AB'de İtalya krizi

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'nin isteklerine aykırı hazırlanan İtalya bütçesini onaylamamayı planlıyor. Bütçenin onaylanmaması durumunda komisyon hükümetten bütçeyi revize etmesini isteyecek.

Dış Haberler

Avrupa Birliği, İtalya'dan harcamaları azaltmasını ve kemer sıkma önlemleri almasını istemişti. Ancak İtalya hükümeti, kamu harcamalarını artıran ve vergileri düşüren yeni bir bütçe hazırladı.

AB taleplerine aykırı hazırlanan bütçenin, Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmayacağı söyleniyor. Avro bölgesindeki bütçeler, meclis oylaması öncesinde Avrupa Komisyonu'nun oylamasına sunuluyor.

İtalya'nın bütçesinin onaylanmaması durumunda bu bir ilk olmuş olacak.

KARAR TAVSİYE NİTELİĞİNDE

Avrupa Komisyonu'nun bütçeyi kabul etmemesi yasal yükümlülük getirmiyor. Ancak hükümetten bütçeyi revize etmesi istenmiş oluyor.

AB'nin İtalya içişlerine karışmasına karşı olan hükümetin, ret durumunda bütçede değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

İTALYA'NIN BÜTÇE AÇIĞI YÜKSELECEK

İtalya hükümeti tarafından hazırlanan bütçede vergiler azaltılıyor, emeklilik reformlarından vazgeçiliyor, "vergi kaçakçılığıyla mücadele" için vergi affı yapılıyor.

Ancak bu adımların İtalya'nın bütçe açığını 2019 yılında yüzde 2,4'e çıkartması bekleniyor. 

İtalya'nın eski hükümeti açığın yüzde 0,8 oranında olmasını hedefliyordu. 

Avrupa Komisyonu, İtalya'nın mevcut borcunun büyüklüğü sebebiyle kaygı duyduklarını açıklıyor.

'AVRUPA KURUMLARINI TANIYORUZ, SEBEPLERİMİZİ AÇIKLAYACAĞIZ'

İtalya'nın mevcut borcu gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 131,2'sine eşit. Eurostat verilerine göre bu rakam avro bölgesi içerisinde Yunanistan'dan sonraki en yüksek oran.

İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi di Maio, "Avrupa kurumlarını tanıyoruz ve onlarla masaya oturup mali kararlarımızın arkasındaki sebepleri açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

Luigi di Maio, attıkları adımların "İtalya halkı için çok önemli" olduğunu söyleyerek, geri adım atmayacaklarını belirtti.

İTALYA'YA BASKI UYGULANABİLİR

Avrupa Komisyonu, bütçeyi doğrudan iptal etme yetkisine sebep olmasa da, "Aşırı Açık Prosedürü"nü devreye sokarak İtalya üzerinde baskı yaratabilir.

Bu prosedürün uygulanması durumunda, yüksek açık veren ülkeden bunu düzeltecek adımlar atması isteniyor. Son tarihe kadar bunun gerçekleşmemesi durumunda ceza veriliyor.

Ancak bu prosedürün devreye girmesi için bütçe açığının yüzde 3'ü aşması gerekiyor. İtalya'nın hedeflediği 2,4 oranıysa yüzde 3'ün altında.