksızın şehir hastanesine nakledilen hastalar, tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle tedavi göremedi.

Yalçın Cuğ

2013 yılında temeli atılan ve 30 ayda tamamlanacağı iddia edilen İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi, sekizinci defa ertelenen açılışının ardından geçtiğimiz hafta sessiz sedasız faaliyete başlamıştı.

Sağlık Bakanlığı ile Türkerler-GAMA Ortaklığı arasında imzalanan Kamu Özel İşbirliği kapsamında inşa edilen Şehir Hastanesi'ne taşınması planlanan diğer hastanelere ne olacağı, bu hastanelerde çalışmakta olan sağlık emekçilerine yönelik nasıl bir görevlendirme yapılacağı ve söz konusu hastanelerde tedavi görmekte olan yurttaşlara yönelik planlamanın nasıl olacağına dair sorular gündeme gelmişti.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmakta olan sağlık emekçileri süresi belirsiz şekilde apar topar Şehir Hastanesi'nde görevlendirimiş ve faaliyete başladığı iddia edilen hastanenin polikliniklerinde tıbbı malzemelerin hâlâ olmadığı öğrenilmişti.

Açılışı belirsizlikler ve mantıksal hatalar üzerine kurulu olan hastanede skandallar yaşanmaya devam ediyor. Tedavi süreçlerini takip eden hekimlerinin şehir hastanesinde görevlendirilmesi nedeniyle şehir hastanesine yönlendirilen hastalar, tıbbi malzemelerin bulunmadığı kliniklerle karşılaştı.

Hastane değişikliğine dair bilgilendirme yapılmadı

Bayraklı Şehir Hastanesi açılmadan birkaç ay önce Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki bazı birimlerin faaliyeti sonlandırılmış ve söz konusu birimlerin şehir hastanesine taşınacağı bildirilmişti. Hastanede yeni randevu alımı sonlandırılmış ve tıbbi ekipmanlar Şehir Hastanesi'ne taşınmaya başlanmışken, söz konusu karardan herhangi bir açıklama yapılmadan vazgeçilmişti.

Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin taşınma gündemi sırasında hastanenin onkoloji kliniği de başka hastanelerde görevlendirilmek üzere ikiye ayrılmıştı. Onkoloji kliniğinde tedavi görmekte olan hastaların bir kısmı bu nedenle bir süredir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi görmekteydi.

soL'a ulaşan ve bir süredir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kemoterapi tedavisi gören bir hasta, bu sabah  randevusu kapsamında gittiği hastanede, doktorunun Bayraklı Şehir Hastanesi'nde görevlendirilmiş olduğunu öğrendiğini aktardı. Tedavi için hastaneye gidene kadar kendisine herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını aktaran hastaya, bundan sonra Şehir Hastanesinde tedavi göreceği söylendi.

'Kanser hastası için 1 gün bile önemli'

Hastanın, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi görmek istemesi halinde yeniden randevu ve gün alması gerektiği belirtilirken, onkoloji kliniğinin yoğun olduğunu ve 1 aydan önce kemoterapi için randevu verilemeyeceği öğrenildi. 

Tedavisinin aksamaması gerektiğini belirten hasta, "Ben kanser hastasıyım ve benim tedavilerimi düzenli olarak almam lazım. Bir kanser hastası için değil 1 ay 1 gün bile önemli" dedi.

Klinikler boş: 'Sadece sandalye ve masa var'

Randevu alamadığı için Şehir Hastanesi'ne gittiğini aktaran hasta, orada da tıbbi malzemelerin bulunmadığı boş kliniklerle karşılaştığını aktardı. Tıbbi malzemelerden yoksun olan klinik nedeniyle, hastanede kemoterapi tedavisi yapılamadığı öğrenildi.

Hasta, Şehir Hastanesinde karşılaştığı manzarayı şöyle aktardı:

"Hastaneye gittim ama hiçbir şey yok. Doktoru göndermişler oraya ama sadece sandalye ve masa var. Tıbbi hiçbir altyapı yok. Gerekli hazırlıkların yapıldığı söylendi ama benim bu hafta Şehir Hastanesi'nde kemoterapi tedavisi almam mümkün değil. Zaten kemoterapi için randevu da vermediler. Ben bugün dört tane hastane dolaştım sırf kemoterapi alabilmek için"

Kendisi dahil olmak üzere birçok kanser hastasının mağdur edildiğini aktaran hasta, tedaviye yönelik belirsizliğin hâlâ devam ettiğini belirtti.