Uluslararası Af Örgütü: "Suriyeli muhaliflerin uyguladığı şiddeti yeterli değil"!

Uluslararası Af Örgütü, Suriye yönetimine silah ambargosu uygulanması için acil bir çağrı yaptı. Ancak Suriyeli muhaliflere silah temininin durdurulması hakkında aynı hassasiyeti göstermedi. Gerekçe ise ibret verici: muhaliflerin uyguladığı şiddet fazla değil!

Amacını insan hakları ihlallerini takip etmek ve önlemek için etkili mücadeleler yürütmek olarak açıklayan Uluslararası Af Örgütü, Suriye’de yaşanan olaylarla ilgili acil bir çağrı yayınladı. Çağrıya göre, Esad yönetiminin uyguladığı şiddetin durdurulması için Suriye devletine dönük kesin bir silah ambargosu uygulanması öneriliyor.

“Suriye’nin Dostları grubunun, Paris toplantısından, işlenen suçları durduracak, adaleti sağlayacak ve mağdurların gördüğü zararı hakiki ve tam bir biçimde telafi edecek, uluslararası hukuk çerçevesinde, açık bir planla ayrılmasını beklediklerini” ifade eden Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Ann Harrison, “Suriye hükümetine her türlü silah ve ilgili ekipmanın transferini durduracak ve Esad yönetiminin elinde bulunanların kullanımını donduracak bir ambargonun dayatılması” gerektiğini savundu.

Suriyeli muhaliflerce gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinin de takip altında olduğunu belirten Örgüt, buna karşın, silah ambargosunun Suriyeli muhalifler için de geçerli olmasını talep etmedi. Örgüt açıklamasında, konuyla ilgili olarak, “muhaliflere silah temini konusunda devletlerin dikkatli olması ve bu silahların suç işlemek ya da kolaylaştırmak amacıyla kullanılması riskinin bulunup bulunmadığını, uluslararası hukuk çerçevesinde, objektif bilgilere dayanarak ve titiz biçimde incelemesi gerektiğini” belirtmekle yetindi.

Al-Akhbar gazetesinin “neden ambargo çağrısı Suriyeli muhalifleri kapsamıyor?” sorusuna ise, Örgüt, muhalifler tarafından işlenen suçların, henüz, Esad rejiminin işledikleri ile aynı seviyeye ulaşmadığı ve silah ambargosu çağrısı için gereken ‘kesin kriterlere’ denk düşmediği” şeklinde yanıt verdi.

Örgütün cevabındaki şu sözler ise oldukça çarpıcı:

“Elimizdeki kanıtlara göre, Suriye’deki muhalif gruplar tarafından işlendiği rapor edilen suçlar, bizim tam bir silah ambargosu çağrısı yapmamız için gereken düzeye henüz ulaşmamıştır.”

Af Örgütü, Suriyeli muhaliflerce gerçekleştirilen suçlara ilişkin araştırmanın devam ettiğini ve muhaliflere yönelik bir silah ambargosunun gerekip gerekmediğine ileride karar verileceğini belirtti. Af Örgütü’nün aradığı suçlara dair onlarca haber ve enformasyon ise, basında ve sosyal medyada yer almış ve Suriyeli muhaliflere yönelik geniş ve şiddetli tepkilerin doğmasına yol açmıştı.

(soL - Dış Haberler)