İtalya bütçesi AB taleplerine uymadı: Harcamalar artıyor, vergiler azalıyor

İtalya'nın yeni bütçesi, Avrupa Birliği'nin taleplerine aykırı olarak hazırlandı. Yeni bütçede kamu harcamaları artırılırken, vergiler düşürülüyor.

Dış Haberler

İtalya hükümeti yeni bütçe planlamasında bütçe açığını yüzde 2,4 olarak belirledi. Önceki hükümetin planladığı bütçede açığın yüzde 1,6 olması öngörülüyordu.

Beş Yıldız Hareketi lideri ve İtalya Başbakanı Yardımcısı Luigi di Maio, bütçenin belirlenmesinden sonra yaptığı konuşmada, "Bugün İtalya'yı değiştirdik, ilk kez devlet vatandaşların tarafında" diyerek, "bu tarihi bir gün" ifadesini kullandı.

Popülist Beş Yıldız Hareketi, vergileri azaltmayı ve kamu harcamalarını artırmayı vadediyordu. Yeni planla birlikte "yaşlıların erken emekli edilmesiyle 400 bin yeni iş sağlanacağı" belirtiliyor.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ise, yeni bütçeyle ilgili açıklamasında "Değişim hükümeti ülkeyi yeni bir yöne götürüyor, İtalya ve İtalyanlar için iyisini yapıyoruz" diye konuştu.

AVRUPA BİRLİĞİ BORCUN AZALTILMASINI İSTİYOR

Avrupa Birliği, İtalya hükümetinden ülkenin borcunu azaltmasını istiyor. İtalya, AB içerisinde Yunanistan'dan sonra borç/GSYH oranı en yüksek ülke.

İtalya'nın borcunun ülkenin GSYH'sine oranı yüzde 131. Buna karşın AB kuralları, ülkelerin bütçe açıklarının yüzde 3'ün altında olmasına izin veriyor. Bu sebeple 2,4 bütçe açığı AB kurallarını çiğnemiyor.

Oxford Economics'ten Nicole Nobile'e göre, yüzde 2,4 bütçe açığı, kamu borcunu azaltmayacak. Nobile, en iyi senaryoda ekonomik büyüme oranının yüzde 2,5 olması durumunda, borcun stabil hale geleceğini söylüyor.